Στο Ηράκλειο για τον ΒΟΑΚ ο Χρ. Σπίρτζης - Οι «ενστάσεις» Αρναουτάκη

Κρήτη
Στο Ηράκλειο για τον ΒΟΑΚ ο Χρ. Σπίρτζης - Οι «ενστάσεις» Αρναουτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κάθοδος του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη αναμένεται στο Ηράκλειο την Κυριακή 17 Ιουνίου νωρίς το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται, ο υπουργός θα παραχωρήσει την Κυριακή συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, όπου αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό και τις κινήσεις και φυσικά να δώσει απαντήσεις για τα χρονοδιαγράμματα γύρω από το έργο του ΒΟΑΚ.

Αξίζει να σημειωθεί μια λεπτομέρεια: Στο υπουργείο είχαν προγραμματίσει την επίσκεψη υπό μία αίρεση! Περίμεναν τη δημοσίευση της προκήρυξης των διαγωνισμών για το έργο του ΒΟΑΚ στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Αν γινόταν αυτό, τότε θα πήγαιναν στον σχεδιασμό που προβλέπει κυριακάτικη κάθοδο του υπουργού, ώστε να παρουσιάσει εδώ από το Ηράκλειο τον όλο σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ. Αν δε γινόταν αυτό, τότε η κάθοδος Σπίρτζη θα έπαιρνε αναβολή για άλλη ημερομηνία εντός βεβαίως των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ν.Κ.”, το ζήτημα της δημοσίευσης της προκήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. διευθετήθηκε την Παρασκευή. Οπότε και “κλείδωσε η κυριακάτικη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών μετά του γ.γ. του υπουργείου.

Ο υπουργός με τον γ.γ. Υποδομών αναμένονται να “προσγειωθούν” στο αεροδρόμιο Ηρακλείου νωρίς το μεσημέρι. Ο Χρήστος Σπίρτζης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, το πιθανότερο στα γραφεία της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνει τις ανακοινώσεις-παρουσίαση για τον ΒΟΑΚ και μετά το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα. Αντίθετα με τον γ.γ. Υποδομών που αναμένεται να μείνει στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον ΒΟΑΚ αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση δημοπράτηση του έργου των κόμβων της Αγίας Πελαγίας, με πιθανότερη ημερομηνία τη 18η Ιουνίου, δηλαδή το πρωί της Δευτέρας!

Η κάθοδος του κ. Σπίρτζη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, μετά και την ανάρτηση στη “Διαύγεια” των Υπουργικών Αποφάσεων για τη διενέργεια δύο διαγωνισμών για τον ΒΟΑΚ (διαγωνισμού παραχώρησης για το τμήμα Χανίων-Χερσονήσου και ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσονήσου-Νεάπολης Λασιθίου).

Όπως γράψαμε, αναρτήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών στη “Διαύγεια” οι δύο αποφάσεις για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών: ενός διαγωνισμού παραχώρησης για το λεγόμενο “πυρηνικό” τμήμα του ΒΟΑΚ, από Χανιά μέχρι Χερσόνησο, και ενός διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το τμήμα από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη Λασιθίου. Με την εξέλιξη αυτή έμεινε ως εκκρεμότητα το τρίτο κομμάτι, που αφορά στο τμήμα Νεάπολης-Αγίου Νικολάου, το οποίο θα προωθηθεί να ανακατασκευαστεί ως αμιγώς δημόσιο έργο.

«Θετικό βήμα αλλά...»: Συγκρατημένη ικανοποίηση Αρναουτάκη

Τη σημαντική εξέλιξη με την προκήρυξη των δύο διαγωνισμών για τον ΒΟΑΚ έσπευσε να “χαιρετίσει” ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και πολύ “ψωμί”, και πως πάγια θέση και στόχος είναι ο ΒΟΑΚ να ανακατασκευαστεί στο σύνολό του. Συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των τμημάτων προς Σητεία στα ανατολικά και προς Κίσσαμο στα δυτικά, που σε αυτή τη φάση είναι εκτός κάδρου.

«Η δημοπράτηση των δύο τμημάτων του ΒΟΑΚ είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι το πρώτο θετικό βήμα, όμως χρειάζονται να γίνουν κι άλλα. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και το τρίτο έργο ως δημόσιο, κι επίσης να προετοιμαστούν μελέτες και για την Κίσσαμο και για τη Σητεία. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας που έχουμε καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό και περιμένουμε τις απαντήσεις. Είναι το πρώτο θετικό βήμα για το έργο. Απομένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμα μέχρι να γίνουν διαγωνισμοί, να προχωρήσει το πρώτο στάδιο, να δούμε τις ενστάσεις και πότε θα ξεκινήσει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης, ο περιφερειάρχης τόνισε πως η διαδικασία απαιτεί να βρεθούν τα κεφάλαια και ότι στο υπουργείο Υποδομών είναι πάρα πολύ αισιόδοξοι, παρά το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση από τον Ιανουάριο, η οποία οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους, γιατί πρόκειται για έργο που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Για τα όσα ακούγονται περί διοδίων, ο κ. Αρναουτακης τόνισε πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Κρήτης στο άλλο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News