Κρήτη

Δέκα λεπτά χαλαζόπτωσης... «ισοπέδωσαν» τα αμπέλια

Χαλαζόπτωση και μάλιστα ήταν μεγάλου μεγέθους το χαλάζι που έπληξε τις αμπελοκαλλιέργειες.

Ζημιές από σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε στις αμπελουργικές περιοχές των Δαφνών σημειώθηκαν χθες το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα έριχνε με ήπιο τρόπο νερό στον Προφήτη Ηλία, τη Βιάννο, τον Συκολόγο, τον Χόνδρο και αλλού. Ακόμα και στην Ιεράπετρα έβρεξε χθες στη διάρκεια της ημέρας, με μια βροχή που ήρθε ως “δώρο εξ ουρανού”, αλλά βέβαια δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα,αφού η κατάσταση παντού φέτος είναι δραματική.

Τώρα ο κόσμος στρέφει τις ελπίδες του στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από σήμερα και κυρίως από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα καταιγίδες προβλέπονται για την υπόλοιπη χώρα!

«Δυστυχώς, αντί να βρέξει και να μας βοηθήσει ο καιρός, έπεσε χαλάζι. Τουλάχιστον για δέκα λεπτά είχαμε έντονη χαλαζόπτωση και μάλιστα ήταν μεγάλου μεγέθους το χαλάζι που έπληξε τις αμπελοκαλλιέργειές μας», έλεγε χθες το απόγευμα στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αγροτοσυνδικαλιστής των Δαφνών Ναπολέων Λουκαδάκης.

«Θα φανεί η ζημιά μέσα στις επόμενες μέρες. Σίγουρα πάντως ζημιά υπάρχει. Το πόσο μεγάλη είναι, θα φανεί»...
Την ίδια ώρα, γύρω στις 4 το απόγευμα χθες, σχετικά δυνατή βροχή έπεφτε μέσα στον Προφήτη Ηλία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης ανέφερε ότι «το νερό που έκανε ήταν περισσότερο μέσα στον Προφήτη Ηλία, αλλά σε γύρω περιοχές ήταν λιγοστό. Ασφαλώς και δε μιλάμε για βροχές που λύνουν κάποιο πρόβλημα και μακάρι να βρέξει δυνατά και πολύ, όπως ακούμε ότι γίνονται κάποιες προβλέψεις, μέσα στο σαββατοκύριακο. Το νερό πάντα χρειάζεται. Και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο».

Ο συνδικαλιστής για το ενδεχόμενο ζημιών μάς είπε ότι, «επειδή δεν υπάρχει εμπειρία μέχρι σήμερα από βροχές και χαλάζι σε τέτοιο καιρό, δεν μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε ζημιές. Αν κάνει η βροχή ζημιά σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Το ίδιο ισχύει και με το χαλάζι».

Ακόμα και στις νότιες περιοχές της Κρήτης - όπως η Βιάννος, ο Χόνδρος, ο Συκολόγος και αλλού - έβρεξε λίγο χθες. Ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης τόνισε ότι χθες ότι οι βροχές αυτές ήταν καλές, αλλά σίγουρα ελάχιστες μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση του δήμου.

«Ετοιμάζουμε υπόμνημα και θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αφού λόγω της ξηρασίας δεν “έδεσαν” οι ελιές», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης. Μάλιστα, ήταν σε θέση να μας πει ότι χθες έκανε στον Χόνδρο γύρω στα 5,5 με 6 χιλιοστά νερού και γύρω στα 4 χιλιοστά στον Συκολόγο.

«Στην Έμπαρο μέσα στον Μάιο είχε βγάλει 5 πόντους νερό και αυτό το νερό μάς βοήθησε πάρα πολύ. Για να δούμε τώρα μέσα στο σαββατοκύριακο...», κατέληξε ο δήμαρχος.

(εικόνες αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια