Κρήτη

Φέρνει το «χειμώνα» ο «Μίνωας» και στην Κρήτη στην «καρδιά» του Ιούνη

Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη - Μέχρι πότε θα επιμείνουν τα φαινόμενα

Εξαιρετικά ασταθείς καιρικές συνθήκες με κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου θα ενταθούν τα φαινόμενα, ενώ το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εκδώσει χάρτη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ακόμη και για την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα είναι η αιτία της καιρικής αστάθειας, φαινόμενο σπάνιο για μήνα Ιούνιο στην Κρήτη, με πολλές βροχές και καταιγίδες. Οι υπαίθριες εκδηλώσεις, μάλλον θα πρέπει να ακυρωθούν, αφού οι καιρικές συνθήκες, μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες.

Τα αλλοπρόσαλλα του καιρού εμφανίστηκαν νωρίτερα από τις προγνώσεις, αφού σήμερα το πρωί στα βόρεια της χώρας ο υδράργυρος έπεσε το πρωί στους 8 βαθμούς, ενώ στον αντίποδα στην Κρήτη, το μεσημέρι σε Τυμπάκι και Παλαιόχωρα το θερμόμετρο έφτασε στους 33 βαθμούς και στην Αγία Γαλήνη στους 34.

Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε και η ηλεκτρική δραστηριότητα με αστραπόβροντα και κεραυνούς ανατολικά του Ψηλορείτη και των Λασιθιώτικων και αργότερα στο Ρέθυμνο και βορειότερα στη θάλασσα. 

Ο συνδυασμός της ζέστης του καλοκαιριού με τις ψυχρές αέριες μάζες δίνει αυξημένη πιθανότητα για έντονα φαινόμενα τοπικά, με χαλάζι, ηλεκτρική δραστηριότητα όπως και δεν αποκλείεται και η εκδήλωση υδροστροβίλων.

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης εκδηλώθηκαν στο Μαλεβίζι χαλαζοπτώσεις και στην Ιεράπετρα βροχοπτώσεις, καιρικά φαινόμενα που δεν είχαν προβλεφθεί και ούτε είναι εφικτό να έχει κάποιος ξεκάθαρη και σαφή εικόνα για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Οι μπόρες, οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις που από την Πέμπτη 14/6 εκδηλώνονται κυρίως στα ανατολικά των ορεινών όγκων, σταδιακά τις επόμενες μέρες θα επεκταθούν σε όλο το νησί, όπως και το θερμόμετρο θα υποχωρήσει.

Το σαββατοκύριακο 17-18/06 τα μεσημέρια αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, όμως αυτή η γενικευμένη αστάθεια θα κρατήσει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο, την πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού και μεγαλύτερη μέρα του έτους, στις 21 Ιουνίου.

 

Βροχοπτώσεις που… θυμίζουν χειμώνα

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μιχάλη Δρετάκη, οι βροχοπτώσεις που εμφανίζουν τα διάφορα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού, αποτυπώνουν βροχοπτώσεις που θυμίζουν χειμώνα, όμως σε αυτή την περίοδο του χρόνου δεν είναι εφικτό να καταστεί ακριβής η πρόγνωση.

Πάντως οι περιοχές των έντονων φαινομένων φαίνεται αν είναι στα υπήνεμα ανατολικά των βουνών: Ασκύφου και Ασή Γωνιά στα Χανιά, Μαλεβίζι στο Ηράκλειο, όπως και στα ανατολικά Λασιθιώτικα. Η ηλεκτρική δραστηριότητα θα είναι έντονη, όπως και οι άνεμοι ισχυροί και απαιτείται προσοχή, τόσο στη θάλασσα, όσο και στα βουνά της Κρήτης.

 

Τα φαινόμενα θα επιμείνουν

Τα φαινόμενα φαίνεται ότι θα επιμείνουν και όλη σχεδόν την επόμενη βδομάδα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εκδώσει χάρτη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τη Δευτέρα 18/06 το βράδυ.

Είναι καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους τα καλοκαίρια στην Κρήτη, θυμίζοντας καιρικές συνθήκες τροπικών χωρών με τη ζέστη και την υγρασία να επιβαρύνουν την αναπνοή.

 

Επιμέλεια: Ματθαίος Καπετανάκης

 

Σχόλια