Κρήτη

«Μυρίζει μπαρούτι» στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης

Νέες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους, που καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και πάλι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε νέες κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας συνεχιζόμενη... ασυνέπεια και καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων εκ μέρους του ιδιώτη εργολάβου στις πληρωμές.

Χώρια, όπως επίσης καταγγέλλουν, τα ελλιπέστατα μέτρα ασφάλειας στον χώρο του εργοστασίου.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης που πήρε η γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης προχώρησαν χθες το απόγευμα σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 7 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ συμμετείχαν μαζικά στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, με την κινητοποίησή τους αυτή απαιτούν να σταματήσει η εταιρεία “Waste Solutions” τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, που τείνουν να γίνουν συνήθεια και όλοι οι εργαζόμενοι να πληρώνονται μέχρι τις 10 κάθε μήνα, όπως προβλέπεται.

«Ο εν λόγω εργολάβος όλο το έτος του 2017 ανάγκασε τους εργαζόμενους να προβούν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις με τη στάση του, δηλαδή την αφερεγγυότητα και την ασυνέπειά του στην τήρηση των όρων ακόμη και της υπάρχουσας σύμβασης των συναδέλφων. Κορόιδευε συνεχώς, λέγοντας πως είχε τη διάθεση αφενός για την αποπληρωμή των οφειλών σε όλους τους εργαζόμενους για την απλήρωτη υπερωρία τους (την οποία ονομάζει “μπόνους”), και αφετέρου τη διάθεση για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με ευνοϊκότερους όρους, μιας και υποτίθεται αναγνωρίζει τη δυσκολία του αντικειμένου στη συγκεκριμένη εργασία και ξαφνικά εμφάνισε σύμβαση με χειρότερους όρους στο σύνολό της.

Ταυτόχρονα αφήνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου να ρημάζει χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και τα εργατικά ατυχήματα που έχουν προηγηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ακόμη και “έναντι” στην καταβολή του μισθού, που τάχα οφείλεται σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από τις τράπεζες. Όμως οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αρκετές φορές απευθυνθεί στην εταιρεία-εργολάβο, ώστε να λάβει από μέρους της όλα εκείνα τα διοικητικά μέτρα που απαιτούνται, ώστε η μισθοδοσία να καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους εργαζομένους και το πολύ μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα.

Η εργοδοσία όμως, θέλοντας να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι, με τις πλάτες της ΕΕΑΑ, του ΕΣΔΑΚ και του Δήμου Ηρακλείου, που... σφυρίζουν αδιάφορα, αγνοεί επιδεικτικά το αίτημα των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες τους...».

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης διεκδικούν τα εξής:
- «Την άμεση καταβολή του μισθού τού μήνα Μαΐου σε όλους τους εργαζόμενους και την αυστηρή τήρηση της μηνιαίας καταβολής του μισθού.
- Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Να μπει ένα τέλος στον απαράδεκτο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.
- Την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού μαζί με τον ουσιαστικό έλεγχο από την Τεχνική Επιθεώρηση.
- Την τήρηση όλων των μέτρων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
- Την άμεση εξόφληση των απλήρωτων υπερωριών σε όλους τους εργαζόμενους.
- Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας σε περίπτωση κλεισίματος του εργοστασίου για εκσυγχρονισμό με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.
- Να υπογραφτεί τώρα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας».

Σχόλια