Εν αναμονή της τελεσίδικης απόφασης για τη ρακή

Κρήτη
Εν αναμονή της τελεσίδικης απόφασης για τη ρακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών δηλώνει αισιόδοξος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Θέλουμε οριστική λύση. Όχι πια ημίμετρα» ξεκαθάρισε από την Κρήτη, σε δηλώσεις του στη “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ ΤV” σχετικά με την προσφυγή των ποτοποιών κατά της ρακής και του τσίπουρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος Βασίλης Παπαγρηγορίου.

Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε και για αδυναμία των συνδικαλιστών του κλάδου του να βρουν τρόπους κοινής πλεύσης με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της χώρας, σε μια ευκαιρία που είχαν το 2012 για αναμόρφωση του καθεστώτος στην αλκοόλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είχαν ακόμα τότε από την πλευρά τους τις σωστές και αξιόπιστες προτάσεις!

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Βασίλης Παπαγρηγορίου μάς δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εγκαλεί εμάς. Εγκαλεί το ελληνικό Δημόσιο. Και από την πλευρά της χώρας μας έχει απαντήσει νομικά η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί μια κατάλληλη απάντηση. Και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα που θα μας ανακοινώσουν. Πρέπει πάντως να λήξει όλη αυτή η ιστορία. Και εμείς, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δε θέλουμε απλά να τελειώσει αυτή η ιστορία. Θέλουμε πλέον ένα σταθερό πλαίσιο για τον κλάδο μας. Να μην έχουμε κάθε χρόνο αυτήν την αμφιβολία για το αν θα μπορούμε ή όχι να κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγρηγορίου, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά φέτος στην προεδρία της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος και προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της υπόθεσης, ο Βασίλης Παπαγρηγορίου μάς είπε: «Ξεκίνησε το 2010 από μια καταγγελία των αποσταγματοποιών ποτοποιών για τον κλάδο τον δικό μας. Αυτή η καταγγελία από τότε εξελίσσεται. Οι διαδικασίες που έχουν γίνει στη χώρα μας ως κράτος είναι ότι το 2012 δημιουργήθηκε μια ευκαιριακή επιτροπή για τη λύση του όλου θέματος, αλλά και όλου του θέματος της αλκοόλης. Δυστυχώς, στην ευκαιριακή επιτροπή οι συνδικαλιστές του κλάδου μας δεν μπορέσαμε να έχουμε μια κοινή γραμμή με τα υπηρεσιακά μέλη. Τα υπηρεσιακά μέλη ήταν απόλυτα. Και όταν μιλάμε για αναμόρφωση νόμου, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε στον νόμο που υπάρχει. Πάμε σε αναμόρφωση νόμου»...

Τι γίνεται όμως αν μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περάσει τελικά η επιχείρηση των ποτοποιών να επιβληθεί στην παραδοσιακή τσικουδιά και το τσίπουρο η φορολόγηση που ισχύει στα βιομηχανικά ποτά;

«Θα σας πω κάτι επειδή είμαστε στην Κρήτη. Από εδώ ήταν ο μέγας εθνάρχης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε από τη δεκαετία του ’30 την προνοητικότητα να δώσει αυτό το δικαίωμα στους παραγωγούς. Αυτό δόθηκε στους παραγωγούς. Αργότερα δόθηκε στη βιομηχανία. Και αν πάρουν αυτό το δικαίωμα από τους παραγωγούς, θα συμβεί ό,τι ακριβώς έγινε στο ούζο. Το ούζο έχει παρθεί από τους παραγωγούς και δόθηκε στη βιομηχανία. Και όπου υπήρχε καλλιέργεια σταφυλιού στην αμπελοοινική ζώνη που ήταν για ούζο έχει εγκαταλειφθεί. Θα υπάρξει εγκατάλειψη με μαθηματική ακρίβεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παπαγρηγορίου, προσθέτοντας τα εξής αναφορικά με τα “κατηγορώ” περί φοροδιαφυγής: «Δεν μπορούν να χρεώνουν όλη τη φοροδιαφυγή των διήμερων σε έναν κλάδο. Πριν λίγες μέρες, εντοπίστηκε από τις διωκτικές Αρχές ολόκληρη βιομηχανία στην Αθήνα που δεν ήταν για χύμα, ήταν για συσκευασμένα παράνομα προϊόντα. Εκεί δεν υπάρχει φοροδιαφυγή; Εμείς σαν κλάδος εκπροσωπούμε τους νόμιμους. Δηλαδή, αν στον χώρο των βενζινοπωλών υπάρχουν κάποιοι παράνομοι, θα πάμε στη λογική να κλείσουμε όλα τα βενζινάδικα στη χώρα;», διερωτάται στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος, Βασίλης Παπαγρηγορίου.

Αναφορικά με την παρουσία του στην Κρήτη, ο κ. Παπαγρηγορίου τόνισε ότι η πρόσκλησή του προκειμένου να μιλήσει στο συνέδριο της Ομάδας Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης δεν είναι καθόλου τυχαία, αν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα αυτά που αφορούν στην επιβίωση των αποσταγματοποιών τσικουδιάς και τσίπουρου.

«Εδώ υπάρχει το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Εμείς πάλι είμαστε στην υπόλοιπη Ελλάδα θύματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά λόγω φοβερών χαλαζοπτώσεων. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν φοβερές ασθένειες σε πολλές και μεγάλες περιοχές. Όλα αυτά επηρεάζουν την αμπελοκαλλιέργεια και το εισόδημα του Έλληνα αμπελουργού», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News