Γράφουν και σβήνουν για τον «Κλεισθένη»

Κρήτη
Γράφουν και σβήνουν για τον «Κλεισθένη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κόντρες και το “ψυχρό” κλίμα παραμένουν στις συναντήσεις του υπουργού Εσωτερικών με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες με φόντο τον “Κλεισθένη 1”, προκύπτει όμως και “ράβε-ξήλωνε” επί του νομοσχεδίου που, όπως όλα δείχνουν, θα δέχεται τροποποιήσεις μέχρι τη στιγμή της ψήφισής του στη Βουλή. Λίγο καιρό λοιπόν πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προγράμματος “Κλεισθένης Ι”, στο υπουργείο Εσωτερικών σβήνουν και ξαναγράφουν διατάξεις του νομοσχεδίου, ως αποτέλεσμα του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη) η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα έχει τρεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση:

α) Ο μίνιμουμ αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, ενώ αρχικά προβλεπόταν να είναι ο αριθμός των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου + 10%, τελικά αναμένεται να αυξηθεί στο 30%.

Δηλαδή οι υποψήφιοι που θα μπορούν να κατέρχονται θα είναι ο συνολικός αριθμός των εδρών συν 30%. Την αλλαγή επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ειδικώς στο εν λόγω ποσοστό.

β) Καταργείται η “ενδοεπικοινωνία” ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή ο ψηφοφόρος δε θα έχει τελικά τη δυνατότητα να ψηφίζει υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας από αυτή που υπάγεται.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται και δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλης Περιφερειακής Ενότητας. Τη συγκεκριμένη αλλαγή επιβεβαίωσε επισήμως ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος στις δηλώσεις του χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δε θα υπάρχει ενδοεπικοινωνία ανάμεσα στις εκλογικές περιφέρειες».

γ) Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.

Σύμφωνα με πηγές, στο τραπέζι κατά τη συνάντηση Σκουρλέτη-ΕΝΠΕ υπήρξαν και δύο προτάσεις από ορισμένους περιφερειάρχες σχετικά με την εκλογική διαδικασία:

- Στην πρώτη πρότειναν η εκλογή περιφερειάρχη να ολοκληρώνεται στον πρώτο γύρο και να θεσπιστεί πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

- Με τη δεύτερη πρότειναν να εκλέγεται περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 42% και το 45%, και να ακολουθεί δεύτερος γύρος για την κατανομή των εδρών.

Δύο γύροι

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μια γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο περιφερειάρχη ή δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν, από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, τόνισε ότι, ενώ η Ένωση προσήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις επί του νομοσχεδίου, «δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, καμία διαδικασία συνεννόησης, παρά μόνο τοίχος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News