Στη Σούδα για ανεφοδιασμό το Airforce One

Κρήτη
Στη Σούδα για ανεφοδιασμό το Airforce One

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάση στη Βάση της Σούδας αναμένεται να κάνει στα επόμενα δύο 24ωρα το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές αναφέρουν ότι στη Βάση της Σούδας είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις προετοιμασίες για τη στάση του αεροπλάνου και τον ανεφοδιασμό του στην πορεία προς τη Σιγκαπούρη, όπου το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 12 Ιουνίου ο κ. Τραμπ θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Περιορισμένες είναι οι πληροφορίες για τη στάση Τραμπ στη Σούδα, ενώ και ο σχεδιασμός είναι πολύ πιθανό να αλλάξει για λόγους ασφαλείας, όπως πολύ συχνά γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Άγνωστο παραμένει αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί για λίγη ώρα τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα ή αν το αεροπλάνο απλά θα ανεφοδιαστεί και θα αναχωρήσει για τη Σιγκαπούρη, χωρίς καν να ανοίξουν οι πόρτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προέρχεται από τη σύνοδο του G7, στον Καναδά, απ’ όπου αναμένεται να αναχωρήσει πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Καναδό πρωθυπουργό Τρουντό για τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές που ακολουθεί η Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, για τις επόμενες τρεις ημέρες οι δυνάμεις στη Σούδα θα βρίσκονται στον υψηλότερο βαθμό επιφυλακής, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και μια πιο εκτεταμένη παραμονή του Αμερικανού προέδρου στη Βάση.

Εξάλλου, η Αμερικανική Ευκολία στον Μουζουρά Ακρωτηρίου, όπως και η ναυτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι είναι πολύ σημαντικές για τον ανεφοδιασμό, τη συντήρηση και την υποστήριξη προσωπικού και εξοπλισμού. Είναι, επίσης, δεδομένος ο ρόλος που διαδραματίζει η Σούδα στις επιχειρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και διαχρονικά στις επιχειρήσεις των Αμερικανών. Μάλιστα, η αμερικανική Βάση μετά την τελευταία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και τον Αμερικανό πρόεδρο αναβαθμίζεται και επεκτείνεται.

Επί Μητσοτάκη: Προηγήθηκε ο Τζορτζ Μπους το 1991

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο δεύτερος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη Βάση της Σούδας. Είχε προηγηθεί τη δεκαετία του ’90 η επίσκεψη τού τότε πλανητάρχη Τζορτζ Μπους, τον οποίο μάλιστα είχε φιλοξενήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Τζορτζ Μπους είχε φτάσει στα Χανιά στις 19 Ιουλίου του 1991. Κατά την παρουσία του κατέθεσε στεφάνια στους τάφους των Βενιζέλων, μίλησε στο προσωπικό της αμερικανικής Βάσης στο Μαράθι και γευμάτισε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο σπίτι τού αείμνηστου πολιτικού στο Ακρωτήρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News