Κρήτη

Κυκλοφοριακός φόρτος «πνίγει» απ' άκρη σ' άκρη τον ΒΟΑΚ

Τη δημοπράτηση του έργου των κόμβων της Αγίας Πελαγίας μέσα στο μήνα (θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα “Ν.Κ.”, βάσει ενημέρωσης του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου) προανήγγειλε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, με βάση ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Υποδομών.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης γνωστοποίησε παράλληλα τη διενέργεια του διαγωνισμού για την παρέμβαση “λίφτινγκ” στο οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ από την Αγία Πελαγία μέχρι το Φόδελε. Μια πολύ κρίσιμη παρέμβαση συντήρησης-ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, αφού μιλάμε για ένα οδικό τμήμα- “καρμανιόλα”.

Αναλυτικότερα, όπως έκανε γνωστό χθες η Περιφέρεια Κρήτης, εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, δημοπρατείται ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, με απόφαση του υπουργού δόθηκε η χρηματοδότηση στην Περιφέρεια για τη δημοπράτηση του οδικού τμήματος Αγίας Πελαγίας έως Φόδελε στον ΒΟΑΚ.

Μάλιστα, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι χθες Τετάρτη 6 Ιουνίου έγινε ο διαγωνισμός των 5 εκατ. ευρώ και για κάποια άλλα τμήματα, και μόλις ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία θα ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε τα ευχάριστα μαντάτα δίχως να παραλείψει και κάποια “καρφιά”. «Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι, ό,τι αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, το κάνει πολύ πιο σύντομα σε σχέση με την Αθήνα. Μέσα σε ένα δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα το υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης με απόφαση του υπουργού για το συγκεκριμένο τμήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, τονίζοντας παράλληλα ότι «εμείς στους πολίτες της Κρήτης λέμε την αλήθεια, ότι δεν έχουμε δυστυχώς καμία αρμοδιότητα στο Βόρειο Οδικό Άξονα, μόνο αν την παραχωρήσει ο υπουργός. Το σημαντικό αυτό έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2018»...

Καταρρέουν τα επιχειρήματα - Κυκλοφοριακός φόρτος "πνίγει" απ' άκρη σ' άκρη τον ΒΟΑΚ

Εν αναμονή της δημοπράτησης των κόμβων της Αγίας Πελαγίας και εν αναμονή της καθόδου του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στην Κρήτη, ώστε να ξεκαθαρίσει και επισήμως το τοπίο γύρω από τον ΒΟΑΚ, οι διαρροές περί αλλαγής κυβερνητικών πλάνων έχουν βγάλει στα... κάγκελα το Δήμο Αγίου Νικολάου.

Τις προάλλες είχαμε φιλοξενήσει σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Αντώνη Ζερβού, ο οποίος εμφανίστηκε “πυρ και μανία” με τη διαφαινόμενη αλλαγή πλάνων που προβλέπει τεμαχισμό του διαγωνισμού στα τρία και αποκλεισμό του τμήματος Χερσονήσου-Αγίου Νικολάου από το προωθούμενο έργο παραχώρησης για τον ΒΟΑΚ.

“Σκυτάλη” στις αντιδράσεις δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου. Ο δήμαρχος ήταν καταπέλτης για την αντιμετώπιση του νομού Λασιθίου, ενώ άκρως αποκαλυπτικά σε σχέση με το βάσιμο των επιχειρημάτων περί χαμηλής κυκλοφορίας στο τμήμα από Χερσόνησο προς Άγιο Νικόλαο, που προωθείται να αποκλειστεί από το έργο της παραχώρησης, ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που προκύπτουν στα τμήματα Αγίου Νικολάου είναι από 9.200 έως 10.500 αυτοκίνητα ημερησίως, στο κομμάτι Ηρακλείου-Ρεθύμνου ξεκινά από 6.000 και φτάνει στα 10.600, και στο τμήμα Ρεθύμνου-Χανίων από 7.300 έως 12.000 αυτοκίνητα ανά ημέρα.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόβλεψη που γίνεται με στόχο το 2045, προβλέπεται κυκλοφοριακός φόρτος για το τμήμα Σούδας-Βρυσών 3.395 αυτοκίνητα, για το τμήμα Χερσονήσου-Αγίου Νικολάου 3.033 και για το κομμάτι Σισών-Φόδελε 1.900 αυτοκίνητα.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα ίδια τα στοιχεία των μετρήσεων κυκλοφοριακού φόρτου αντικρούουν τον σχεδιασμό του υπουργείου για τον τεμαχισμό του έργου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου εξέδωσε ομόφωνα το εξής ψήφισμα διαμαρτυρίας: «Διαμαρτυρόμαστε για την εξέλιξη της ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ, αφού η εξαγγελθείσα από τον αρμόδιο υπουργό λύση εξαιρεί τον νομό Λασιθίου από την υλοποίηση του έργου. Πολύ περισσότερο που οι επικαλούμενες αιτιάσεις για την εξέλιξη αυτή είναι απολύτως ανυπόστατες και όλες με βάση τα στοιχεία της μελέτης που μόλις πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπου οι κυκλοφοριακοί φόρτοι διαψεύδουν τις απόψεις του υπουργού.

Ζητάμε την υλοποίηση του έργου, άμεση σύνδεση των πρωτευουσών των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων (να δημοπρατηθεί ενιαία), αλλά και των τμημάτων Κισσάμου-Χανίων και Αγίου Νικολάου-Σητείας»...

"Ικανοποίηση" στον Δήμο Μαλεβιζίου

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Με ικανοποίηση αλλά και χαρά, υποδεχτήκαμε αυτή την εξέλιξη. Η οδική ασφάλεια είναι το μείζον ζήτημα για όλους μας. Γι’ αυτό εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε για αυτή την εξέλιξη. Αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών και την δημοπράτηση των κόμβων της Αγίας Πελαγίας, κάτι που θα αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες πρόσβασης σε έναν από τους πιο όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς της Κρήτης.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη για την πολύτιμη συμβολή του, όπως επίσης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που και σε αυτό το σημαντικότατο έργο, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας».

Σχόλια