Κρήτη

Εκρηκτική η κατάσταση με τα κουνούπια - Πότε και που θα γίνουν ψεκασμοί;

Που θα επικεντρωθούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια και πως θα αναλάβουν δράση οι πολίτες.

«Εκρηκτικό» σκηνικό με κουνούπια έχουν δημιουργήσει οι καυτές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τα νερά που σχηματίζουν βούρκο. Οι «επιδρομές» εντόμων έχουν ξεκινήσει για τα καλά με τους Κρητικούς να διαμαρτύρονται για την αφόρητη κατάσταση ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού καθώς τσιμπήματα και τα δερματικά εξανθήματα ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Ήδη οι περισσότεροι Κρητικοί ζητούν να μάθουν πότε θα αρχίσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια καθώς ήδη έχουν καθυστερήσει και η ανάγκη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. 

Πότε θα γίνουν ψεκασμοί;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα ξεκινήσουν – εκτός απορρόπτου- την επόμενη εβδομάδα σε ολόκληρη την Κρήτη και η διαφοροποίηση για φέτος είναι ότι ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου αφορά συνολικά την Κρήτη και δεν θα υπάρξουν διαγωνισμοί ανά νομό.

Ήδη έχουν προσδιοριστεί οι περιοχές στους τέσσερις νομούς όπου υπάρχουν οι πιο έντονες εστίες κουνουπιών και πιο μεγάλα προβλήματα.

Ενδεικτικά εντατικοί ψεκασμοί θα γίνουν στο Ηράκλειο σε :

Γιόφυρο

Ξηροπόταμο

Γαζανός ποταμός

Ρέμα Κατσαμπά

Αγία Ειρήνη

 

Αντίστοιχα έχουν προσδιοριστεί οι περιοχές και στους άλλους νομούς της Κρήτης οι οποίες είναι λίγο-πολύ γνωστές και πιο αναλυτικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Τηλεφωνική γραμμή για τους πολίτες

Μάλιστα μια από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να αναλάβουν «δράση» οι πολίτες υποδεικνύοντας και οι ίδιοι τις μεγάλες «πληγές» και τα σημεία που έχουν γίνει εστίες για σμήνη κουνουπιών. Όπως τονίζει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ.Καμπάνης: «Θα εντοπιστούν οι εστίες και τα σημεία όπου έχουν αναπτυχθεί τα κουνούπια, ενώ θα γίνουν επαναληπτικοί ψεκασμοί. Θα δοθεί και μια τηλεφωνική γραμμή στους πολίτες για να αναφέρουν τις εστίες. Παράλληλα θα μας ενημερώνουν οι δήμοι και οι τοπικοί σύμβουλοι».

Σύμφωνα με τον κ.Καμπάνη που μίλησε στο neakriti.gr: «Φέτος ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός ήταν διεθνής και ζητήσαμε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η διαδικασία θα αφορά την επόμενη διετία και επιστημονικός συνεργάτης θα είναι το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ. Θα υπάρξει έρευνα για το τι κουνούπια έχουμε, αν είναι μολυσμένα, που εντοπίζονται, έλεγχος της αντοχής τους σε εντομοκτόνα και έλεγχο υπολειμματικότητας στις περιοχές όπου γίνονται ψεκασμοί».

Ζητήθηκε ακόμη η συνεργασία ειδικών εντομολόγων, θα ελεγχθούν τα αναχώματα ελαιουργείων γύρω από 500 λυματοστάσια και θα ψεκαστούν  20.000 φρεάτια στις πόλεις.

Η εταιρία που όπως όλα δείχνουν έχει αναδειχθεί ως ανάδοχος δεν προέρχεται από την Κρήτη και θα «πιάσει» δουλειά με την υπογραφή της σύμβασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια