default-image

Δίνουν τα χέρια για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Κρήτη
Δίνουν τα χέρια για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κάθοδό τους στην Κρήτη για τους υδρογονάνθρακες αρχίζουν και προετοιμάζουν σιγά-σιγά Αμερικανοί και Γάλλοι, καθώς έχουμε περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και της κοινοπραξίας των κολοσσών Total-ExxonΜobil με τα ΕΛ.ΠΕ. για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Η συμφωνία για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης αναμένεται να επισφραγιστεί στα τέλη του Ιουνίου, για να έρθει αμέσως μετά προς τελική έγκριση στον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί από τη Βουλή το φθινόπωρο... Βεβαίως είναι προφανές ότι, όσο πιο γρήγορα κινηθεί η διαδικασία της παραχώρησης των θαλάσσιων “οικοπέδων”, τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα αποπνεύσει η χώρα για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τις σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων της Κρήτης ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπασιάς, ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της ΕΔΕΥ με τις κοινοπραξίες Total-ExxonMobil-Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και με την κοινοπραξία REPSOL-ΕΛ.ΠΕ. για το Ιόνιο.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων, θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσή τους από τη Βουλή. Στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Εδώ υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος σε οικονομικό επίπεδο. Όπως έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ παλιότερα, σκιαγραφώντας το οικονομικό πλαίσιο για τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από αυτή την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων, από τη στιγμή κιόλας που θα δοθεί έγκριση από το Κοινοβούλιο οι εταιρείες καταθέτουν στην ΕΔΕΥ ένα ποσό για την υπογραφή της συμφωνίας (signature bonus) και ακολούθως καταβάλλουν ένα ποσό ως ενοίκιο για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο σε ετήσια βάση. Όταν δε ξεκινήσει η εκμετάλλευση, καταβάλλεται επιπλέον μπόνους κι άλλο ένα με την πρώτη παραγωγή. Και φυσικά κατά την παραγωγή υπάρχει το μέρισμα, που θα έχει συμφωνηθεί να παίρνει η χώρα μας.

Πρώτα έρευνες

Βεβαίως, των εξορύξεων θα προηγηθεί μια αρκετά μακριά σε χρόνους ερευνητική διαδικασία τόσο στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης όσο και σε εκείνο του Ιονίου.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Μπασιάς, για ένα μεγάλο διάστημα, των δύο-τριών πρώτων χρόνων, σ’ αυτές τις περιοχές θα γίνουν έρευνες και όχι εξορύξεις, καθώς οι επενδύσεις σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλες, με μεγάλο ρίσκο, και ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί κολοσσοί συμπράττουν για να μειώσουν τους οικονομικούς κινδύνους. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα πως μια σοβαρή γεώτρηση σε προχωρημένο πια στάδιο («όταν προσδιορίσεις ένα πιθανό κοίτασμα») φτάνει σε ύψος 100-150 εκατομμυρίων.

Ο κ. Μπασιάς εξήγησε πως το μπλοκ στην περιοχή του Ιονίου, που βρίσκεται 40-50 χλμ. δυτικά των νησιών, είναι «μια πιο εύκολη περίπτωση», καθώς στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης τόσο το βάθος, όσο και η μορφολογία του υποθαλάσσιου χώρου δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News