Κρήτη

Το σκηνικό στην Κρήτη... καυτό με την θάλασσα να είναι «λάδι»

Μια ακόμη... καυτή ημέρα περιμένει τους Κρητικούς, αφού η ζέστη "καλά κρατεί", ευνοώντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες, αν και καθημερινή, για εξορμήσεις στην θάλασσα που είναι "λάδι".

Ο καιρός συνεχίζει την… ανοδική του πορεία σε ολόκληρη τη χώρα και την Κρήτη, με τις υψηλότερες τιμές να προβλέπονται το Σάββατο ενώ και σήμερα η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το νησί δε θα «πέσει» κάτω από τους 30 βαθμούς κελσίου.

Πάντως το ερχόμενο Σάββατο,  όχι μία και δύο, αλλά σε 4 περιοχές της Κρήτης, το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, στον Κρουσώνα και τη Νεάπολη θα φτάσει μέχρι και τους 40 βαθμούς, ενώ στα Μάλια αναμένεται να τους... ξεπεράσει, αφού εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 41 βαθμούς το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

"Είχαμε επισημάνει από τις προηγούμενες ημέρες ότι την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στο νησί μας. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την σύγκληση πλέον όλων των προγνωστικών μοντέλων τα οποία εμφανίζουν μία αρκετά έντονη θερμή αέρια μεταφορά από τα Νότια, ευτυχώς σύντομη, η οποία δικαιολογεί την άνοδο της θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Για αύριο Παρασκευή οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένεται να κυμανθούν στους 35  έως 37⁰C ενώ κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι και λίγο υψηλότερες λόγω ειδικών συνθηκών.

Οι βόρειες περιοχές της Δυτικής Κρήτης και μόνο θα εκδηλώσουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω εμφάνισης ενός Α - ΒΑ ρεύματος το οποίο μπορεί να μετριάσει την κορύφωση των θερμοκρασιών. Στις υπόλοιπες όμως περιοχές επειδή διατηρείται και η Νότια τάση των ανέμων, ιδιαίτερα στα Ανατολικά τμήματα, οι θερμοκρασίες πολύ γρήγορα θα φθάσουν στα υψηλά αναφερόμενα επίπεδα. Ευτυχώς όμως από τις βραδινές ώρες αναμένεται μετακίνηση της θερμής μάζας ανατολικότερα, επιτρέποντας έτσι στη θερμοκρασία να αρχίσει από το βράδυ να υποχωρεί σε χαμηλότερα και πιο ανεκτά επίπεδα. Το Σάββατο θα είναι μία επίσης θερμή ημέρα, μιας και οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί να είναι υψηλές αλλά με τις μέγιστες να μην έχουν τη δυναμική να φθάσουν ενδεχομένως τις τιμές της Παρασκευής.  Επισημαίνεται ότι κατά τόπους , ιδιαίτερα στα Ανατολικά και τα Νότια τμήματα του νησιού, ο δείκτης δυσφορίας θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω άπνοιας και υψηλότερων ποσοστών υγρασίας.

Αισιόδοξο παραμένει το γεγονός ότι από την Κυριακή θα αποκατασταθεί μία πιο ψυχρή αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα την Κρήτης  και σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Δυτικών ανέμων αναμένεται να προκαλέσει υποχώρηση των θερμοκρασιών στα επίπεδα των 30⁰C, περίπου. Ακόμη καλύτερες προβλέπεται να είναι οι θερμοκρασιακές συνθήκες από την Δευτέρα.

Καλό θα είναι λοιπόν να ληφθούν από τον καθένα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας για το επόμενο διήμερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η παρατεταμένη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια, λόγω εποχής, εμφανίζει το δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας πολύ νωρίς στις υψηλότερες τιμές του.  Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος αλλά και για τους εκδρομείς ορεινών διαδρομών (καλύτερες αναμένεται να είναι οι συνθήκες στα ορεινά τμήματα της Δυτικής Κρήτης και μόνο)".

Ενδεικτικά ο καιρός σε μεγάλες περιοχές του νησιού:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σήμερα στους 33°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει νοτιοανατολικός - άπνοια - στα 0 BF.

ΜΟΙΡΕΣ
Σήμερα στους 32°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει νοτιοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΧΑΝΙΑ
Σήμερα στους 31°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει βορειοανατολικός - άπνοια - στα 0 BF.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Σήμερα στους 31°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει νοτιοανατολικός - άπνοια - στα 0 BF.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σήμερα στους 31°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει βορειοδυτικός - άπνοια - στα 0 BF.

ΣΗΤΕΙΑ
Σήμερα στους 31°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει βορειοδυτικός - άπνοια - στα 0 BF.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Σήμερα στους 30°C αναμένεται η θερμοκρασία με αραιή συννεφιά το πρωί και τον άνεμο να πνέει βορειοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Σήμερα στους 32°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει νοτιοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΑΝΩΓΕΙΑ
Σήμερα στους 30°C αναμένεται η θερμοκρασία με αραιή συννεφιά μέχρι το απόγευμα και τον άνεμο να πνέει βορειοδυτικός - άπνοια - στα 0 BF.

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Σήμερα στους 34°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει νοτιοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΤΥΜΠΑΚΙ
Σήμερα στους 33°C αναμένεται η θερμοκρασία με αραιή συννεφιά το απόγευμα και τον άνεμο να πνέει νοτιοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ

Σήμερα στους 28°C αναμένεται η θερμοκρασία με αραιή συννεφιά μέχρι το απόγευμα και τον άνεμο να πνέει νοτιοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Σήμερα στους 31°C αναμένεται η θερμοκρασία με τον καιρό να είναι αίθριος όλη την ημέρα και τον άνεμο να πνέει νότιος - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ
Σήμερα στους 34°C αναμένεται η θερμοκρασία με αραιή συννεφιά μέχρι το απόγευμα και τον άνεμο να πνέει νοτιοδυτικός - σχεδόν άπνοια - στο 1 BF.

Σχόλια