Τι είναι η ευδεμίδα και η χολέρα που «απειλεί» τα δέντρα της Κρήτης;

Κρήτη
Τι είναι η ευδεμίδα και η χολέρα που «απειλεί» τα δέντρα της Κρήτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θειάφι στο χώμα περιμετρικά της κουρμούλας για τη χολέρα, η οποία έχει κάνει προσβολές, και κοσκίνισμα μόνο με βάκιλο της Θουριγγίας πάνω στα σταφύλια για να προλάβουμε την ευδεμίδα, η οποία επίσης έχει κάνει προσβολές σε διάφορες περιοχές, είναι οι δύο βασικές συμβουλές του γεωπόνου και πρώην ερευνητή Αμπέλου Βαγγέλη Βαρδάκη, για τις ημέρες αυτές του μίνι καύσωνα που θα έχουμε ως και το τέλος της εβδομάδας.

Το θειάφι κάτω στο χώμα θα κάνει αναθυμιάσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες και θα προστατεύει τα αμπέλια μας από τη χολέρα, χωρίς να τους προκαλεί εγκαύματα. Δεν υπάρχει, στο μεταξύ, σύμφωνα με κατηγορηματική διαβεβαίωση του ίδιου, κίνδυνος για περονόσπορο, λόγω της απαγορευτικής μέσης θερμοκρασίας άνω των 28 βαθμών Κελσίου.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν αυτές τις “καυτές” μέρες οι αμπελουργοί της Κρήτης, αφού, αν χρησιμοποιήσουν θειάφι πάνω στα φύλλα και τα σταφύλια του αμπελιού, θα κάψουν τα αμπέλια τους. Και μην ξεχνάμε φυσικά ότι, λόγω της φετινής ανομβρίας, τα αμπέλια είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητα σε σχέση με άλλες χρονιές που είχαμε πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις.

«Εγώ έχω πάει σε πολλά αμπέλια. Δεν έχω δει κηλίδα περονόσπορου. Αυτό που υπάρχει είναι η χολέρα, αλλά αντιμετωπίζεται με το θειάφι. Όμως, όταν είναι οι θερμοκρασίες υψηλές, όπως είναι τώρα, δε βάζουμε θειάφι στα αμπέλια. Διότι σε θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς κάνει ζημιά. Και γι’ αυτό το θειάφι πρέπει να το ρίχνουν οι παραγωγοί κάτω στο έδαφος, ούτως ώστε, ζεσταινόμενο το έδαφος, να εξατμίζεται το θειάφι και να προστατεύει το αμπέλι».

Βέβαια, είναι και η βρέξιμη σκόνη σε θειάφι που δε δημιουργεί ζημιά, αλλά ο Βαγγέλης Βαρδάκης επιμένει ότι το καλύτερο αποτέλεσμα υπάρχει όταν με τέτοιες θερμοκρασίες ρίξουμε το θειάφι κάτω στο έδαφος.

Στο μεταξύ, είναι πολύ καλό με τέτοιες συνθήκες αν μπορέσουν οι παραγωγοί μετά τις ζέστες να κάνουν ένα πότισμα στα αμπέλια τους. Βέβαια, όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Βαρδάκης, υπάρχουν περιοχές με μεγάλη παραγωγή σταφυλιών και υπάρχουν και περιοχές με πολύ μικρή, λόγω της έλλειψης του νερού.

«Και όσοι έχουν νερό θα έχουν καλά αποτελέσματα. Όταν όμως στερούνται το νερό, θα παρουσιαστούν προβλήματα, για τα οποία ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει κάτι», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο αποζημιώσεων, ο πρώην ερευνητής Αμπέλου είπε ότι αυτές οι περιπτώσεις εντάσσονται στα ΠΣΕΑ, αλλά πρόκειται για πρόγραμμα που, εκτός του ότι δίνει ψίχουλα, είναι και χρονοβόρο. Στο ερώτημά μας γιατί όχι στον ΕΛΓΑ, αφού πρόκειται για καταστροφή ηρτημένης παραγωγής, ο Βαγγέλης Βαρδάκης μάς είπε ότι οι ζημιές λόγω ανομβρίας εντάσσονται στα ΠΣΕΑ, αφού δε θεωρούνται ως κάποια θεομηνία που ήρθε ξαφνικά και κατέστρεψε την παραγωγή μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι σε ένα περίπου 20ήμερο ενδέχεται να παρουσιαστεί στα σταφύλια του νομού η όξινη σήψη, που οφείλεται σε βακτήριο.

«Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί τίποτα. Ο παραγωγός δε χρειάζεται γι’ αυτό να κάνει τίποτα, αλλά σε 20 μέρες θα πρέπει να το δούμε. Για την όξινη σήψη θα χρησιμοποιήσουμε τότε ένα ειδικό χαλκό, που είναι γι’ αυτήν την ασθένεια»...

Στην τελική ευθεία

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία του διήμερου συνεδρίου για την αμπελουργία και την ελιά, στον Προφήτη Ηλία, που διοργανώνεται από την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης για μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο, όπου την πρώτη μέρα θα πάρει μέρος ως πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.

Ο υφυπουργός θα προβεί - όπως αναμένεται - σε σημαντικές ανακοινώσεις γύρω από τη νέα ρύθμιση των “κόκκινων” αγροτικών δανείων της πρώην ΑΤΕ, αλλά και των οφειλών των αγροτών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο.

Θα γίνουν δε και σημαντικές ομιλίες και ανακοινώσεις από γνωστούς επιστήμονες του γεωτεχνικού χώρου, για διάφορα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στο αμπέλι.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Προφήτη Ηλία, με θέμα “Η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής”. Μεθαύριο Παρασκευή, από τις 4:30 το απόγευμα ως τις 9:30 το βράδυ, και το Σάββατο, από τις 4:30 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News