«Παγίδα» για τους περιπατητές τα βουνά της Κρήτης  

Κρήτη
«Παγίδα» για τους περιπατητές τα βουνά της Κρήτης  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις διάσωσης στον ορεινό όγκο της Κρήτης, με ξένους κυρίως επισκέπτες, που έχουν άγνοια του κινδύνου και των δυσκολιών, να χάνονται ή να τραυματίζονται σε δύσβατα μονοπάτια. Μόνο το 2017 η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε 51 περιστατικά, με τα περισσότερα να σημειώνονται στον ορεινό όγκο των Χανίων.

Την ίδια στιγμή, υπέρογκο είναι το κόστος των επιχειρήσεων για το ελληνικό Δημόσιο, που σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι εκείνο που επιβαρύνεται κάθε φορά.

«Όλα αυτά στοιχίζουν πάρα πολλά στο κράτος, αν συνυπολογίσουμε τα καύσιμα για τις μετακινήσεις των δυνάμεων που συμμετέχουν σε κάθε επιχείρηση, το κόστος για να σηκωθεί ελικόπτερο και τις εργατοώρες», επισήμανε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος κ. Γιάννης Μαραγκάκης.

Ταυτόχρονα, πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και εθελοντές βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να διασώσουν τους πεζοπόρους, συνήθως σε εξαιρετικά δύσβατες τοποθεσίες.

Οι περιπατητές που τραυματίζονται ή χάνονται κάθε χρόνο σε δύσβατα μονοπάτια σπάνια έχουν γνώσεις ορειβασίας. Είναι συνήθως ανοργάνωτοι, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά κυρίως δε γνωρίζουν τις παγίδες που κρύβει η εξερεύνηση του πλούσιου ορεινού όγκου της Κρήτης. Συνήθως δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση από αρμόδια χείλη και συχνά αρκούνται σε οδηγίες που παίρνουν από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Έτσι καταγράφονται συμβάντα που, δυστυχώς όχι σπάνια, αποβαίνουν μοιραία για κάποιους πεζοπόρους. Μόνο το 2017, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε 51 περιπτώσεις για τη διάσωση περιπατητών από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Από αυτές, οι 31 καταγράφηκαν στον ορεινό όγκο των Χανίων, 7 στο Ρέθυμνο, 3 στο Ηράκλειο και 6 στο Λασίθι. Για το 2018 μέχρι σήμερα έχουν ήδη στηθεί 22 επιχειρήσεις διάσωσης, με την αρνητική πρωτιά, λόγω μορφολογίας του εδάφους, να έχουν και πάλι τα Χανιά με 14 περιστατικά, και ακολουθούν το Λασίθι με 4 περιστατικά, το Ρέθυμνο με 2 και το Ηράκλειο με 2 επίσης περιστατικά.

«Έχουν άγνοια»

Σε πολλές από τις περιπτώσεις επιχειρήσεων διάσωσης ζητείται η συνδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου κάθε περιοχής. Στα Χανιά, ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σταύρος Μπαδογιάννης, έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, παρατηρεί ότι εύκολα κάποιος που δεν είναι γνώστης και δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος μπορεί να χαθεί στα ορεινά μονοπάτια.

«Πριν ξεκινήσει ο κάθε περιπατητής, είτε είναι Έλληνας, είτε ξένος, θα πρέπει να ενημερώνεται. Έχουμε παρέλαση ενδιαφερομένων κάθε απόγευμα στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, που ζητούν πληροφορίες. Πρέπει να έχει κανείς το “γνώθι σαυτόν” και να καταλαβαίνει ότι τα βουνά μας είναι δύσκολα», τόνισε ο κ. Μπαδογιάννης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει κάποιος για τα ορεινά αν δεν έχει μαζί του τον απαιτούμενο εξοπλισμό και άφθονο νερό. Είναι για να προβληματιζόμαστε η συχνότητα με την οποία μας καλούν για να συνδράμουμε σε έρευνες, αλλά και να βρίσκουμε ανθρώπους τραυματισμένους, άλλοτε και πεθαμένους. Τα Λευκά Όρη είναι πολύ ωραία, αλλά είναι πολύ δύσκολα και πρέπει κανείς να ξέρει πού θα πάει».

Οδηγίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προς… περιπατητές

Οι οδηγίες που δίνονται από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων είναι σαφείς και, όπως τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Μαραγκάκης, έχουν διανεμηθεί σε τέσσερις γλώσσες σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα.

Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας καλούνται να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες. Θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενημερώσει το ξενοδοχείο όπου διαμένουν ή τους οικείους τους για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού. Είναι σημαντικό, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων, να επιλέγονται αντίστοιχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.

Συστήνεται, επίσης, να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις των ορειβατικών μονοπατιών και των μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων Ε4 και Ε6, χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας τους. Απαραίτητο είναι οι πεζοπόροι να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό, να είναι ενήμεροι για τις καιρικές συνθήκες και να αποφεύγουν την πορεία τις νυχτερινές ώρες.

Στον βασικό εξοπλισμό που θα πρέπει να έχει μαζί του κάθε πεζοπόρος στα ορεινά περιλαμβάνονται χάρτες, φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα, πυξίδα, σφυρίχτρα, σουγιάς ή πολυεργαλείο, ρολόι, κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία και ραδιόφωνο. Ακόμη, αναγκαία είναι τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο, αναπτήρας και καθρέπτης, ατομικό φαρμακείο, αντιηλιακό προσώπου και χειλιών και απαραίτητα νερό, τουλάχιστον ενάμισι λίτρο.

Οι περιπατητές θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν το τηλέφωνο του καταλύματός τους και τους αριθμούς κλήσης ανάγκης, όπως 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 100 της Ελληνικής Αστυνομίας, 166 του ΕΚΑΒ και 112 ο πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης. Σε περίπτωση ανάγκης, να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με ψυχραιμία, δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη θέση τους, παραμένοντας σε ασφαλές σημείο ως ομάδα και τηρώντας τις οδηγίες των διασωστών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News