default-image

Ο Ιούνιος φέρνει καύσωνα - Τι να προσέξουμε για να μην πάθουμε εγκαύματα

Κρήτη
Ο Ιούνιος φέρνει καύσωνα - Τι να προσέξουμε για να μην πάθουμε εγκαύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρως... καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη τις προσεχείς ημέρες. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μάς επιφυλάσσει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε διάφορες περιοχές του νησιού αναμένεται να ξεπεράσουν το “φράγμα” των 35 βαθμών Κελσίου.

Έτσι, σε συνδυασμό με την ήπια ένταση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να “ξεχυθούν” στις παραλίες της Κρήτης και να απολαύσουν τα μπάνια τους. Εξάλλου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, μεταβολή στο σκηνικό των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται - πιθανώς - από την ερχόμενη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί αρχικά ο κ. Λέκκας, αυτήν την εβδομάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει υψηλές τιμές. Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τους 36, ακόμη και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, σε άλλες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα “σκαρφαλώσει” μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου! Εξάλλου, ο Μανόλης Λέκκας επισημαίνει ότι σε επίπεδο Κρήτης η θερμοκρασία θα χτυπήσει “κόκκινο” κυρίως την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο.

Προσοχή στην ηλιακή ακτινοβολία

Εξάλλου, ο κ. Λέκκας μάς είπε ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν αυτές τις μέρες θα κάνουν τις παραλίες του νησιού ιδιαίτερα “ελκυστικές” για τους λουόμενους.

«Το καλό όμως στην όλη αυτή κατάσταση θα είναι οι καλές έως και γαλήνιες θάλασσες (ιδιαίτερα τις πρωινές και απογευματινές ώρες), οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα ελκυστικές. Απαιτείται όμως και μεγάλη προσοχή στην έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία, μιας και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι για την περίοδο αυτή πολύ υψηλός για τις ώρες από 11 π.μ. έως και 5 μ.μ.», τόνισε ο μετεωρολόγος.

«Η μέση διακύμανση των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι έως και τους 32οC για την Τρίτη (σ.σ. σήμερα), στους 32 έως 34οC για την Τετάρτη και την Πέμπτη (σ.σ. αύριο και μεθαύριο), ενώ για την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές, περίπου στους 34 έως και 36οC. Φυσικά κατά τόπους, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα του νησιού, θα καταγραφούν υψηλότερες τιμές των μέγιστων θερμοκρασιών, αλλά η επιστροφή της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα τις βραδινές ώρες θα λειτουργεί ανακουφιστικά για τις περιοχές αυτές», επισήμανε ο Μανόλης Λέκκας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι άνεμοι «θα αποκτήσουν μια νότια-νοτιοδυτική τάση (νοτιοανατολικοί θα είναι στα ανατολικά τμήματα της Κρήτης για την Πέμπτη), με την έντασή τους να είναι εξασθενημένη τις νυκτερινές και πρωινές ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας η έντασή τους θα φτάνει στα 3 κατά τόπους έως και τα 4 μποφόρ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «αλλαγή στο σκηνικό των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται πιθανά από την Κυριακή», οπότε και αναμένεται να υποχωρήσει η θερμή αέρια μάζα και να αποκατασταθεί ένα δυτικό ρεύμα, το οποίο ενδεχομένως να ενισχυθεί τις μέρες που θ’ ακολουθήσουν.

«Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, λογικές όμως για την εποχή, αναμένεται να σημειωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε ολόκληρη την Κρήτη», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι «υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν προς τα τέλη της εβδομάδας και ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι οι τιμές των θερμοκρασιών που ακούγονται για περιοχές της Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας και τη Θεσσαλία, οι οποίες θα είναι κατά πολύ υψηλότερες, δεν αντικατοπτρίζουν στον ίδιο βαθμό τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στο νησί μας και θα είναι πολύ ηπιότερες».

Όπως μας εξήγησε ο μετεωρολόγος, η αιτία για την άνοδο του υδράργυρου είναι - μεταξύ άλλων - η αποκατάσταση μιας θερμότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης.

«Τα αίτια για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η αποκατάσταση μιας θερμότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης - η οποία ενισχύεται λίγο περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο - η μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας και οι εξασθενημένοι άνεμοι, οι οποίοι μάλιστα εμφανίζουν και μια νότια τάση από αύριο Τρίτη (σ.σ. σήμερα), ευνοώντας έτσι και τις βόρειες περιοχές του νησιού να ανεβάζουν υψηλότερα τις θερμοκρασίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Λέκκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News