Δείτε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που παίζει… Κρητική λύρα!

Κρήτη
Δείτε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που παίζει… Κρητική λύρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που… παίζει Κρητική λύρα και μάλιστα, με ιδιαίτερη μαεστρία!

Το ρομπότ, αλλά και η λύρα, κατασκευάστηκαν από τον Κρητικό, κ. Μύρων Μπουρλάκη, MSc ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το… Κρητικό ρομπότ μπορεί να παίζει τραγούδια, απλώς βάζοντας του, σε ένα αρχείο, το τέμπο, τις νότες και τις διάρκειες.

Η ταχύτητα του δοξαριού ελέγχεται και ρυθμίζεται δυναμικά, κατά την διάρκεια της κάθε δοξαριάς, ώστε να βγαίνει στρωτός ο ήχος.

Το ρομπότ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο 7ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας 2018, που πραγματοποιήθηκε μόλις χτες στην Αθήνα.

Πως λειτουργεί;

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλάκη και το crete.mmx.gr, «το σύστημα είναι κλειστού βρόγχου και χρησιμοποιεί DC μοτέρ με οπτική ανάδραση, πράγμα που επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες στις κινήσεις και ακρίβεια στην θεση ακόμη και αν εμποδιστεί η φυσική κίνηση των αξόνων. Δηλαδή αν για παράδειγμα εμποδίσουμε την κίνηση του ρομπότ με το χέρι μας και μετά το αφήσουμε ελεύθερο, αυτό θα ξέρει σε ποια θέση βρίσκεται και θα συνεχίσει να παίζει μουσική κανονικά.».

Δείτε το ρομπότ να παίζει 6 γνωστούς παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News