Κρήτη

Μια «καυτή» εβδομάδα περιμένει τους Κρητικούς

Πότε θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος στην Κρήτη με 38 βαθμούς κελσίου.

Ετοιμάστε την τσάντα θαλάσσης σας, φορέστε μαγιό, εφοδιαστείτε με αντηλιακά και τρέξτε στις παραλίες γιατί αναμένεται μία εβδομάδα «φωτιά»!

Η Δευτέρα έχει ήδη ξεκινήσει, μας βρήκε με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς ισχυρούς ανέμους, ένα σκηνικό καιρού που όντως «παρακινεί» όλους τους Κρητικούς να κάνουν την πρώτη τους βουτιά στη θάλασσα και θυμίζει σε... όλα τους καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα «υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν στο νησί μας στην εβδομάδα που ακολουθεί, χωρίς όμως να προβλέπονται ακρότητες, μιας και τα αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση δεν δικαιολογούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Μπορεί σε τοπικό επίπεδο να καταγραφούν ως μέγιστες θερμοκρασίες στους 36 και 38 βαθμούς κελσίου, γεγονός που οφείλετε ως επί το πλείστον στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες των περιοχών αυτών. Πάντως οι θερμοκρασίες σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας θα αγγίξουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα τέλη της εβδομάδας και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο:

«Τα αίτια για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η αποκατάσταση μιας θερμότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης η οποία ενισχύεται λίγο περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο, η μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας και οι εξασθενημένοι άνεμοι οι οποίοι μάλιστα εμφανίζουν και μία νότια τάση, από αύριο Τρίτη, ευνοώντας έτσι και τις βόρειες περιοχές του νησιού να ανεβάζουν υψηλότερα τις θερμοκρασίες τους. Το καλό όμως στην όλη αυτή κατάσταση θα είναι οι καλές  έως και  γαλήνιες  θάλασσες (ιδιαίτερα τις πρωινές και απογευματινές ώρες) οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα ελκυστικές. Απαιτείται όμως και μεγάλη προσοχή στην έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία μιας και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι για την περίοδο αυτή πολύ υψηλός για τις ώρες από 11.00 έως και 17.00.

Η μέση διακύμανση των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι έως και τους 32⁰C για την Δευτέρα και την Τρίτη, στους 32 έως 34⁰C για την Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ για την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές, περίπου στους 34 έως και 36⁰C.

Φυσικά κατά τόπους, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα του νησιού, θα καταγραφούν υψηλότερες τιμές των μέγιστων θερμοκρασιών, αλλά η επιστροφή της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα στις βραδινές ώρες θα λειτουργεί ανακουφιστικά για τις περιοχές αυτές.

Οι άνεμοι θα αποκτήσουν μία Νότια – ΝοτιοΔυτική τάση (ΝοτιοΑνατολικοί θα είναι στα Ανατολικά τμήματα της Κρήτης για την Πέμπτη) με την ένταση τους να είναι εξασθενημένη τις νυκτερινές και πρωινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας η ένταση τους θα φθάνει στα 3 κατά τόπους έως και τα 4 Μποφόρ».

Ο καιρός αύριο στην Κρήτη

Ηράκλειο

Την Τρίτη στο Ηράκλειο η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 31 βαθμούς κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 1 με 2 μποφόρ και κατά περιόδους αναμένονται νεφώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ρέθυμνο

Ίδιο το σκηνικό του καιρού και την Τρίτη στο Ρέθυμνο. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 30 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 1 με 2 μποφόρ. Αναμένεται αραιή συννεφιά μέχρι το βράδυ.

Χανιά

Τους 32 βαθμούς κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος στα Χανιά την Τρίτη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί στο 1 μποφόρ, δηλαδή σχεδόν άπνοια. Κατά περιόδους στην πόλη αναμένονται νεφώσεις.

Άγιος Νικόλαος

Αίθριος αναμένεται ο καιρός στον Άγιο Νικόλαο την Τρίτη. Η μέρα θα είναι ηλιόλουστη και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 30 βαθμούς κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 1 μποφόρ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικές προβλέψεις για την Κρήτη.

Όπως όλα δείχνουν, τα πάντα ευνοούν για ηλιοθεραπεία και βουτιές στη θάλασσα… μη διστάσετε λοιπόν, τρέξτε στις παραλίες!

 

Σχόλια