Κρήτη

«Μπλόκο» σε καρκινοπαθείς μαθητές

Χάνουν τη διάταξη του 5%, που επέτρεπε την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βάση τον βαθμό απολυτηρίου τους

Πολλοί έφηβοι που κατά το παρελθόν έπασχαν από κάποιας μορφής νεοπλασματική ασθένεια κινδυνεύουν πλέον να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πέρυσι οι έφηβοι που βρίσκονταν στο 17ο έτος της ηλικίας τους μπορούσαν να εισαχθούν σε τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ άνευ εξετάσεων, επωφελούμενοι των ευεργετικών διατάξεων του 5%.

Όπως μας είπε η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, «τα συγκεκριμένα παιδιά έκλεισαν πενταετία από τη διάγνωσή τους. Το 5% έρχεται να καλύψει παλιές ελλείψεις, καθώς ένα παιδί που κάνει θεραπεία μπορεί να χάσει και 3 χρόνια μαθημάτων».

Ωστόσο, οι σημερινοί 17χρονοι έφηβοι και μαθητές, που κατά τη διάρκεια της νηπιακής ή παιδικής τους ηλικίας ήρθαν αντιμέτωποι με κάποια νεοπλασία, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια άλλη δυσκολία. Σαφώς χαμηλότερης έντασης, αλλά δεν παύει να αποτελεί τροχοπέδη στα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου έλαβαν επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, από την οποία ενημερώθηκαν πως πλέον δεν έχουν το προνόμιο να καταλάβουν το 5% των θέσεων στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας.

Πρόκειται ασφαλώς για μια διάταξη που αντιστρατεύεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη κατηγορία εφήβων, αφού πολλοί θα είναι εκείνοι που δε θα συμμετάσχουν, καθότι δεν είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, θεωρώντας πως ο κανονισμός για άτομα με σοβαρές παθήσεις θα ισχύει και φέτος.

Η διαδικασία

Εδώ και δεκαετίες ισχύει ο κανονισμός που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που πάσχουν ή έπασχαν από σοβαρές παθήσεις να μπουν στη σχολή της αρεσκείας τους με βάση τον βαθμό απολυτηρίου.

Φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, η διαδικασία αλλάζει συλλήβδην και αφορά περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από νεοπλασματικές νόσους, όπως λευχαιμία και λέμφωμα, αλλά και εκείνους ή εκείνες που έχουν προσβληθεί από τον ιό της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, που είναι το γνωστό σε μας AIDS.

Μέχρι και το 2017, οι πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας, που συγκροτούνται από περιοχή σε περιοχή, έδιναν ένα πιστοποιητικό πάθησης στον νέο και, σε συνδυασμό με κάποια άλλα δικαιολογητικά, τα κατέθεταν στα αρμόδια όργανα και έτσι μπορούσαν να μπουν στη σχολή της προτίμησής τους αναλόγως του βαθμού απολυτηρίου.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ψηφίστηκε ο Νόμος 4452, ο οποίος άλλαξε τον Κανονισμό έτσι όπως τον γνωρίσαμε. Συγκεκριμένα, η διαδικασία άλλαξε και πλέον ο ογκολογικός ασθενής κρίνεται από μια δευτεροβάθμια επιτροπή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποτέ ποια ήταν τα κριτήρια εκείνα τα οποία καθορίζουν και την τελική επιλογή.

Η εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017, υποστήριξε πως «οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης».

Η εγκύκλιος, παρά το γενικό και αόριστο περιεχόμενό της, ξεκαθαρίζει πως η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται «με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων».

Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί 17χρονοι να υποβάλουν αίτηση χωρίς να γνωρίζουν την αλλαγή της διαδικασίας, αλλά ούτε και τα κριτήρια εισαγωγής, τα οποία έχουν αυστηροποιηθεί και έχουν αποκλείσει εκείνους που έπασχαν στα παιδικά ή στα λίγο μετέπειτά τους χρόνια από νεοπλασία και τώρα είναι υγιείς.

H εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την κ. Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, η οποία μας κατέθεσε την προσωπική της άποψη για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων παιδιών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις εξαιρούνται από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μπαίνουν μ’ ένα ποσοστό της τάξης του 5% στις διάφορες σχολές. Δεν είναι άρρωστα τα παιδιά όλα, αλλά την εποχή που θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο, δεν πήγαιναν. Γιατί είχαν καρκίνο, που είναι μια νόσος της οποίας η θεραπεία κρατάει χρόνια. Έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις. Τα παιδιά δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα άλλα, γιατί ενώ τα άλλα πήγαιναν σχολείο, εκείνα δεν πήγαιναν. Δεν είμαστε ασθενείς μετά την πενταετία. Δε ζητάμε επιδόματα. Ζητάμε να μπουν με το ποσοστό του 5% και μετά θα διαγωνιστούν κανονικά με όλα τ’ άλλα παιδιά. Δε θα έχουν κάποιο πλεονέκτημα. Απλά θα μπουν στο Πανεπιστήμιο. Είναι άδικο. Είναι παιδιά που δεν πήγαν καθόλου σχολείο και έκαναν διδασκαλία στο σπίτι. Πώς αυτό το παιδί θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις;».

Ζητούν απόσυρση της εγκυκλίου

H κ. Τρυφωνίδη, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης. Τα παιδιά τα οποία έχουν κλείσει μια πενταετία από τη διάγνωσή τους έχουν δυσκολίες σε ψυχολογικό επίπεδο και ουσιαστικά το νέο καθεστώς τούς απομακρύνει από την εισαγωγή τους από το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο.

«Ο νόμος τούς έδινε τη δυνατότητα να μπουν σε κάποια σχολή χωρίς να περάσουν το στρες των εξετάσεων. Δεν μπορεί ένα τέτοιο παιδί να μπει στο στρες των εξετάσεων. Όταν κυκλοφόρησε η εγκύκλιος φέτος, δεν το ήξεραν τα παιδιά. Δεν ενημέρωσαν ότι άλλαξε η εγκύκλιος», μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Τρυφωνίδη.

Η ίδια χαρακτήρισε τις τακτικές του υπουργείου Παιδείας ως προχειρότητες, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που έχει ο Σύλλογος στον οποίο δραστηριοποιείται η ίδια, καυτηριάζοντας έμμεσα τη μη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας.

«Είμαστε γονείς παιδιών που νόσησαν από καρκίνο. Και τα τελευταία 4-5 χρόνια πληρώνουμε γιατρούς, ιατρικό εξοπλισμό, γραμματείς στο νοσοκομείο και αναλώσιμα. Το υπουργείο Υγείας δεν ανταπεξέρχεται σωστά. Από το 2013 πληρώνουμε γιατρούς, κάτι που δεν είναι δουλειά μας», δήλωσε.

Η κ. Τρυφωνίδη στο τέλος μάς είπε πως επιθυμία όλων των γονέων είναι η κατάργηση του νέου καθεστώτος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για παιδιά που έπασχαν από νεοπλασματικές ασθένειας και η επιστροφή στο παλιό καθεστώς. Το υπουργείο Παιδείας έχει υποσχεθεί πως θα αποσύρει την εγκύκλιο, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός πως την επόμενη εβδομάδα τα παιδιά θα δώσουν το πρώτο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Το υπουργείο Παιδείας μάς έχει πει ότι είναι εξασφαλισμένο. Έχει πάει στη Βουλή, αλλά δεν είναι ψηφισμένο ακόμα. Ελπίζουμε να πάμε στο παλαιό καθεστώς. Δεν πέρασε νομοσχέδιο ακόμα. Έχει πάει στη Προπαρασκευαστική Επιτροπή, αλλά δεν έχει ψηφιστεί».

Μένει να δούμε το πότε θα το αλλάξει...

Σχόλια