default-image

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά «εκτόξευσαν» τις εξαγωγές

Κρήτη
Αυτά τα φρούτα και λαχανικά «εκτόξευσαν» τις εξαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, στο πρώτο τρίμηνο φέτος αυξήθηκαν κατά 18,5%.

Ενθαρρυντικά ως προς την πορεία των εξαγωγών των ελληνικών φρούτων και λαχανικών είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς εμφανίζουν μια ανοδική πορεία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου Incofruit-Hellas και τις αναλύσεις του εντεταλμένου συμβούλου του Γιώργου Πολυχρονάκη. Μάλιστα, το... “χορό” σε αυτή την ανοδική πορεία “σέρνει” το ακτινίδιο, ενώ στα λαχανικά που αφορούν κυρίως την Κρήτη, δηλαδή σε ντομάτες και αγγούρια, τα στοιχεία δείχνουν τα αγγούρια να πρωταγωνιστούν με 37,6% και την ντομάτα να πρωταγωνιστεί επίσης με 18,4%.

Πιο αναλυτικά, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αυξήθηκαν κατά 18,5% σε όγκο και διαμορφώθηκαν σε 398.480 τόνους, ενώ η αξία τους παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 24,6%, στα 275,820 εκατ. ευρώ.

Με θετικό ρυθμό 22% σε επίπεδο όγκου “έτρεξαν” στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι εξαγωγές των λαχανικών και διαμορφώθηκαν σε 79.566 τόνους, αλλά στον αντίποδα, σε επίπεδο αξίας, κατέγραψαν ελαφρά πτώση, κατά 0,2%, σε 101,3 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, στο προαναφερόμενο διάστημα, οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύτηκαν σε όγκο σε 318.914 τόνους, ήτοι +17,7%, και σε αξία ανήλθαν σε 216,365 εκατ. ευρώ, ήτοι +33,7%. Όπως διευκρίνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ οι φράουλες με 102,5%, τα μανταρίνια με 55,9%, τα ακτινίδια με 25,5% και τα πορτοκάλια με 12%, “τρέχοντας” μάλιστα με γοργότερο ρυθμό έναντι του πρώτου τριμήνου του 2017. Στα λαχανικά, αντίστοιχα, πρωταγωνιστούν τα αγγούρια με 37,6% κατ’ όγκο και η ντομάτα με 18,4%.

«Το εντυπωσιακό είναι η άνοδος της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 33,7%, που δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα ακτινίδια που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης.

Οι εισαγωγές

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι εισαγωγές λαχανικών, ενώ στον αντίποδα οι εισαγωγές φρούτων στη χώρα μας εμφάνισαν άνοδο. Συγκεκριμένα, στο προαναφερόμενο διάστημα οι εισαγωγές λαχανικών καταγράφηκαν μειωμένες σε ποσοστό 12,8% σε επίπεδο όγκου και κατά 10,9% σε αξία, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα, κατά 4,2% κατ’ όγκο και κατά 10% σε αξία, «με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά και αχλάδια».

«Εμείς μείναμε απλήρωτοι»

«Πάντα οι εξαγωγές σε ντομάτα και αγγούρι ήταν μεγάλες. Αλλά την ίδια ώρα οι τιμές για μας τους παραγωγούς είναι τόσο χαμηλές, που στην ουσία μένουμε απλήρωτοι», σχολιάζει από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. Όπως λέει ο συνεταιριστής, η εξαγωγική περίοδος έχει τελειώσει, με εξαίρεση την ντομάτα που πάει ακόμα στη Βουλγαρία. Και η μέση τιμή για την ντομάτα έχει διαμορφωθεί κάτω από 30 λεπτά το κιλό προς τον παραγωγό! «Καλύτερα πήγε το αγγούρι που το πληρωθήκαμε με μια μέση τιμή γύρω στα 70 λεπτά το κιλό», όπως εξηγεί ο κ. Τσιμπραγάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η νέα εξαγωγική περίοδος για την ντομάτα και το αγγούρι της Μεσαράς θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και μετά. Μέχρι τότε γίνονται νέες καλλιέργειες σε αγγούρι, πιπεριά και άλλα προϊόντα, για τις ανάγκες του τουρισμού στα ξενοδοχεία, αλλά και πάλι σε χαμηλές τιμές. Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης μάς μίλησε για αύξηση στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής ντομάτας φέτος, αλλά και για μεγάλες ζημιές από τη Τuta absoluta - το καταστροφικό έντομο που τρυπάει την ντομάτα και την αχρηστεύει. «Καλούμε την κυβέρνηση να βρει τρόπους να μας στηρίξει για να καταπολεμήσουμε οριστικά τη Tuta absoluta. Σήμερα η καταπολέμησή της είναι πολύ κοστοβόρα. Αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή, θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε την καλλιέργεια της ντομάτας», λέει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News