Ξυπνούν μνήμες από το φονικό στα Ανώγεια - Σε αστυνομικό κλοιό το δικαστήριο

Κρήτη
Ξυπνούν μνήμες από το φονικό στα Ανώγεια - Σε αστυνομικό κλοιό το δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαφορές των δύο οικογενειών για τα βοσκοτόπια οδήγησαν πριν από περίπου ένα χρόνο σε συμπλοκή στην περιοχή “Κούρβα”, περίπου ένα χιλιόμετρο από το ποιμνιοστάσιο του θύματος

Υπό δρακόντεια μέτρα συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης για το φονικό στα Ανώγεια που συγκλόνισε ολόκληρη την Κρήτη τον Απρίλιο του 2017. Η δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, ξεκίνησε χθες Τετάρτη με την κατάθεση του ενός εκ των 5 κατηγορουμένων.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στα Χανιά, έχουν "ζώσει" αστυνομικές αρχές,  υπό τον φόβο πιθανής αντεκδίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου το δικαστήριο είχε αποσυρθεί και αποφάσισε τελικά την αναβολή της δίκης για σήμερα.

Το χρονικό του εγκλήματος

Οι διαφορές των δύο οικογενειών για τα βοσκοτόπια οδήγησαν πριν από περίπου ένα χρόνο σε συμπλοκή στην περιοχή “Κούρβα”, περίπου ένα χιλιόμετρο από το ποιμνιοστάσιο του θύματος. Σε ένα απίστευτο σκηνικό ανταλλαγής πυροβολισμών, ο 23χρονος έπεσε βαριά χτυπημένος, για να εκπνεύσει λίγη ώρα αργότερα, κατά τη μεταφορά του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Τα σπίτια των δύο οικογενειών που συνδέονται συγγενικά γειτνίαζαν, ενώ η θέση στην οποία υπήρχαν τα βοσκοτόπια και χρησιμοποιούσε η οικογένεια του δράστη οδηγούσαν τα μέλη της υποχρεωτικά στο να περνούν μέσα από τα βοσκοτόπια που χρησιμοποιούσε η οικογένεια του θύματος, οπότε και η τριβή ήταν καθημερινή. Κατά πληροφορίες, δύο ώρες πριν το αιματηρό συμβάν οι οικογένειες είχαν και πάλι λογοφέρει.

Την ώρα της διέλευσης της οικογένειας του δράστη για τα δικά της χωράφια από την περιοχή όμως που ήταν οι συγγενείς του θύματος και εκείνη την ώρα τυροκομούσαν, υπήρξε νέος διαπληκτισμός, μόνο που αυτή τη φορά “μίλησαν” τα όπλα, με την τραγική για όλους κατάληξη και τον θάνατο τού 23χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια υπόθεση χρόνων, που αφορούσε στα βοσκοτόπια, δεδομένου ότι και οι δύο οικογένειες ζουν από την κτηνοτροφία. Πολλοί ήταν εκείνοι που για χρόνια προσπαθούσαν να καταλαγιάσουν την αντιπαλότητα που υπήρχε, και η οποία και στο παρελθόν είχε δημιουργήσει εντάσεις.

Το πρόβλημα με την καλπάζουσα βία για τις αντιπαλότητες οικογενειών (ενίοτε ακόμη και ολόκληρων χωριών) για τα βοσκοτόπια είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη και ειδικότερα τις κτηνοτροφικές περιοχές, και δυστυχώς έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα για τέτοιες υποθέσεις.

Καταπέλτης το βούλευμα

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου είναι καταπέλτης για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 9ης Απριλίου του 2017. Μεταξύ άλλων, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου» και γίνεται λόγος για «ταυτόχρονες αποφάσεις αλληλοεξόντωσης».

Επί της ουσίας, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται ότι η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ πατέρα και γιου από τη μια οικογένεια και τριών αδελφών από την άλλη έγινε με ανταλλαγή πυρών και από τις δύο πλευρές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News