Στα...χέρια των λιμενικών ο φερόμενος διακινητής των 69 «ψυχών»

Κρήτη
Στα...χέρια των λιμενικών ο φερόμενος διακινητής των 69 «ψυχών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γραμβούσας κατάφεραν να εντοπίσουν οι άνδρες του Λιμενικού τον φερόμενο ως τον βασικό διακινητή των 69 μεταναστών που βρίσκονται από χθες στο Καστέλι Κισσάμου.

Πρόκειται για έναν άνδρα 23 ετών από το Καζακστάν, ο οποίος αναζητείτο από τις λιμενικές Αρχές των Χανίων στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γραμβούσας. Ωστόσο, προχθές το απόγευμα και σύμφωνα με τον λιμενάρχη Χανίων, κ. Σπύρο Πασσάκο, οι άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να προσχωρήσουν στη σύλληψή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Πασσάκος, ως ο βασικός δράστης της υπόθεσης παράνομης διακίνησης και μεταφοράς των μεταναστών έχει εντοπιστεί και συλληφθεί και βρίσκεται στο Λιμενικό Τμήμα Χανίων, όπου και πραγματοποιείται η προανάκριση.

Παράλληλα, στο ιστιοφόρο επέβαινε ένας ακόμη άνδρας, o οποίος φέρεται να συμμετείχε και εκείνος στην παράνομη διακίνηση των μεταναστών, και ο οποίος, επίσης, συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμεναρχείου Χανίων.

Αναφορικά με το ιστιοφόρο, όπως σημείωσε ο κ. Πασσάκος, έχει ρυμουλκηθεί και βρίσκεται στο Καστέλι.

Βρέθηκε... δύσκολα χώρος φιλοξενίας

“Αγκάθι” για τις Αρχές των Χανίων αποτελεί η φιλοξενία της νέας “φουρνιάς” των μεταναστών. Η δημοτική Αρχή της Κισσάμου ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δε διαθέτει χώρο κατάλληλο για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων. «Πολλοί κατηγορούν τους Δήμους ότι δεν επιθυμούν να παρέχουν βοήθεια και φιλοξενία σε μετανάστες. Το πρόβλημα είναι, όπως το έχω θέσει και στην ΠΕΔ, ότι δε διαθέτουμε κατάλληλα οργανωμένους χώρους», είπε στη “Ν.Κ.” ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης, επαναφέροντας το αίτημα για δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, ούτε ο Δήμος Χανίων μπορεί να εξασφαλίσει χώρο για την προσωρινή διαμονή των 69 μεταναστών. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελευθερία Αλιφιεράκη, «αυτή τη στιγμή στην παλιά Ηλεκτρική πραγματοποιούνται αθλοπαιδιές, ενώ και η κατασκήνωση του Καλαθά προετοιμάζεται για την έναρξη της νέας κατασκηνωτικής περιόδου. Αρνητικός ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης στο αίτημα για παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου της Αγιάς, με το αιτιολογικό ότι αυτό τον καιρό χρησιμοποιείται σαν αποθήκη. Αντίστοιχη τύχη είχε και η πρόταση οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στο κτήριο που κάποτε στέγαζε το δημόσιο ΚΤΕΟ του Ταυρωνίτη. Αδυναμία να διαθέσει δημοτικό χώρο δήλωσε και ο Δήμος Πλατανιά, ενώ οι προσπάθειες για μίσθωση ξενοδοχείων δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς ή οι επιχειρηματίες αρνούνται ή οι ΜΚΟ για τους πρόσφυγες και μετανάστες δε συμφωνούν στη διαμονή των μεταναστών σε ξεχωριστά καταλύματα.

Εντέλει χθες το απόγευμα, και καθώς οι 69 μετανάστες παρέμεναν κάτω από τέντες στο λιμάνι της Κισσάμου, τμήμα του οποίου διαμορφώθηκε κατάλληλα, για την ολιγόωρη όμως φιλοξενία τους, βρέθηκε λύση. Το πόσο προσωρινή ή μόνιμη θα είναι, μένει να απαντηθεί. Η λύση που βρέθηκε ήταν να μεταφερθούν για να φιλοξενηθούν στο κλειστό κολυμβητήριο στα Κουνουπιδιανά.

Σύμφωνα με τον κ. Πασσάκο, ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται οι μετανάστες καθαρίστηκε και εξοπλίστηκε με καθαρά στρώματα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και με χημικές τουαλέτες.

Το χρονικό

Η περιπέτεια των μεταναστών ξεκίνησε πριν από περίπου μία εβδομάδα αναζητώντας έναν ασφαλή προορισμό σε χώρα της Ευρώπης. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ενώ το ιστιοφόρο έπλεε σαράντα ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων, εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος και από σκάφος της Frontex. Άμεσα ενημερώθηκαν οι λιμενικές Αρχές των Χανίων.

Δύο πλωτά περιπολικά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και ένα του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προσεγγίσουν το ιστιοφόρο. Στο Κρητικό πέλαγος έπνεαν ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούσαν σε ένταση τα 7 μποφόρ. Προχθές το πρωί, τα σκάφη του Λιμενικού κατάφεραν να πλησιάσουν το ιστιοφόρο, διαπιστώνοντας ότι μεταφέρει μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Αρχικά υπήρξε η σκέψη για μεταφορά τους στην Παλαιόχωρα, ωστόσο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε το λιμάνι της Κισσάμου ως ο πλησιέστερος σταθμός αποβίβασης. Είχε ήδη σημάνει συναγερμός στις τοπικές Αρχές, με τον δήμαρχο Κισσάμου, κ. Θοδωρή Σταθάκη, να συντονίζει τις διαδικασίες για την υποδοχή των εξουθενωμένων από το ταξίδι ψυχών. Στο λιμάνι βρίσκονταν από νωρίς ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, η κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του Παιδιού”, ένα λεωφορείο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα τουριστικό για τη μεταφορά των μεταναστών.

Στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Γραμβούσα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά μετεπιβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο στα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος και τμηματικά μεταφέρθηκαν στην Κίσσαμο. Βρεγμένοι, εμφανώς εξαντλημένοι, οι μετανάστες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Κισσάμου και από Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, σε συνεργασία με το Δήμο, τους προσέφερε νερό και φαγητό. Δύο γυναίκες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News