Κρήτη

«Παραλύει» σήμερα η Κρήτη

Απεργιακό «μπλακ άουτ» και στην Κρήτη, σήμερα - Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία;

Έξω από την εφορία του Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, συγκεντρώθηκαν σήμερα, στις 8 το πρωί, οι απεργοί που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και των φορέων που μετέχουν σε μια νέα επιτροπή, που στο εξής θα προχωρά στη διοργάνωση κινητοποιήσεων κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης και των δανειστών.

Θα ακολουθήσει συναυλία διαμαρτυρίας, ενώ στις 10 το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα αρχίσουν τη δική τους συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Σήμερα, εξάλλου, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μετέχουν τόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όσο και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τους φορείς του νομού επισημάνθηκε ότι η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βαθιά παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία, με θύματα όχι μόνο τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και τους ευάλωτους πολίτες. Παράλληλα, τόνισαν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ενώσουν τις φωνές τους και με συντονισμένες ενέργειες να αντιδράσουν στα μέτρα που αποτελούν την “ταφόπλακα” για εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, μικρομεσαίους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της πανεθνικής ημέρας δράσης, οι φορείς του νομού συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα-επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορά τον νομό Ηρακλείου, ώστε οι προσπάθειες και οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα μέτρα λιτότητας, στη φορολογία και στις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να μη σταματήσουν την 30ή Μαΐου 2018, Ημέρα Πανεθνικής Δράσης, αλλά να συνεχιστούν μέχρις ότου η κυβέρνηση να καταλάβει ότι το “ποτήρι” για την ελληνική κοινωνία... ξεχείλισε, η υπομονή των πολιτών έχει τελειώσει.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα πρέπει να κερδίσουν οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού. Αυτό όμως απαιτεί την κινητοποίηση όλων των εκπροσώπων των φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ηρακλείου.

Σήμερα, εξάλλου, είναι μόνο η αρχή. Οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουν ενιαία δράση, συγκροτώντας μια νέα κοινωνική συμμαχία και διεκδικώντας δυναμικά εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι ενστόλων, εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, εκπρόσωποι από τους χώρους της Υγείας, από την ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, το προεδρείο του ΕΚΗ, o Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, καθώς και εκπρόσωποι των πολυτέκνων και των τριτέκνων.

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

«Οι πλειοψηφίες αυτές έχουν κάνει “σημαία” τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός»! Με αυτά τα λόγια το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους διοργανωτές των σημερινών κινητοποιήσεων στην εφορία Ηρακλείου και καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στο δικό του “στρατόπεδο”.

«Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τον λαό συνολικά να αξιοποιήσουν τη μάχη της απεργίας και να προβάλλουν τα πραγματικά αιτήματά τους από κοινού με τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμποροβιοτέχνες-επαγγελματίες-αυτοκινητιστές, να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία στις 30 Μάη (σ.σ. σήμερα), 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Παλεύουμε για:

* Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.

* Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τριών μνημονίων.

* Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.

* Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

* Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

* Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

* Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

* Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

* Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν, επίσης, πολλά σωματεία που συστρατεύονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Γάλακτος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου κ.ά., καθώς και σωματεία που συστρατεύονται με το ΕΚΗ, όπως είναι η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού.

Σχόλια