default-image

30.000 θέσεις σε Δήμους - Περιφέρειες μέσω Κοινωφελούς

Κρήτη
30.000 θέσεις σε Δήμους - Περιφέρειες μέσω Κοινωφελούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε "ανοίγουν" οι θέσεις και ποιες οι προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ! Το πρόγραμμα έχει αργήσει αισθητά, προς απογοήτευση των Δήμων και εδώ στην Κρήτη, που θα ήθελαν να λάβουν ενισχύσεις σε προσωπικό και δη σε υπηρεσίες αιχμής, όπως οι τεχνικές εργασίες, η καθαριότητα, το πράσινο κ.λπ., πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι... Να, όμως, που καταγράφεται κινητικότητα και υπάρχουν ορατές ενδείξεις ότι η προκήρυξη για τις 30.000 προσλήψεις πανελλαδικά σε Δήμους και αιρετές Περιφέρειες θα βγει στα μέσα προς τέλη Ιουνίου...

Ένας πολύ θετικός “οιωνός”, που προμηνύει την επικείμενη - μέσα στις προσεχείς τρεις εβδομάδες - προκήρυξη του προγράμματος, είναι μια γραφειοκρατικού χαρακτήρα απόφαση που δημοσιεύτηκε στο “Διαύγεια”.

Ο λόγος για την απόφαση της έγκρισης πρακτικού 2ης τμηματικής παραλαβής για το έργο με τίτλο “Υπηρεσίες υποστήριξης της Διαδικτυακής Πλατφόρμας των Προγραμμάτων της Κοινωφελούς Απασχόλησης”, που ενισχύει τη σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα που περιμένουν πώς και πώς άνεργοι αλλά και αυτοδιοικητικοί εδώ στην Κρήτη, καθώς μιλάμε για 1.905 προσλήψεις στους Δήμους του νησιού, όπως είχαν γνωστοποιηθεί με βάση την αλληλογραφία μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή των θέσεων. Χώρια και τις προσλήψεις που θα γίνουν στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής προσθήκης 5.000 θέσεων που έγινε στον αρχικό σχεδιασμό των 25.000 θέσεων, ώστε να καλυφθούν μέσω της Κοινωφελούς και οι ανάγκες των αιρετών Περιφερειών.

Βεβαίως, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις. Δεν παύουμε όμως να μιλάμε για πάνω από 2.000 άνεργους συμπολίτες μας εδώ στην Κρήτη, που θα μπορέσουν να βρουν δουλειά έστω και για 8 μήνες...

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα προσληφθούν για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Ωστόσο, μένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες από μία προκηρύξεις, προκειμένου να εφαρμοστεί μια διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων και να μη μένουν κενές θέσεις των ωφελουμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες των Δήμων.

Η προκήρυξη θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν στα νέα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Οι ειδικότητες που καλύπτονται από το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας είναι οι εξής: Κοινωνικοί φροντιστές, φωτογράφοι, γεωπόνοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, κτηνίατροι, βιβλιοθηκονόμοι, οικοδόμοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, δημοσιογράφοι, βρεφοκόμοι, τοπογράφοι, τραπεζοκόμοι, χειριστές Η/Υ, ψυκτικοί, λογοθεραπευτές, ελαιοχρωματιστές, νηπιαγωγοί, γενικών καθηκόντων, οικονομικού, δασολόγοι, δάσκαλοι, θεατρολόγοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, νοσηλευτές, οδηγοί, μάγειρες, ξεναγοί, κ.ά.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ωφελούμενοι άνεργοι που θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια από τις 25.000 θέσεις εργασίας και μία από τις 5.000 θέσεις στις αιρετές Περιφέρειες απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

- Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Οι άνεργοι-ωφελούμενοι του προγράμματα θα εργαστούν σε διάφορες υπηρεσίες των ΟΤΑ για διάστημα οκτώ μηνών, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε Δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας.

Μετά την έκδοση της σχετικής προκήρυξης, θα ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Τα κριτήρια της μοριοδότησης για τους υποψήφιους είναι τα εξής:

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

- Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.

- Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

- Ηλικία.

- Αριθμός ανήλικων τέκνων.

- Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

- Εντοπιότητα.

- Δικαιούχοι ΚΕΑ.

- Αποδοχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News