Δέηση για τον κότινο – Από τον Πλατανιά στον Ψηλορείτη για το Psiloritis Race

Κρήτη
Δέηση για τον κότινο – Από τον Πλατανιά στον Ψηλορείτη για το Psiloritis Race

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μία λαμπρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της κοπής του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών και της παράδοσής του από τον Δήμο Πλατανιά στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων «Ψηλορείτη».

Η εκδήλωση κοπής έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου, 26 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους 9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

Η τελετή περιλάμβανε δέηση προς την θεά Αθηνά από γυναίκες, μέλη του Α.Χ.Σ. «Δώσε Πάσο» και την κοπή του κότινου από την ιέρεια Αντωνία Παπαδημουλά, με την βοήθεια ενός μικρού κοριτσιού. Ακολούθως, ο κότινος παραδόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά κ. Νικόλαο Δασκαλάκη στον Προέδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων «Ψηλορείτη» κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, για να στεφθούν οι τρείς πρώτοι νικητές των Αγώνων.

Ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Δασκαλάκης ανέφερε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά, σήμερα σας παραδίδουμε κότινο από το αρχαιότερο δέντρο στο κόσμο, το ολυμπιακό δέντρο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προκειμένου να στεφθούν οι πρώτοι νικητές των Αγώνων. Επίσης, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου μας, κ. Γιάννη Μαλανδράκη, ο οποίος σας συγχαίρει που προάγετε το αθλητικό ιδεώδες, αλλά σήμερα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, καθώς βρίσκεται εκτός Κρήτης. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς, γιατί μέσω των αγώνων προβάλλεται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, η Κρήτη, η Πατρίδα μας και ο πολιτισμός μας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αγώνες, καλή επιτυχία στους αθλητές και ο Δήμος Πλατανιά θα είναι πάντα κοντά σας.»

Ο κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης επεσήμανε ότι: «Η ελιά είναι ένα σύμβολο ειρήνης, ένα σύμβολο νίκης, είναι πολιτισμός, είναι αθλητισμός. Αυτά τα μηνύματα θέλουμε να προβάλουμε και να στείλουμε σε όλο τον κόσμο. Να προβάλουμε την Κρήτη από άκρου εις άκρον και να προβάλουμε τα ιδεώδη του αθλητισμού και του πολιτισμού. Σε αυτό το μέρος, στο αρχαιότερο δέντρο ελιάς που υπάρχει στον κόσμο, που είναι ένα μνημείο της φύσης, από αυτό το δέντρο θα στεφθούν οι πρώτοι νικητές των Διεθνών Αγώνων «Ψηλορείτη». Είναι η τρίτη χρονιά που γίνεται αυτή η τελετή και εδώ θα αναφέρω μία δήλωση ενός από τους πρώτους νικητές των προηγούμενων Αγώνων, ο οποίος είπε ότι «έχω πάρει πολλά έπαθλα ανά τον κόσμο, αυτό που παίρνω σήμερα είναι το σημαντικότερο από όλα». Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα νίκης, το μήνυμα του πολιτισμού και το μήνυμα της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε τον Δήμο Πλατανιά, καθώς επίσης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο που συμμετέχει σε αυτό το δρώμενο».

Ο κότινος της μνημειακής ελιάς των Βουβών χρησιμοποιείται για την στέψη των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ολυμπιάδα της Αθήνας (2004), ενώ  συνόδεψε την Ολυμπιακή Ομάδα της Χώρας μας στις Ολυμπιάδες του Πεκίνου (2008), του Λονδίνου (2012) και του Ρίο (2016).

Το 1990, με απόφαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, η αρχαία ελιά των Βουβών ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.

Υπολογίζεται ότι το δέντρο βρίσκεται εκεί για πάνω από 3.500 χρόνια, καθώς στο σημείο έχουν βρεθεί τάφοι της Γεωμετρικής περιόδου. Το ύψος της είναι 8,5 μέτρα και η περίμετρος της 25,80 μέτρα.

Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ε.Ο.Τ., καθώς και της Γ. Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π. Ε. Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων και Αμαρίου, ενώ υποστηρίζεται από αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης, αλλά και πλήθος εθελοντικών ομάδων, για τις οποίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο site http://www.psiloritisrace.com.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News