Σοφία Κοκοσαλάκη: «Τζακποτ να είμαι Κρητικιά και από τους δύο γονείς»

Κρήτη
Σοφία Κοκοσαλάκη: «Τζακποτ να είμαι Κρητικιά και από τους δύο γονείς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σοφία Κοκοσαλάκη δεν είναι μία ακόμα Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας. Τις συλλογές ρούχων και κοσμημάτων της Σοφίας Κοκοσαλάκη έχουν εξυμνήσει με εκτενή αφιερώματα τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή την τιμητική διάκριση της και την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από τον Οργανισμό Πολιτισμού Branding Heritage και την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα για την καταγωγή της από την Κρήτη, μίλησε στο neakriti.gr.

Παρότι ζει και εργάζεται στο Λονδίνο η κα. Κοκοσαλάκη θυμάται τα καλοκαίρια με την γιαγιά και τη μητέρα της στην Κρήτη και εξηγεί πώς αυτές οι εμπειρίες υπήρξαν καταλύτης για τη σημερινή της έμπνευση στα ρούχα και τα κοσμήματα που σχεδιάζει.

Παραδομένη στις αναμνήσεις και τη νοσταλγία από την παιδική της ηλικία παραδέχεται πως η έμπνευση «είναι κάτι που πηγάζει από την πολιτιστική μου καταγωγή, είναι η ελληνική μου ταυτότητα»…

Επιστρέφετε στην Κρήτη με συμμετοχή σε μια σπουδαία έκθεση, το "Contemporary Minoans". Πώς προέκυψε η συνεργασία;

Η Κατερίνα Φρέντζου (σ.σ. δημοσιογράφος και ιδρύτρια του Branding Heritage) εργάζεται για αυτό το σχέδιο εδώ και καιρό. Είναι καλό να υποστηρίζουμε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες που προέρχονται από καρδιάς και είναι σπάνιες, ειδικά τώρα, καθώς οι περιστάσεις στην Ελλάδα τη δεδομένη περίοδο δεν είναι οι καλύτερες. Όταν με πλησίασε της είπα ότι θα υποστηρίξω τον σκοπό με την προϋπόθεση ότι και εκείνη από την πλευρά της θα αναλάμβανε τη διοικητική μέριμνα. Έτσι, όταν έδωσε λύση σ’ αυτό, συμφώνησα να γίνω και εγώ μέρος της πρωτοβουλίας αυτής· με χαρά, γιατί αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο γεγονός για την Κρήτη και τον πολιτισμό μας γενικότερα.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις συλλογές ρούχων και κοσμημάτων που παρουσιάζετε; Τι κάνει ξεχωριστή κάθε δημιουργία;

Είναι πάντα κάτι που πηγάζει από την πολιτιστική μου καταγωγή, είναι η Ελληνική μου ταυτότητα και όλες οι εμπειρίες που έχω συλλέξει μέσα από αυτή. Όμως, πάντα προσπαθώ να προσεγγίζω την παράδοση μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο-δρόμο χρησιμοποιώντας υλικά και πληροφορίες που δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, στη νέα μου συλλογή κοσμημάτων εμπνεύστηκα από εικόνες και ιδέες, όπως τα αναθηματικά σπαθιά, όπως κείνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου ή όπως τα Μινωϊκά κράνη και Μινωϊκά γεωργικά εργαλεία και τα μουσικά όργανα. Νομίζω ότι είμαι, πιθανόν, ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να πουλήσει ένα μάτι σε μπλε χάντρα. Δεν μπορώ να ανεχτώ τα φτηνά και προφανή προϊόντα φτιαγμένα από ένα συνονθύλευμα των πολιτιστικών μας θησαυρών και είναι απλά εκεί για να προκαλέσουν μία γρήγορη και επιφανειακή εντύπωση στους τουρίστες.

Η καταξίωση οφείλεται στο ταλέντο ή τη σκληρή δουλειά;

Ένας συνδυασμός και των δύο, καθώς και η αναγνώριση του κόσμου που σε ωθεί στις μετέπειτα επιθυμίες - στόχους.

Πόσο δύσκολο είναι να καταξιωθεί μία Ελληνίδα στο Λονδίνο;

Όταν μετακόμισα στο Λονδίνο το 1996 ήταν ουσιαστικά πολύ δύσκολα. Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές και οι άνθρωποι ήταν πραγματικά προκατειλημμένοι. Τα πράγματα είναι καλύτερα και ευκολότερα τώρα. Ο Ελληνικός πληθυσμός που ζει στο Λονδίνο είναι αρκετά μεγάλος. Οι Έλληνες εκεί δουλεύουν, προοδεύουν σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στη μόδα.

Ήταν σταθμός στην καριέρα σας η δημιουργία των κουστουμιών των Ολυμπιακών Αγώνων για την «Αθήνα 2004»;

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, είμαι πολύ υπερήφανη που ήμουν μέρος της και είμαι βέβαιη ότι το ιστορικό αυτό γεγονός βοήθησε να μας πλησιάσουν άνθρωποι που πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για τη μόδα.

Έχει τις προδιαγραφές η ελληνική μόδα να κατακτήσει μία κορυφαία θέση στο διεθνές γίγνεσθαι;

Νομίζω πως ναι.

Αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης η αρχαία ελληνική και μινωική τέχνη;

Είναι απίστευτα πλούσια και είμαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά και Κρητικιά με καταγωγή από την Κρήτη και από τους δύο γονείς μου! Έτσι πιστεύω χτύπησα «τζακποτ» στο να μάθω να σκέφτομαι και να δουλεύω δημιουργικά!

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Έλληνες δημιουργούς;

Να μείνουν σε επαφή με τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και παράλληλα να προβλέπουν τις μελλοντικές τους επιθυμίες.

Έχετε κρητική καταγωγή. Μιλήστε μας για κάποια εμπειρία από το νησί που σας σημάδεψε και έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας. Τι σημαίνει η Κρήτη για σας;

Η παιδική μου ηλικία τα καλοκαίρια στα Ρούστικα και στα Χανιά, να κάθομαι γύρω από τη γιαγιά μου (της μητέρας μου τη μαμά) τα απογεύματα, στην ηλικία των 6 με 7 ετών παρακολουθώντας τις γυναίκες να πλέκουν και να κουβεντιάζουν. Λάτρεψα αυτή τη συντροφιά και την ιδέα του να κάνεις τα πάντα έξω στην αυλή ή δίπλα στο δρόμο, αναπολώντας αυτά που έφυγαν και σκεπτόμενη όσα έρχονται!

H Σοφία Κοκοσαλάκη κατά την απονομή τιμητικής διάκρισης από την Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Οργανισμό Πολιτισμού Branding Heritage.

Κατερίνα Φρέντζου, Σταύρος Αρναουτάκης, Σοφία Κοκοσαλάκη, Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη

Ρούχα και κοσμήματα από συλλογές της Σοφίας Κοκοσαλάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News