Κατρακύλησαν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Κρήτη
Κατρακύλησαν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποια λαχανικά οι τιμές πήραν την κατηφόρα και γιατί ανησυχούν οι παραγωγοί;

Η πληθώρα αγαθών στην αγορά του Ηρακλείου έχει επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές, κάτι διόλου άσχετο με την παρατεταμένη καλοκαιρία που συνέβαλε στη γρήγορη ωρίμανση των προϊόντων.

«Είναι σε οριακή κατάσταση χαμηλά σήμερα οι τιμές», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, εννοώντας ότι, αν πέσουν ακόμα χαμηλότερα, θα υπάρξουν σημαντικά πλήγματα σε βάρος των ίδιων των παραγωγών.

«Τα κολοκύθια, οι ντομάτες, τα αγγούρια, όλα τα είδη που αυτή την περίοδο έχουν “πέραση” λόγω εποχής, έχουν πέσει πολλά στην αγορά. Και την ίδια ώρα η κατανάλωση είναι μικρότερη από την προσφορά. Γι’ αυτό αυτά τα είδη “κάθονται” πολύ», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των οπωροπωλών.

Και εξηγεί ότι από το Πάσχα μέχρι σήμερα οι μειώσεις είναι σημαντικές. «Τα κολοκυθάκια από 2,50 ευρώ που ήταν το Πάσχα σήμερα έχουν πέσει στο 1 με 1,50 ευρώ το κιλό. Τα αγγούρια θερμοκηπίου έχουν πέσει στα 50 με 60 λεπτά το κιλό, ενώ τα υπαίθρια αγγούρια μόνο έχουν ζήτηση και είναι πάνω από 1,50 ευρώ το κιλό. Πριν από ένα μήνα οι τιμές στα υπαίθρια ήταν βέβαια στα 2,50 ευρώ το κιλό. Τα φασόλια έπεσαν από 4,50 ευρώ το κιλό στα 2,50 ευρώ το κιλό. Οι ντομάτες δεν έχουν πέσει πολύ, αλλά είναι από 80 λεπτά έως 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ είχαν πιάσει και 1,50 ευρώ το κιλό. Δεν είναι θεαματικές οι τιμές προς τα κάτω. Αλλά είναι προς τα κάτω, και αν πάμε παρακάτω θα αρχίσουν τα μεγάλα προβλήματα για τους παραγωγούς», λέει χαρακτηριστικά.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα φρούτα. Καταλήγοντας ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης λέει ότι «αυτό είναι θετικό για τον κόσμο. Διότι ορισμένες φορές είναι κάποιες τιμές στα προϊόντα παράλογες. Και άλλες φορές είναι σε ένα μέτριο επίπεδο. Παίζονται και πολλά παιχνίδια βέβαια στα δημοπρατήρια, στους μεσάζοντες κ.λπ.

Ο αδύνατος κρίκος πάντοτε είναι ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Έχουμε βέβαια και το φαινόμενο, όταν μια χρονιά δεν πουλιέται ένα προϊόν, να βάλουν την άλλη χρονιά μικρότερες ποσότητες οι παραγωγοί, με συνέπεια να έχουμε αύξηση των τιμών λόγω της έλλειψης που θα παρατηρηθεί. Και αυτό περιμένουμε ότι θα γίνει φέτος για παράδειγμα με τις πατάτες»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News