default-image

Ποιες αλλαγές «έρχονται» για τις εκπτώσεις;

Κρήτη
Ποιες αλλαγές «έρχονται» για τις εκπτώσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Τι αλλαγές προτείνονται;

Αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, καθώς επίσης στον τρόπο που εκτελούνται οι προσφορές και οι λοιπές άλλες προωθητικές ενέργειες. Οι αλλαγές θα γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο ύστερα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο στόχαστρο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης, φαίνεται να μπαίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες, όπως έχει αποδειχτεί, δεν επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

«Υπάρχει μια πανελλήνια άποψη ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δε χρειάζεται να υπάρχουν. Οι εκπτώσεις έχουν μια φιλοσοφία. Γίνονται στο τέλος της σεζόν, χειμώνα και καλοκαίρι. Όποιος καταστηματάρχης θέλει, μπορεί να κάνει προσφορές», τόνισε ο κ. Κουμαντάκης, σημειώνοντας πως ενδεχομένως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να καταργηθούν.

Την αλλαγή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, «λόγω της δεδομένης αναποτελεσματικότητάς του», είχε ζητήσει προ καιρού η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία είχε προβεί σε έρευνα καταναλωτών ως προς τον χρόνο και τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με τις έρευνες να καταλήγουν στο ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν αποδίδουν τους αναμενόμενους καρπούς στην κίνηση της αγοράς, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι θέσεις της ΕΣΕΕ

Με φόντο το καθεστώς των εκπτώσεων και τις αλλαγές που αναμένονται, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το ερωτηματολόγιο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου για το νομικό πλαίσιο των προσφορών και εκπτώσεων, και αποφασίστηκε η αποστολή του στις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους, όπως επίσης και σε επιλεγμένο δείγμα επιχειρήσεων του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Αποφασίστηκε επίσης, κατά την απάντηση της ΕΣΕΕ στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, να επισημανθούν τα συμπεράσματα για το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ωστόσο, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης θέματα που άπτονται στο ζήτημα τήρησης της νομοθεσίας, όπως εάν τηρείται στην περίοδο των προσφορών ο περιορισμός της πώλησης με χαμηλότερη τιμή μέχρι και του 50% των εμπορευμάτων, ή αν τηρείται διαφάνεια στις μειώσεις τιμών, ή αν προστατεύεται ο καταναλωτής (τα παραπάνω είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία ζητάει τη γνώμη των εμπόρων το υπουργείο).

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, ακόμη, η αποστολή σχετικής ενημερωτικής εγκυκλίου στις Ομοσπονδίες της ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, καθώς επίσης και ένα κείμενο-πρότυπο για την παροχή συγκατάθεσης για τη χρήση προσωπικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, με αφορμή την εφαρμογή από χθες τού νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Εξάλλου, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι βελτιώσεις στον Νόμο 4469/2017 εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και στον Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη και νόμος Σταθάκη) που προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα κάλυψης των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Συμμετέχει στην πανεθνική ημέρα δράσης και η ΕΣΕΕ

Τέλος, αποφασίστηκε ότι η ΕΣΕΕ θα συμμετάσχει στην πανεθνική ημέρα δράσης την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, που διοργανώνεται από την “Κοινωνική Συμμαχία” ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας ότι είναι ημέρα δράσης και όχι απεργίας, γι’ αυτό και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά.

Τέλος, πριν την έναρξη του Διοικητικού Συμβουλίου, το προεδρείο της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον βουλευτή Α’ Αθηνών και τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επίσκεψη του κ. Βασίλη Κικίλια στην ΕΣΕΕ δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων για την προστασία τού νόμιμα στεγασμένου εμπορίου, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στα μεγάλα αστικά κέντρα, και να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας για την ενίσχυση των ΜμΕ, ενώ ταυτόχρονα να ακούσουμε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό τα προβλήματα των μικρομεσαίων της αγοράς να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης για την ανάπτυξη, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News