default-image

Απειλή για τις ελιές της Κρήτης ο πυρηνοτρήτης

Κρήτη
Απειλή για τις ελιές της Κρήτης ο πυρηνοτρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πυρηνοτρήτης εξακολουθεί για την περίοδο αυτή να αποτελεί τον πιο σοβαρό εχθρό της κορωνέικης ελιάς, όπως αναφέρει η νέα ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Από ’κει και πέρα, βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι εχθροί της ελιάς, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους ελαιοπαραγωγούς με την εφαρμογή των γεωργικών προειδοποιήσεων, στους εγκεκριμένους χρόνους και φυσικά με τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Πιο αναλυτικά, ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη στις μεσοπρώιμες περιοχές, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «έχουν παρατηρηθεί ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στον καρπό από τον κάλυκα και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί μαυρίζουν, ξηραίνονται και πέφτουν πριν τη συγκομιδή.

Έτσι, συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών πριν μπουν μέσα στον καρπό. Μεγαλύτερη ανάγκη καταπολέμησης έχουν οι ελαιώνες χαμηλής καρποφορίας».

Η επέμβαση στις μεσοπρώιμες περιοχές θα έπρεπε να γίνει το περασμένο διάστημα, από 20 έως 22 Μαΐου. Μάλιστα, το δελτίο αναφέρει ότι οι ελαιοπαραγωγοί με την επέμβαση αυτή, επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα, αντιμετωπίζουν παράλληλα ρυγχίτη και κηκιδόμυγα των βλαστών, που πέρυσι σημείωσαν σοβαρές προσβολές σε ορισμένες περιοχές. Για τις όψιμες περιοχές θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο δελτίο.

Στις Π.Ε. Χανίων και Λασιθίου τα δεδομένα των συλλήψεων του εντόμου λαμβάνονται µε τη συνεργασία της ΔΑΟΚ Χανίων και της ΑΕΣ “Ένωση Μεραµβέλλου Α.Ε.” αντίστοιχα.

Ο ρυγχίτης

Η νέα ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρει ως δεύτερη κατά σειρά σοβαρή ασθένεια για την κορωνέικη ελιά τις προσβολές που προκαλεί ο ρυγχίτης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πρόκειται για μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκατοστών, χρώματος κεραμιδί, µε χαρακτηριστικό ρύγχος, που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς. «Τα τελευταία χρόνια έχει προξενήσει κατά τόπους σημαντικές προσβολές στην παραγωγή. Τα ακμαία, είτε για να τραφούν είτε για να ωοτοκήσουν, σχηματίζουν µε το ρύγχος τους τρύπες μορφής “κρατήρα” πάνω στην επιφάνεια των καρπών. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα προξενώντας πρόωρη καρπόπτωση.

Στους ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού µε τίναγμα κλαδιών πολύ νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια».

Όπως συνιστά το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, όταν οι παραγωγοί καταμετρήσουν περισσότερα από 3-4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται να γίνει καταπολέμηση, όπως και στην περίπτωση που έχουν διαπιστώσει ζημιά από ρυγχίτη τα δύο τελευταία χρόνια. Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση µε τον πυρηνοτρήτη.

Ο ωτιόρυγχος

Ο ωτιόρυγχος είναι μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που κρύβεται την ημέρα μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά περιφερειακά πριονωτά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί µε τον ποδίσκο ή πτώση μέρους του τρυφερού βλαστού.

Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών µε ιστορικό προσβολών, από το Κέντρο συστήνεται επέμβαση ή συνδυασμένη αντιμετώπιση µε τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

Τα ακάρεα

Αυτή την περίοδο τα ακάρεα μετακινούνται από τα φύλλα στους μικρούς καρπούς. Συστήνεται αντιμετώπιση κυρίως σε δέντρα νεαρής ηλικίας που παρουσιάζουν προσβολή.

Η πολλίνια

Ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία

Τα τελευταία χρόνια η πολλίνια εξελίσσεται σε σοβαρό εχθρό της ελιάς. Είναι κοκκοειδές (ψώρα) γκρίζου χρώματος. Εγκαθίσταται σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών που προκαλούνται από φυσικά αίτια, από άλλα έντομα όπως οι σχισμές ωοτοκίας των τζιτζικιών που παρουσίασαν έξαρση τη χρονιά που πέρασε, είτε από χειρισμούς (κλάδεμα, χτυπήματα, εργαλεία).

Προκαλεί στα δέντρα ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση, μειωμένη καρποφορία και νέκρωση των λεπτών κλαδιών. Οι προσβολές εκτείνονται χρόνο µε το χρόνο και αποδυναμώνουν τα δέντρα, προκαλώντας ξηράνσεις κλαδιών χαμηλά στις ποδιές.

Παρακάτω το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρει τα εξής: «Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως µε καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση-απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Η χημική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητη, µόνο συµπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες. Πρόκειται για επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις μεσοπρώιμες περιοχές στο διάστημα από 20 έως 24 του μήνα (σ.σ. μέχρι σήμερα)».

Με τα παραφινικά λάδια αντιμετωπίζονται συνδυασμένα τα ακάρεα και τα κοκκοειδή. Λόγω, ωστόσο, πρόγνωσης υψηλών θερμοκρασιών για τις επόμενες ημέρες το Κέντρο συμβουλεύει «να επιλέγετε ημέρες που να είναι κατάλληλες για χρήση παραφινικών λαδιών (θερινών πολτών).

Όταν χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια, δεν πρέπει τα δέντρα να είναι διψασμένα (ποτίζετε όταν είναι εφικτό 1-2 μέρες πριν τον ψεκασμό) και οι θερμοκρασίες των επόμενων δύο τουλάχιστον ημερών μετά τον ψεκασμό δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30οC», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News