Κρήτη

Το… πεσκέσι της Κρήτης στον Κάρολο

Από την Κρήτη στο Μπάκιγχαμ με αγάπη!

Πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Μαΐου, όταν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα επισκέφτηκαν τις Αρχάνες στην Κρήτη, ανάμεσα σε εκείνους που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν βρισκόταν και μια γυναίκα, η οποία είχε στην αγκαλιά της ένα πορτρέτο που εικόνιζε τον υψηλό επισκέπτη.

Η φιγούρα της γυναίκας με το πορτρέτο του Καρόλου τράβηξε πρώτα την προσοχή της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα, η οποία πλησίασε και είπε στη γυναίκα που κρατούσε το πορτρέτο πόσο επιτυχημένο ήταν. Αμέσως ακολούθησε και ο Κάρολος, που παρατήρησε και εκείνος το πορτρέτο.

Τότε η γυναίκα που το κρατούσε συστήθηκε στον Βρετανό πρίγκιπα ως η δημιουργός του πορτρέτου, αναφέροντας ότι το όνομά της είναι Νάντια Jobin Ρεντούμη και λέγοντάς του ότι ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2017, είχε αποστείλει το πορτρέτο αυτό ως δώρο στον Κάρολο, όμως το πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ δεν το έκανε δεκτό. Ο Κάρολος φάνηκε κάτι να θυμήθηκε και, όταν η καλλιτέχνης Νάντια Jobin Ρεντούμη τού εξέφρασε την επιθυμία της να του το αποστείλει ξανά και αυτή τη φορά να γίνει δεκτό, εκείνος συμφώνησε.

Η κ. Ρεντούμη, λίγο πριν αποστείλει το πορτρέτο στον πρίγκιπα Κάρολο και λίγες μόνο ώρες μετά τον πριγκιπικό γάμο του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, μίλησε στην εφημέριδα “Νέα Κρήτη” και φωτογραφήθηκε με το πορτρέτο του Καρόλου στο σπίτι της στις Κάτω Γούβες, όπου ζει μόνιμα και ζωγραφίζει.

Η πρώτη απόπειρα

Το χειμώνα του 2017 η Νάντια Jobin Ρεντούμη είχε λάβει μια ευχαριστήρια επιστολή από το Βατικανό για πορτρέτο-δώρο προς τον Πάπα Φραγκίσκο. Αυτό την ενθάρρυνε να στείλει ακόμη ένα πορτρέτο σε μια σημαντική προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Την ίδια εποχή είχε πέσει στην αντίληψή της μια φωτογραφία του πρίγκιπα Καρόλου και της είχε τραβήξει την προσοχή η έκφραση του προσώπου. Τότε άρχισε να φιλοτεχνεί το πορτρέτο του Βρετανού διαδόχου. Χρειάστηκε περίπου δυο-τρεις εβδομάδες, ίσως και περισσότερο - «τα πορτρέτα θέλουν το χρόνο τους» μας εξήγησε η κ. Ρεντούμη και για αυτό δεν είναι ο χρόνος πάντα υπολογίσιμος, καθώς ο καλλιτέχνης όταν ζωγραφίζει “χάνεται” από τον πραγματικό χρόνο και χώρο. Όταν πλέον το πορτρέτο είχε ολοκληρωθεί, εκείνη το ταχυδρόμησε προς το Μπάκιγχαμ μαζί με μια επιστολή με την οποία ζητούσε να γίνει δεκτό το δώρο της.

Δύο μήνες μετά, το Παλάτι απάντησε στην κ. Ρεντούμη, δυστυχώς, αρνητικά. Στην επιστολή της η βασιλική γραμματέας έλεγε ότι το δώρο είναι πολύ ωραίο και η κίνηση είναι πολύ τιμητική, όμως το βασιλικό πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να γίνονται δεκτά τέτοια δώρα και για αυτό επιστράφηκε ο πίνακας στη δημιουργό του. Από τη μια αυτό φάνηκε απογοητευτικό, όμως το Παλάτι είχε προσέξει το έργο της! Και φυσικά το γεγονός έδειξε να θυμάται με κάποιο τρόπο ο πρίγκιπας Κάρολος όταν επισκέφτηκε τις Αρχάνες στην Κρήτη και ήρθε τετ-α-τετ με την Ελβετίδα ζωγράφο που ζει στην Κρήτη και κρατούσε στα χέρια της ένα αντίγραφο του πορτρέτου της που πριν από ένα χρόνο τής είχε επιστρέψει το βρετανικό Παλάτι.

Και αφού από τη συνομιλία της ζωγράφου Νάντιας Ρεντούμη με τον πρίγκιπα Κάρολο υπήρξε συνεννόηση να του αποστείλει εκ νέου το πορτρέτο του, εκείνη τώρα προχώρησε σε νέα αποστολή του πίνακα, ο οποίος πλέον συνοδεύεται από μια επιστολή, αλλά και τη φωτογραφία που δείχνει τον Κάρολο και την ίδια κρατώντας το πορτρέτο του στα χέρια στις Αρχάνες. Το στιγμιότυπο προέρχεται από πλάνο που μετέδωσε η “ΚΡΗΤΗ ΤV” στη διάρκεια της πριγκιπικής επίσκεψης στο νησί.

Μάλιστα, όπως μας εξομολογήθηκε η κ. Ρεντούμη, μετά την υποδοχή στις Αρχάνες και το τετ-α-τετ με το πριγκιπικό ζεύγος, θέλησε να δει τι μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης. Παρακολουθώντας τη μετάδοση της “ΚΡΗΤΗ ΤV” είδε ότι και η τηλεόραση πλέον την έδειχνε με το πορτρέτο του Καρόλου στα χέρια της και τον ίδιο ζωντανό μπροστά της να εκφράζει το θαυμασμό και τις ευχαριστίες του...

Δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο το πορτρέτο του

Το πορτρέτο του Καρόλου δεν είναι το μόνο που η Νάντια Jobin Ρεντούμη έχει φιλοτεχνήσει και αποστείλει στον εικονιζόμενο σε αυτό. Έχει φιλοτεχνήσει από φωτογραφίες και άλλα πορτρέτα προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας. Στα τέλη του 2016 η Νάντια Jobin Ρεντούμη φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Πάπα Φραγκίσκου ως μια δική της εσωτερική ανάγκη, ύστερα από κάποιες δυσκολίες. Η ίδια πίστευε τότε ότι το Βατικανό δε θα έκανε δεκτό το δώρο της, καθώς απέστειλε στον Πάπα το πορτρέτο του.

Προς μεγάλη της έκπληξη, τον Ιανουάριο του 2017 η Αρχιγραμματεία του Βατικανού απέστειλε μια επιστολή θερμών ευχαριστιών και γεμάτη με ευχές και ευλογίες προς την ίδια σε άπταιστα Γαλλικά. Η μητρική γλώσσα της Νάντιας jobin Ρεντούμη είναι τα Γαλλικά, ως Ελβετίδα που γεννήθηκε και ζούσε στη Γενεύη.

Η Νάντια Jobin Ρεντούμη έχει φιλοτεχνήσει πορτρέτα και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων και τα έχει αποστείλει τους εικονιζόμενούς τους. Όμως μόνο το Βατικανό και το Μπάκιγχαμ αντέδρασαν με μια απάντηση. Οι υπόλοιποι δεν έχουν επιστρέψει τα πορτρέτα τους, που σημαίνει ότι τα κράτησαν, αλλά χωρίς να πουν... ένα ευχαριστώ! Έχει φιλοτεχνήσει πολιτικούς και άλλους, που δε θέλησε η ίδια να τους κατονομάσει, λέγοντας ότι δεν την αφορά ως ζωγράφο πόσο συμπαθής ή καλός είναι ο άνθρωπος το πορτρέτο του οποίου κάθε φορά φιλοτεχνεί, αλλά αν αυτό το πρόσωπο ως εικόνα έχει κάτι να της πει και να τη συγκινήσει για να το αποτυπώσει στον καμβά!

Εξάλλου αγαπημένο είδος για την ίδια είναι το πορτρέτο, αν και ενδιάμεσα ζωγραφίζει τοπία, νεκρή φύση ή κάτι άλλο, σαν ένα διάλειμμα από τις γραμμές εκείνες που συνθέτουν ένα πρόσωπο. Ωστόσο ένα πορτρέτο για να είναι επιτυχημένο χρειάζεται να αποτυπωθεί σωστά το βλέμμα και η ένταση των συναισθημάτων που κρύβεται σε αυτό.

Ποια είναι η Νάντια Jobin Ρεντούμη

Η Νάντια Jobin Ρεντούμη είναι υπήκοος Ελβετίας. Έχει παντρευτεί Έλληνα και έχει έναν γιο. Η οικογένεια ζει μόνιμα στην Κρήτη (Κάτω Γούβες), ενώ εκείνη βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1988. Η ίδια μας συστήθηκε ως αυτοδίδακτη ζωγράφος, περιγράφοντας ένα έμφυτο ταλέντο και μια φυσική κλίση προς τη ζωγραφική από την παιδική της ηλικία. Το ταλέντο αυτό το καλλιέργησε δίπλα στον Κρητικό ζωγράφο Γιώργο Θωμά Γεωργιάδη, φοιτώντας στην ομάδα του από το έτος 2000 και για περίπου 10 χρόνια, ως το θάνατό του. Έχει συμμετάσχει σε δύο μεγάλες εκθέσεις στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ο μεγάλος όγκος των έργων της βρίσκεται στην Ελβετία. Σήμερα παραδίδει η ίδια μαθήματα ζωγραφικής στο Ηράκλειο, καθώς και Γαλλικών.

Σχόλια