«Έρχονται»… ανοιξιάτικες μπόρες στην Κρήτη - Τι να προσέξουμε;

Κρήτη
«Έρχονται»… ανοιξιάτικες μπόρες στην Κρήτη - Τι να προσέξουμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει πάλι ο καιρός: Με… βροχές μας «αποχαιρετά» ο Μάης

Τι κι αν βρισκόμαστε στο μεταίχμιο άνοιξης και καλοκαιριού; Οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για σταδιακή αλλαγή του καιρικού σκηνικού στην Κρήτη.

Η μεταβολή αυτή - που οφείλεται στην επέκταση του χαμηλού βαρομετρικού από τη δυτική Μεσόγειο προς τη χώρα μας - αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο και να διατηρηθεί μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, τα κύρια χαρακτηριστικά που θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες είναι οι αυξημένες νεφώσεις, οι παροδικές βροχοπτώσεις, η ενίσχυση των βοριάδων, αλλά και η αισθητή πτώση του υδραργύρου.

«Αποχωρώντας ο Μάης, και μαζί του η άνοιξη, αναμένεται να κάνει την έκπληξη της αλλαγής του καιρού. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μια εμμονή στην αλλαγή του καιρού, ξεκινώντας σταδιακά και ήπια από την Πέμπτη (σ.σ. αύριο) στα δυτικά τμήματα του νησιού, ενώ από την Παρασκευή θα επεκταθεί και ανατολικότερα», μας είπε αρχικά ο κ. Λέκκας, ο οποίος επισήμανε ότι τα εν λόγω φαινόμενα θα διατηρηθούν, έστω και κατά περιόδους, έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, «τα αίτια της αλλαγής του καιρού, τα οποία δικαιολογούν και την εμφάνιση των καιρικών φαινομένων στο νησί μας, είναι η επέκταση του χαμηλού βαρομετρικού από τη δυτική Μεσόγειο και ο συνδυασμός του με το πεδίο των υψηλών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ρόλο στη μεταβολή του καιρού παίζει και «η εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η οποία θα διατηρηθεί έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

Συγκεκριμένα, ο Μανόλης Λέκκας επισήμανε ότι «με τα μέχρι τώρα προγνωστικά δεδομένα, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και οι παροδικές βροχές περισσότερο στα βόρεια τμήματα του νησιού, η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (περισσότερο από την Κυριακή), που αναμένεται να προκαλέσει και υψηλότερο κυματισμό στη βόρεια παράκτια ζώνη, και τέλος η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πάλι στα βόρεια τμήματα και ιδιαίτερα στα ορεινά.

Στα νότια τμήματα της Κρήτης, τα φαινόμενα θα έχουν ασθενέστερη εμφάνιση, με εξαίρεση τους βόρειους ανέμους, οι οποίοι θα ενισχυθούν κατά τόπους, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μεν, αλλά θα σημειώνει υψηλότερες τιμές από τις βόρειες περιοχές του νησιού.

Η εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται να γίνει στα πλαίσια της ανοιξιάτικης περιόδου, που σημαίνει ότι οι βροχές θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να εμφανίζουν έναν πρόσκαιρο έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News