default-image

Η μέρα που η Κρήτη θρήνησε τον σμηναγό Ηλιάκη

Κρήτη
Η μέρα που η Κρήτη θρήνησε τον σμηναγό Ηλιάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Μαΐου όταν ο Χανιώτης σμηναγός Κώστας Ηλιάκης βρήκε τραγικό θάνατο στο Αιγαίο. Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα.

Ο τραγικός χαμός του Κώστα Ηλιάκη

Σαν σήμερα, τέλος, πριν από ακριβώς 12 χρόνια, στις 23 Μαΐου του 2006, σκοτώνεται ο Κρητικός σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, έπειτα από θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη, στο Αιγαίο. Ο Ηλιάκης ανασύρεται νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, ενώ ο Τούρκος πιλότος διασώζεται. Ο ιπτάμενος με καταγωγή από τον Κάστελο Ρεθύμνου ήταν μόλις 36 ετών. Άφησε πίσω του δύο παιδιά ηλικίας 5 και 1,5 έτους.

Ο θάνατος του Ερρίκου Ίψεν

Σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου του 1906, φεύγει από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους θεατράνθρωπους όλων των εποχών. Ο λόγος για το θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ερρίκο Ίψεν (Henrik Ibsen), ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής δραματουργίας. Γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1828 στο Σκίεν της Νορβηγίας και ήταν το δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας, η οποία γρήγορα βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση όταν πτώχευσε η επιχείρηση του πατέρα του Ίψεν. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται τα εξής: “Κατιλίνας”, “Η νύχτα του Αγίου Ιωάννη”, “Οι μνηστήρες του θρόνου”, “Το κουκλόσπιτο”, “Οι βρικόλακες”, “Ο εχθρός του λαού”, κ.ά.

Το τέλος των Μπόνι και Κλάιντ

Ήταν 23 Μαΐου του 1934, όταν η αστυνομία της Λουιζιάνα σκοτώνει το θρυλικό ζευγάρι παρανόμων Μπόνι και Κλάιντ. Ο λόγος για την 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και τον 25χρονο σύντροφό της Κλάιντ Μπάροου. Οι δύο νέοι σκοτώθηκαν την ώρα που επέβαιναν σε μια κλεμμένη Ford V8, η οποία ήταν το αγαπημένο τους αυτοκίνητο. Για του λόγου το αληθές, ο Κλάιντ είχε στείλει επιστολή στον ίδιο τον Χένρι Φορντ, συγχαίροντάς τον: «Οδηγούσα πάντα ένα Ford, αφού μόνο με ένα τέτοιο μπορούσα να διαφύγω... Δεν κοστίζει σε τίποτα να σου πω τι καταπληκτικό αυτοκίνητο έχεις φτιάξει».

Βίος και πολιτεία του Χάινριχ Χίμλερ

Σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου του 1945, το "νούμερο 2" στην ιεραρχία του ναζιστικού κόμματος, ο Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί μέσα στο κελί του. Ο Χίμλερ υπήρξε μεταξύ άλλων αρχηγός των Ες-Ες, διοικητής της γερμανικής αστυνομίας, καθώς και υπουργός Εσωτερικών. Λόγω της θέσης που κατείχε - καθώς επέβλεπε ουσιαστικά όλες τις γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και τις εκτελεστικές ναζιστικές ομάδες - θεωρείται ως υπεύθυνος για το θάνατο των 6 εκατομμυρίων Εβραίων, και των 3 εκατομμυρίων Πολωνών, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων αλλά και αιχμαλώτων πολέμου. Στα τέλη του 1944 γίνεται διοικητής της Βέρμαχτ στο δυτικό μέτωπο, ενώ μέσα στο 1945 ο Χίτλερ τον ορίζει επικεφαλής στο ανατολικό μέτωπο. Μετά τη σύλληψή του, στη Βρέμη, στις 22 Μαΐου του 1945, ο Χίμλερ επρόκειτο να οδηγηθεί σε δίκη για εγκλήματα πολέμου, ωστόσο μια ημέρα μετά έβαλε μόνος τέλος στη ζωή του.

Η αναγνώριση του Κουεντίν Ταραντίνο

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Μαΐου του 1994 όταν η θρυλική ταινία “Pulp Fiction” του Αμερικανού σκηνοθέτη Κουεντίν Ταραντίνο βραβεύεται με το “Χρυσό Φοίνικα” στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ο Ταραντίνο θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του ανεξάρτητου σινεμά και θα γίνει πασίγνωστος - εκτός του “Pulp Fiction” - ως ο σκηνοθέτης ταινιών όπως το “Kill Bill” και το “Django Unchained”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News