default-image

«Καμπάνες» για τις δεκάδες κλοπές χαλκού αξίας 100.000 ευρώ

Κρήτη
«Καμπάνες» για τις δεκάδες κλοπές χαλκού αξίας 100.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο δράστες είχαν αφαιρέσει μετασχηματιστές της ΔΕΗ αξίας 100.000 ευρώ.

Βαριές “καμπάνες” επιφύλασσε η ελληνική Δικαιοσύνη σε δύο Κρητικούς, οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για μια σειρά κλοπών που σημειώθηκαν πέρυσι στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου:

Πρόκειται για έναν 49χρονο κι έναν 40χρονο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι “ξάφριζαν” μετασχηματιστές και καλώδια της ΔΕΗ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2017, οπότε και η έκνομη δράση τους έλαβε τέλος. Προ ολίγων ημερών, λοιπόν, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε στον κάθε έναν εξ αυτών ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν την περασμένη Πέμπτη από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο Ηράκλειο, για την κακουργηματική πράξη της «διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας από δύο ή περισσότερους δράστες, οι οποίοι είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο “έστειλε” στο ακροατήριο τους δύο άνδρες, η παράνομη δράση τους ξεκίνησε στα τέλη του προπερασμένου Δεκεμβρίου: Το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου του 2016, ο 49χρονος μαζί με τον 40χρονο μετέβησαν στον Λιμένα Χερσονήσου κι έκλεψαν από όχημα του ΔΕΔΔΗΕ συνολικά τρία κοντάρια χειρισμού μέσης τάσης ηλεκτροδότησης!

Τους επόμενους μήνες, οι κατηγορούμενοι έμελλε να χρησιμοποιήσουν ουκ ολίγες φορές τα εν λόγω κλοπιμαία, προκειμένου να “ξαφρίζουν” μετασχηματιστές της ΔΕΗ, να αφαιρούν τον χαλκό από το εσωτερικό τους κι εν συνεχεία να τον μεταπωλούν...

Σημειώνεται ότι τα επίμαχα κοντάρια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από υπαλλήλους της ΔΕΗ και δε διατίθενται στο εμπόριο. Με τα κοντάρια αυτά, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ διακόπτουν την τάση του ρεύματος στους μετασχηματιστές του δικτύου.

Αυτό το γνώριζαν οι δύο επιτήδειοι, οι οποίοι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2017 είχαν “χτυπήσει” περισσότερες από δέκα φορές, κλέβοντας μετασχηματιστές και καλώδια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 40χρονος και ο 49χρονος - μαζί με ένα ακόμη άτομο, το οποίο πάντως παραμένει άγνωστο στις Αρχές - έβαζαν στο “μάτι” μετασχηματιστές που βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Οι φερόμενοι δράστες, οι οποίοι “χτυπούσαν” βραδινές ώρες, διέκοπταν την τάση του ρεύματος χρησιμοποιώντας τα ειδικά κοντάρια. Κατόπιν “επιστράτευαν” συρματόσχοινο, το οποίο έδεναν σε όχημα, ρίχνοντας τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο έδαφος. Οι κατηγορούμενοι φέρονται, εν συνεχεία, να αφαιρούσαν - με τη διαδικασία της καύσης - το πλαστικό από τους μετασχηματιστές και να κρατούσαν τον... πολύτιμο χαλκό, τον οποίο φέρονται να συσκεύαζαν και να τον πωλούσαν!

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες είχαν “χτυπήσει” μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, αφαιρώντας μετασχηματιστές από το δίκτυο της ΔΕΗ, στις Δαφνές, τον Μοχό, τη Βόννη, τα Πεζά, το Αστρίτσι, τον Σοκαρά, τα Πραιτώρια, τις Στέρνες και τη Λιγόρτυνο. Εξάλλου, η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά - σύμφωνα με τις Αρχές - τα 100.000 ευρώ.

Η ποινή: Στη φυλακή ο ένας

Οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, το “παρών” στη δίκη έδωσε μόνο ο 40χρονος, με αποτέλεσμα ο 49χρονος κατηγορούμενος να δικαστεί ερήμην.

Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, το δικαστήριο έκρινε ένοχους αμφότερους τους κατηγορούμενους. Στον κάθε έναν εξ αυτών επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τις διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στον 40χρονο επιβλήθηκε, επιπρόσθετα, ποινή φυλάκισης δύο μηνών και χρηματική ποινή 300 ευρώ, καθώς καταδικάστηκε και για παράνομη κατοχή μαχαιριού.

Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε ότι μόνο ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες οδηγείται στη φυλακή. Ο λόγος για τον 49χρονο άνδρα, για τον οποίο το δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Στον αντίποδα, στον 40χρονο δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Οι φερόμενοι δράστες, οι οποίοι “χτυπούσαν” βραδινές ώρες, διέκοπταν την τάση του ρεύματος χρησιμοποιώντας τα ειδικά κοντάρια. Κατόπιν “επιστράτευαν” συρματόσχοινο, το οποίο έδεναν σε όχημα, ρίχνοντας τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο έδαφος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News