Πριν καλά καλά αρχίσουν, τελειώνουν τα μπάνια - Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Κρήτη
Πριν καλά καλά αρχίσουν, τελειώνουν τα μπάνια - Έρχονται βροχές και καταιγίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άστατο Σαββατοκύριακο κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες.

Με νεφώσεις και υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησε η εβδομάδα στο νησί με βροχές, καταιγίδες και πτώση του υδραργύρου αναμένεται να τελειώσει. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα άστατο καιρικό Σαββατοκύριακο.

Οι θερμοκρασίες την ίδια ώρα θα είναι υψηλές, ωστόσο όσο οι μέρες περνουν, σε κάποιες περιοχές θα καταγράφει κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά πως θα εξελιχθεί ο καιρός σε διάφορες περιοχές του νησιού μέχρι και την Κυριακή, σύμφωνα με το meteo.gr.

Στο Ηράκλειο σήμερα η θερμοκρασία στους 25 βαθμούς κελσίου και έντονες νεφώσεις κατά τόπους , ωστόσο την Κυριακή προβλέπονται καταιγίδες και τον υδράργυρο στους 21 βαθμούς κελσίου.

Ίδιο το σκηνικό και στο Ρέθυμνο με την Κυριακή να φαίνεται να χαλάει τα σχέδια των εκδρομέων αφού αναμένονται βροχές από νωρίς το πρωί και στη συνέχεια θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Άστατη η Κυριακή και στα Χανιά με βροχές και καταιγίδες ενώ ο υδράργυρος στην διάρκεια της εβδομάδας δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς κελσίου με κύριο χαρακτηριστικό τις νεφώσεις.

Ενώ στον Άγιο Νικόλαο στους 28 σήμερα ο υδράργυρος και αύριο στους 30 βαθμούς κελσίου. Όμως το Σαββατοκύριακο θα είναι άστατο με βροχές από το Σάββατο που θα διαρκέσουν και την Κυριακή.

Στην Ιεράπετρα αναμένεται να καταγραφούν οι πιο υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα ο υδράργυρος στους 30 βαθμούς Κελσίου, αύριο στους 32 βαθμούς, την Τετάρτη στους 31 . Ωστόσο το σκηνικό του καιρού αλλάζει καθώς προβλέπεται ένα βροχερό Σαββατοκύριακο με έμφαση κυρίως την Κυριακή.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου και το Τζερμιάδο σήμερα σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, όμως από την Παρασκευή το σκηνικό του καιρού αλλάζει με βροχές καθ’ όλη την διάρκεια και του Σαββατοκύριακου και τον υδράργυρο να πέφτει στους 17 βαθμούς κελσίου.

Στις Μοίρες σήμερα Τρίτη στους 28 βαθμούς κελσίου ενώ την Παρασκευή στους 31 βαθμούς.

Στην Βιάννο, ο καιρός αυτές τις ημέρες θα είναι σχετικά καλός με τον υδράργυρο αύριο μάλιστα να σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς Κελσίου, όμως από την Παρασκευή η περιοχή αναμένεται να "ξεδιψάσει" με την βροχή να κάνει αισθητή την παρουσία της και τον υδράργυρο να κάνει...  βουτιά 13 βαθμών φθάνοντας απο τους 30 βαθμούς τους 17. 

Στα Σφακιά αύριο και την Πέμπτη ο υδράργυρος στους 30 βαθμούς ωστόσο την Κυριακή αναμένονται βροχές και την θερμοκρασία στους 24 βαθμούς.

Στο Σπήλι Ρεθύμνου ο υδράργυρος θα κάνει «βουτιά» και αυτό γιατί ενώ σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία θα είναι στους 30 βαθμούς , όμως την Κυριακή αναμένεται πτώση κατά 10 βαθμούς φθάνοντας δηλαδή τους 20 βαθμούς και με τις βροχές να πρωταγωνιστού.

Στην Παλαιόχωρα, έντονες νεφώσεις αυτές τις ημέρες και υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα 31 βαθμοί Κελσίου θα καταγραφούν την Πέμπτη , όμως και εκεί η  βροχή θα κάνει αισθητή την παρουσία της, την ερχόμενη Κυριακή με παράλληλη πτώση του υδραργύρου.

Τα νεότερα στοιχεία , σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, δείχνουν μία εμμονή στην αλλαγή του καιρού ξεκινώντας σταδιακά και ήπια από την Πέμπτη στα δυτικά τμήματα του νησιού ενώ από την Παρασκευή θα επεκταθεί και ανατολικότερα και αναμένεται τα φαινόμενα, έστω και κατά περιόδους, να διατηρηθούν έως και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Τα αίτια της αλλαγής του καιρού, τα οποία δικαιολογούν και την εμφάνιση των καιρικών φαινομένων στο νησί μας , είναι η επέκταση του Χαμηλού βαρομετρικού από την δυτική Μεσόγειο και ο συνδυασμός του με το πεδίο των Υψηλών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου καθώς και η εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία θα διατηρηθεί έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Με τα μέχρι τώρα προγνωστικά δεδομένα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και οι παροδικές βροχές περισσότερο στα βόρεια τμήματα του νησιού, η ενίσχυση των βορείων ανέμων (περισσότερο από την Κυριακή) που αναμένεται να προκαλέσει και υψηλότερο κυματισμό στη βόρεια παράκτια ζώνη και τέλος η αισθητή πτώση της θερμοκρασία και πάλι στα βόρεια τμήματα και ιδιαίτερα στα ορεινά. Στα νότια τμήματα της Κρήτης τα φαινόμενα θα έχουν ασθενέστερη εμφάνιση με εξαίρεση τους βόρειους ανέμους οι οποίοι θα ενισχυθούν κατά τόπους ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μεν αλλά θα σημειώνει υψηλότερες τιμές από τις βόρειες περιοχές του νησιού.

Η εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται να εκδηλωθεί στα πλαίσια της Ανοιξιάτικης περιόδου που σημαίνει ότι οι βροχές θα έχουν παροδικό χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να εμφανίζουν ένα πρόσκαιρο έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κρήτης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν και την πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων λόγω αναμενόμενης εποχικής αστάθειας, κάτι το οποίο προφανώς δεν θα είναι και ότι καλύτερο κυρίως για αγροτικές καλλιέργειες. Ιδιαίτερη όμως προσοχή θα πρέπει να έχουν και οι περιπατητές ορεινών διαδρομών καθώς και εκείνοι που διέρχονται από φαράγγια του τόπου μας.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν περισσότερο την Κυριακή και Δευτέρα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις βόρειες παραλίες του νησιού, κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα, μιας και θα προκληθεί αρκετά υψηλός κυματισμός. Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά από την Παρασκευή σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ λίγο υψηλότερες τιμές θα διατηρήσει στα νότια τμήματα.

Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία θα έχουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών τα οποία θα δώσουν πολύ καλύτερη εικόνα της αναμενόμενης αυτής αλλαγής του καιρού, από την επιβεβαίωση της έως και την πιθανότητα της κατά τόπους ενίσχυσης των φαινομένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News