Κρήτη

Στην τελική ευθεία η δίκη των "21" για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Η αντιεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, είχε προτείνει την ενοχή -για διάφορα αδικήματα- των 17 από τα 21 άτομα που κάθονται στο εδώλιο.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δίκη για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που - μεταξύ άλλων - φέρεται να μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, συνεχίζεται την Τρίτη (22/5) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η πρόταση της Εισαγγελέως

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, είχαμε την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας: Η αντιεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Μαρία Πολιτάκη, πρότεινε την ενοχή -για διάφορα αδικήματα- των 17 από τα 21 άτομα που κάθονται στο εδώλιο.

Ειδικότερα, η Εισαγγελέας ήταν «καταπέλτης» για πέντε κατηγορούμενους. Πρόκειται για έναν Σύριο, δύο Αφγανούς και δύο Ιρακινούς, για τους οποίους η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τρία κακουργήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή και των έξι Κρητικών -μεταξύ των οποίων κι ένας πρώην αστυνομικός- που δικάζονται.

Ωστόσο, για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, η Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που είναι κακουργηματικές.

Συγκεκριμένα, η κ. Πολιτάκη πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (ένας Σύριος, δύο Αφγανοί και δύο Ιρακινοί). Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, οι τρεις πρώτοι διηύθυναν την οργάνωση, ενώ οι δύο Ιρακινοί ήταν μέλη της.

Εξάλλου, η Εισαγγελέας πρότεινε οι πέντε αυτοί κατηγορούμενοι να κηρυχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη πράξη είναι κακούργημα.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως οι «5» πρέπει να καταδικαστούν και για την κακουργηματική πράξη της «μεταφοράς από το εξωτερικό και παραλαβής από σημείο εισόδου με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών».

Εκτός πάντως από τους «5», η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι είτε για την πράξη της μεταφοράς, είτε για απλή συνέργεια στη μεταφορά, 12 ακόμη άτομα. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι έξι Κρητικοί κατηγορούμενοι.

Το χρονικό

Η πολύκροτη υπόθεση είχε αποκαλυφθεί μετά την “έφοδο” των διωκτικών Αρχών σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βιάννου, τον Μάρτιο του 2017.

Εκεί είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά - να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων που δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είναι αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για υπηκόους Αφγανιστάν, Συρίας, Ιράκ, αλλά και Βουλγαρίας. Εντούτοις, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και έξι Κρητικοί.

Σημειώνεται ότι, πέρυσι, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι 17 κατηγορούμενοι.

Σχόλια