Με ενός λεπτού σιγή τίμησαν τους νεκρούς της Μάχης της Κρήτης

Κρήτη
Με ενός λεπτού σιγή τίμησαν τους νεκρούς της Μάχης της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη μέρα σήμερα για την Κρήτη, αφού ολόκληρο το νησί τιμά τη Μάχη που έχει γραφτεί ανεξίτηλα στην ιστορία μας, τη Μάχη της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα στις 7, οι καμπάνες των εκκλησιών την πόλης ηχούσαν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παιάνισε το Εωθινό στους δρόμους της πόλης.

Στη συνέχεια έγινε επίσημη έπαρση των Σημαιών τεσσάρων κρατών στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης: Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Αφού έγινε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βενεράτου, κ. Πασσίσης Αθανάσιος.

Τέλος, με δέος και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης. Το «παρών» έδωσαν πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής σκηνής, της Εκκλησίας και ένας επιζών της Μάχης. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών.

Η δήλωση του Γραμματέα Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Ηρώων μιας από τις σημαντικότερες μάχες της Παγκόσμιας Ιστορίας, της Μάχης της Κρήτης.

Ένα μοναδικό ιστορικό ορόσημο, όπου η περηφάνεια και η παλικαριά της Κρήτης λύγισαν τον πιο ισχυρό στρατό της Ευρώπης.

Η θυσία, το σθένος και η αυταπάρνηση των προγόνων μας, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά για να προστατεύσουν τα υπέρτατα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να μας συγκινεί και να αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικότητας και φιλοπατρίας.

Είναι χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και απέναντι στο παρόν και στο μέλλον μας να διαφυλάξουμε τις αξίες που πρεσβεύει η σημερινή επέτειος.

Ευχή μας, οι συγκρούσεις του παρελθόντος να αποτελούν τη βάση της συνεχούς προσπάθειάς μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και ασφάλεια».

Ο Μ. Κεφαλογιάννης από την Αθήνα

Εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα.

Ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης παρέστη την Κυριακή σε εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων αγωνιστών.

Μετά την κατάθεση στεφάνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ιστορία μας είναι πλημμυρισμένη από σελίδες αυτοθυσίας και δόξας.

Κυρίαρχη θέση στα μνημεία ηρωισμού της Ιστορίας μας κατέχει η Μάχη της Κρήτης. Η σθεναρή αντίσταση ενός λαού ενωμένου που θυσιάστηκε για να κρατήσει ελεύθερη την Πατρίδα του.

77 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε. Κρατάμε ολοζώντανη τη Μνήμη. Το μήνυμα της Ενότητας.

Και ευλαβικά κλίνουμε το γόνυ στους ηρωικούς αγωνιστές και στους νεκρούς της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης. Που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Ως ελάχιστο φόρο οφειλόμενης Τιμής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News