«Πράσινο Πρόγραμμα» στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης: Από την κομποστοποίηση στις φυτεύσεις!

Κρήτη
«Πράσινο Πρόγραμμα» στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης: Από την κομποστοποίηση στις φυτεύσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ολοκληρώθηκε το πρώτο στην Κρήτη ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης φυτικών υπολειμμάτων σε σούπερ μάρκετ με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, που υλοποίησε η Κρητική εταιρεία Χαλκιαδάκης Α.Ε.

Τελευταίο στάδιο του προγράμματος, ήταν η χρήση του αρίστης ποιότητας κομπόστ που δημιουργήθηκε από την επεξεργασία των υπολειμμάτων του μανάβικου, στους κομποστοποιητές που είχαν τοποθετηθεί στο κατάστημα Χαλκιαδάκης MAX στη Ν. Αλικαρνασσό, σε φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων της εταιρείας. Οι συγκεκριμένες φυτεύσεις έγιναν στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης της πλ. Σινάνη (Ιερολοχιτών και Εμμ. Παυλάκη), της Παραλιακής (Ισαύρων & Σοφ. Βενιζέλου), της Κρασαδάκη στον Άη Γιάννη και του Γαζίου (Ελ. Βενιζέλου 176) με την εθελοντική συμμετοχή του προσωπικού των καταστημάτων.

Η δράση εντάσσεται στο «Πράσινο Πρόγραμμα» Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί η Χαλκιαδάκης Α.Ε., και αποσκοπεί:

  • Στον μηδενισμό του όγκου των απορριμμάτων από τα μανάβικα των καταστημάτων που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.
  • Στην παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.
  • Στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
  • Στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της «Διαλογής στην πηγή».
  • Στην γενικότερη αναβάθμιση των χώρων των καταστημάτων της, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων των περιοχών αυτών.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο Δήμος Ηρακλείου, με τον Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης & Καθαριότητας κ. Χάρη Μαμουλάκη να έχει εκφράσει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπεί στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την μείωση του όγκου τους και την ανάπτυξη της μεθόδου διαλογής τους στην πηγή.

Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος και την επεξεργασία των δεδομένων, η εταιρεία Χαλκιαδάκης Α.Ε. σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση ανάλογων «πράσινων» πρωτοβουλιών, που θα συμβάλλον στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Χρήσιμα στοιχεία για το πρότυπο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης φυτικών υπολειμμάτων σε σούπερ μάρκετ, που υλοποίησε η εταιρείας Χαλκιαδάκης Α.Ε.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά για 6 μήνες στο σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης ΜΑΧ της Ν. Αλικαρνασσού και περιελάβανε δυο στεγανούς κομποστοποιητές, χωρίς οσμές και διαρροές, όπου κατέληγαν όλα τα υπολείμματα του μανάβικου του καταστήματος. Με τη συνεργασία του Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Δρ Θρασύβουλου Μανιού και την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών κομποστοποίησης, η Χαλκιαδάκης Α.Ε. μπόρεσε να επιτύχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Η κ. Χριστίνα Χαλκιαδάκη σε δηλώσεις της ανέφερε: «Μας γεμίζει ικανοποίηση η επιτυχία του πιλοτικού αυτού προγράμματος, αλλά και η θετική ανταπόκριση που υπήρξε από τους επισκέπτες των καταστημάτων μας. Κάτι που αποδεικνύει ότι ο Κρητικός καταναλωτής έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, αναζητά και επιβραβεύει ανάλογες προσπάθειες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή εφαρμόζεται σε πολλά ρεύματα, από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη και λαμπτήρες, μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και πιστεύω ότι με τη συνεργασία και των αρμόδιων φορέων θα μπορούμε στο μέλλον να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το περιβάλλον μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News