Παράταση για τις μεταβιβάσεις - Αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων

Κρήτη
Παράταση για τις μεταβιβάσεις - Αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η Κρήτη να προχωράει καλά - με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να ξεχωρίζει μες στον ελλαδικό χώρο - αλλά φαίνεται πως σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα στην ομαλή μεταβίβαση των δικαιωμάτων, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει νέα παράταση μέχρι τις 2 Ιουλίου... Όχι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που λήγει οριστικά στις 15 Ιουνίου, αλλά στη μεταβίβαση αυτών.

Η παράταση δίνεται, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβίβασης και έχοντας επίγνωση του ελάχιστου διαστήματος το οποίο είχαν στη διάθεσή τους για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των αιτήσεων μεταβίβασης τόσο οι γεωργοί όσο και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων έτους 2018.

Για την ενημέρωση των γεωργών και των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων έτους 2018 διευκρινίζεται ότι:

1) Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης 2018 δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018, η οποία ορίζεται στις 15/6/2018.

2) Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα δηλωθέντα αγροτεμάχια για το έτος 2018, ήτοι 31/5/2018. Συνεπώς, με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/5/2018 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του έτους 2018.

3) Η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (ως 30/6/2018) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης παρατείνεται ως την Τρίτη 10/7/2018».

Μέτρα υπέρ των κτηνοτρόφων

Αύξηση συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε, «εξετάζουμε το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσα από την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων Εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ανακοίνωσε δε τα εξής μέτρα και τα ποσά που θα χορηγήσει η κυβέρνηση αύριο Παρασκευή ως συνδεδεμένες ενισχύσεις για το 2017 στον τομέα της κτηνοτροφίας:

* «Αυξάνονται οι δικαιούχοι από 33.000 το 2016 σε 49.500 το 2017, δηλαδή αύξηση 49%.

* Αυξάνονται τα συνολικά ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κτηνοτροφία, από 47,5 εκατ. ευρώ σε 87,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάζονται.

* Για τους αιγοπραβατοτρόφους, από 6,2 ευρώ ανά ζώο το 2016 θα δοθεί τώρα 9,7 ευρώ ανά ζώο.

* Για τους αγελαδοτρόφους, από 140 ευρώ το ζώο το 2016, θα δοθούν τώρα 192,5 ευρώ ανά ζώο.

Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της αγοράς. Εάν χρειαστεί να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, θα το εξετάσουμε».

“Κόβονται” οι βιοκαλλιεργητές;

«Γιατί κόβετε από το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας πολλούς νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή;». Την ερώτηση αυτή κατέθεσε στη Βουλή χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Κεγέρογλου, που ζητά να ενταχθούν όλες οι προτάσεις στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας που πληρούν τις προϋποθέσεις και να μη μείνει εκτός κανένας νέος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή.

«Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι είναι απαραίτητη η ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της βιολογικής καλλιέργειας όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν από την Κρήτη και πληρούν τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν, αντί να κριθούν επιλαχούσες, λόγω του καθορισθέντος προϋπολογισμού», αναφέρει ο βουλευτής.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα φαίνεται από τους αριθμούς, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας έχουν ως εξής:

Στη Δράση 11.1.2 “Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία” έχουν υποβληθεί 2.621 αιτήσεις και στη Δράση 11.2.2 “Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία” 1.278 αιτήσεις.

Όσον αφορά στη Δράση 11.1.2 οι εγκεκριμένοι είναι 99, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 2.280.000 ευρώ, και οι επιλαχόντες 2.494, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 63.195.000 ευρώ.

Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων έχουν προκύψει 700 αιτήσεις ισοβαθμούντων στα 60 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 13.920.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη Δράση 11.2.2 οι εγκεκριμένοι είναι 299, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 21.600.000 ευρώ, και οι επιλαχόντες 874, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 51.270.000 ευρώ. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων έχουν προκύψει 173 αιτήσεις ισοβαθμούντων στα 45 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 11.700.000 ευρώ.

Το Μέτρο 11 έχει στόχο να προσφέρει δημόσια αγαθά που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων και η στήριξη χορηγείται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας», αναφέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Β. Κεγκέρογλου: «Αδικία για τους ελαιοπαραγωγούς»

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, σε άλλη ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επισημαίνει τη μεγάλη «αδικία για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης», οι οποίοι συνεισφέρουν το 48% των χρημάτων και οι φορείς τους θα λάβουν κάτω από το 25%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News