default-image

Καιρός να εξασφαλίσουμε την υγειονομική αυτοτέλεια της Κρήτης

Κρήτη
Καιρός να εξασφαλίσουμε την υγειονομική αυτοτέλεια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο σύνολο των υπηρεσιών υγείας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, τους οποίους καλεί σε διάλογο, οι προτάσεις του καρδιολόγου και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για την υγεία και την εξασφάλιση της υγειονομικής αυτοτέλειας της Κρήτης.

Μιλώντας στο Ράδιο 98,4 αναφέρεται στην περίοδο 2015 – 2017 και τον καθημερινό κίνδυνο νοσοκομεία «να τους μείνουν στα χέρια», όπως και την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές εκκλήσεις του ιατρικού – νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με τα άκρως απαραίτητα αναλώσιμα.

Ο βουλευτής μετά τη διαπίστωση ότι ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης ξεπεράστηκε αλλά και δεδομένη την προσπάθεια βελτίωσης της παρεχόμενης υγείας, προτείνει την ενίσχυση των δομών της -σε βάθος διετίας- με στόχο τα περιστατικά που σήμερα αντιμετωπίζονται εκτός Κρήτης,  κυρίως Χειρουργικά  - Καρδιοχειρουργικά – Νευροχειρουργικά – Αγγειοχειρουργικά – Θωρακοχειρουργικά - Παιδοχειρουργικά) και Καρδιολογικά να αντιμετωπίζονται από τις εδώ μονάδες υγείας.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Νέα Κρήτη με τον τίτλο: «ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ»

Καιρός να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα, ο βουλευτής αναφέρει:

Η δημόσια περίθαλψη, στην Κρήτη, ακολούθησε την πορεία που είχε στην πατρίδα μας. Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές επιλογές, χτύπησαν ταξικά την Υγεία. Οδήγησαν σε αποκλεισμούς, ακάλυπτες ανάγκες και μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες. Βέβαια, δεν έφταιξαν μόνο τα μνημόνια. Δεν είχαμε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης. Έτσι, το σύστημα έφθασε στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης.

Απέναντι στην νεοσυντηρητική πολιτική για την υγεία, στρατηγικός στόχος της αριστεράς, παραμένει η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας, που θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση, καθολική κάλυψη, υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι ενταγμένη η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

* Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που απόκτησαν και πάλι πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

* Αντιμετωπίζεται η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σε όλες τις δομές υγείας.

* Αντιμετωπίστηκαν τα χρέη – ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων.

* Ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον αστικό ιστό της πατρίδας.

* Η κανονικότητα στην λειτουργία των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, γενικά έχει επιστρέψει.

* Έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα.

Ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης ξεπεράστηκε. Η κατάσταση στις δομές υγείας, σταθερά, ακολουθεί πορεία βελτίωσης. Τόσο για τους εργαζόμενους και τις συνθήκες δουλειάς τους, όσο και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 πρέπει να συνεχιστεί. Η βελτίωση της παρεχόμενης υγείας απαιτεί συνεχή δράση, αμείλικτη αντιμετώπιση φαινομένων ιδιοτέλειας ή διαφθοράς.

Ωστόσο, επιπρόσθετα σε αυτήν την προσπάθεια, έφτασε η ώρα, να ανεβάσουμε τον πήχη των στόχων μας. Ο στόχος να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, σήμερα στην Κρήτη πρέπει να γίνει: κανένα περιστατικό, να μην χρειάζεται μετακίνηση εκτός Κρήτης για θεραπεία.

Τα περιστατικά που σήμερα αντιμετωπίζονται εκτός Κρήτης είναι κυρίως Χειρουργικά (Καρδιοχειρουργικά – Νευροχειρουργικά – Αγγειοχειρουργικά – Θωρακοχειρουργικά - Παιδοχειρουργικά) και Καρδιολογικά. Επομένως, η υγειονομική αυτοτέλεια της Κρήτης, η οποία εκτός των άλλων καλύπτει υγειονομικά και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προϋποθέτει την ενίσχυση των αντίστοιχων κλινικών, ώστε με επάρκεια να υπηρετούν τον απαιτούμενο τριτοβάθμιο ρόλο τους.

Με προτεραιότητα, στις σχεδιαζόμενες προσλήψεις, να ενισχυθούν, σε έμψυχο δυναμικό. Και βέβαια, δεν μιλάμε απλά για την αναγκαία αριθμητική αύξηση των υπηρετούντων. Οι προσλήψεις πρέπει να συμβάλουν, ώστε κάθε κλινική να έχει την επιστημονική επάρκεια για ανταπόκριση στις απαιτήσεις.

Το ΠαΓΝΗ, «ναυαρχίδα» των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη, να ενισχυθεί και ως προς τις αναφερόμενες κλινικές και ως προς τις υποδομές (Χειρουργικά τραπέζια, μονάδα αιμοδυναμικού εργαστηρίου κλπ). Ποιός θα ‘ναι ο ρόλος των υπόλοιπων νοσοκομείων του νησιού; Θα

επιτελέσουν επικουρικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια ή θα αποτελέσουν έδρα συγκεκριμένων από τις εμπλεκόμενες κλινικές;

Η πλήρης δραστηριότητα των αναφερόμενων Χειρουργικών Κλινικών, θα οδηγήσει σε αύξηση των απαιτήσεων. Επομένως, θα πρέπει να αυξηθούν και τα κρεβάτια ΜΕΘ. Θα τα αυξήσουμε σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης ή θα δημιουργήσουμε εξειδικευμένες ΜΕΘ (Καρδιοχειρουργικής – Καρδιολογικής, Νευροχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής – Αγγειοχειρουργικής);

Για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σημαντική θεωρώ την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με την μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πτητικού μέσου στην Κρήτη. Χρειάζεται και πλωτό μέσο, ειδικά σε περιοχές στο Νότο με «ανεπαρκές» οδικό δίκτυο;

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα «υγειονομική αυτάρκεια της Κρήτης». Χρειάζεται διεξοδική συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας, στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ (Κρήτης), στα ΔΣ του ΠαΓΝΗ-Βενιζελείου και του ΓΝ Χανίων. Είναι απαραίτητη η γνώμη των διευθυντών των εμπλεκόμενων κλινικών καθώς και των επιστημονικών επιτροπών των Νοσοκομείων. Πρέπει να συμβάλει το Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χρειάζεται τέλος η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, ΠΕΔ), των ιατρικών συλλόγων του νησιού και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για την αυτάρκεια της δημόσιας περίθαλψης στην Κρήτη. Σε ένα τέτοιο εμβληματικό, οραματικό στόχο, θα πρέπει να υποτάξουμε και τις όποιες παρεμβάσεις μας, για θεραπεία των σημερινών ανεπαρκειών και ελλείψεων του συστήματος. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος παρέμβασης της αριστεράς. Έτσι, με εξαίρεση ελάχιστα περιστατικά που ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται σε πανελλήνια τριτοβάθμια κέντρα αναφοράς – ίσως κάποιο από αυτά να έχει έδρα την Κρήτη - θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τον στόχο.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News