Μάνα με εννέα παιδιά ξανά στο δρόμο

Κρήτη
Μάνα με εννέα παιδιά ξανά στο δρόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου είχαν καταλύσει τους ζήτησε να το εγκαταλείψουν.

Στον δρόμο κινδυνεύει να μείνει και πάλι η γνωστή πλέον μέσα από τα συνεχή ρεπορτάζ μας οικογένεια με τα 9 παιδιά στην περιοχή του Λάκκου (πρώην Υγειονομικό), στο Ηράκλειο.

Οι γονείς της οικογένειας είναι εδώ και χρόνια άνεργοι. Ο πατέρας κάνει, όταν βρει, δουλειές του ποδαριού για να καταφέρει να θρέψει τα παιδιά του. Σπίτι δικό τους δεν έχουν. Έτσι πάνε από το ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο άλλο, για να μη μείνουν στον δρόμο, κάτι που όμως για μια ακόμη φορά, όπως φαίνεται, δε θα αποφύγουν, με τις αρμόδιες Αρχές να τους πετάνε και πάλι έξω από το ξένο, εγκαταλελειμμένο κτήριο που είχαν καταπατήσει στην προσπάθειά τους να βρουν μια στέγη για τα παιδιά τους.

Η οικογένεια αρχικά έμενε σε ένα παράπηγμα στην οδό Γεωργίου Ρωμανού, μια ανάσα από το Πολιτιστικό Κέντρο. Το παράπηγμα αυτό όμως το γκρέμισε ο Δήμος για να γίνει διάνοιξη του δρόμου, χωρίς να βρει άλλη στέγη για τη μάνα, τον πατέρα και τα 9 παιδιά τους, που βρέθηκαν στον δρόμο.

Μέσα στην απόγνωσή της, η οικογένεια πέρυσι το χειμώνα βρήκε ένα άλλο εγκαταλελειμμένο σπίτι στην οδό Γιαννίκου, στο οποίο έμενε μέχρι πρότινος, χωρίς όμως την έγκριση του ιδιοκτήτη. Όταν ο ιδιοκτήτης το έμαθε, θέλησε να τους κάνει έξωση. Αντιλαμβανόμενος, ωστόσο, την κατάσταση της οικογένειας, τους άφησε να μείνουν με τον όρο να ξεχειμωνιάσουν και μόλις φτιάξει ο καιρός να φύγουν από το σπίτι που του ανήκει. Μάλιστα, προχθές Τρίτη οι αρμόδιες Αρχές τούς έβγαλαν έξω από το σπίτι αυτό, με τη μάνα, τον πατέρα και τα 9 παιδιά τους, ηλικίας 6 ετών το μικρότερο και 21 ετών το μεγαλύτερο, θα γυρίζουν και πάλι και να κοιμούνται στον δρόμο.

«Ήρθε η Αστυνομία και μας πέταξε έξω από το σπίτι. Δεν έχουμε πού να μείνουμε. Γυρνάμε στον δρόμο στην περιοχή του Υγειονομικού, μη ξέροντας τι να κάνουμε. Αυτό που ζητάω είναι ένα σπίτι να βάλω τα παιδιά μου και μια δουλειά για να ζήσουμε. Παλεύουμε καθημερινά με τη φτώχια μας και τώρα μένουμε και πάλι χωρίς σπίτι. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», λέει η δύστυχη 36χρονη μάνα Κατερίνα Δημοπούλου, περιγράφοντας το δράμα της οικογένειάς της.

Αν δε βρεθεί άμεσα μια στέγη με τα στοιχειώδη - καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν μάθει στις ανέσεις - θα μείνουν άστεγοι. Γι' αυτό και μέσω του ρεπορτάζ της “Ν.Κ.” απευθύνουν έκκληση για μια στέγη και μια θέση εργασίας, που θα δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

«Δεν τα βάζω σε ίδρυμα»

Πέρα από τον φόβο ότι θα μείνουν στον δρόμο, ο μεγαλύτερος τρόμος της μάνας και του πατέρα είναι ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, ενδεχομένως να χάσουν τα παιδιά τους. Η Πρόνοια, βλέποντας τις συνθήκες ζωής της οικογένειας, κρίνει ότι τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν, προκειμένου να ζήσουν σε καλύτερο περιβάλλον. Η μάνα όμως δε θέλει με τίποτα να δώσει τα παιδιά της σε ιδρύματα. Παιδιά γλυκύτατα, που παρά τις κακουχίες δεν παύουν να χαμογελούν και κυρίως να πηγαίνουν σχολείο, για να μάθουν, όπως λένε, γράμματα και να έχουν ένα καλύτερο αύριο.

«Το έχω δηλώσει: εγώ τα παιδιά μου στο ίδρυμα δεν τα βάζω. Ζητάω μόνο ένα σπίτι και μια δουλειά για να ζήσουμε όλη η οικογένεια μαζί. Τίποτε άλλο», δηλώνει για άλλη μια φορά η μητέρα, ελπίζοντας και προσδοκώντας σε μια βοήθεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News