Κρήτη

Υφάλμυρο και καφέ νερό "έτρεχε" από τις βρύσες τους

Πυρά προς την δημοτική αρχή για την ποιότητα του νερού που κατανάλωσαν.

Χίλια μύρια βάσανα για τους κατοίκους του κέντρου του Ηρακλείου (και όχι μόνο) καταγγέλλει ένας γνωστός συμπολίτης μας!


Ρύπανση, ηχορύπανση, έλλειψη αλλά και κάκιστη ποιότητα του νερού στις βρύσες, που φτάνει υφάλμυρο, παρουσιάζοντας αγωγιμότητα κοντά στο ανώτατο όριο και ενίοτε τρέχει και με καφέ χρώμα στις βρύσες (!) συνθέτουν το τριτοκοσμικό σκηνικό που καταγγέλλει ο δρ αεροναυπηγός μηχανικός Θέμης Μαγκανάς, μέσω επιστολής του προς το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιάννη Ρασούλη.


Στην ίδια επιστολή, την οποία κοινοποιεί και στη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, εγείρει ζητήματα κακής συντήρησης των γεωτρήσεων, ενώ χαρακτηρίζει προσβλητική την κίνηση Δήμου και ΔΕΥΑΗ να θεσπίσουν περιοριστικά μέτρα κατανάλωσης νερού, στα οποία περιλαμβάνονται και πρόστιμα προς τους δημότες, ενώ οι ίδιοι δεν έλαβαν, ως όφειλαν, τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας!

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς και να εκθέσω τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουμε ως δημότες και ιδίως ως κάτοικοι του κέντρου της πόλης. Αφορμή για τη δημόσια αυτή επιστολή ήταν η δημοσιοποίηση της πορείας των έργων ανάπλασης και ειδικότερα της ανάπλασης της λεωφόρου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, προβάλλει το έργο της δημοτικής Αρχής με ανάρτηση σχετικού βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Και πολύ καλά κάνει, αφού οι παρεμβάσεις που γίνονται από τη δημοτική Αρχή έχουν καλό αποτέλεσμα, κατά την προσωπική μου άποψη και την άποψη πολλών άλλων συνδημοτών μας.


Ήδη όσοι κατοικούμε κοντά στη λεωφόρο Καλοκαιρινού έχουμε πραγματικά ανασάνει από τη ρύπανση των καυσαερίων και επίσης από την ηχορύπανση!», ξεκινά εισαγωγικά και με εμφανή δηκτική διάθεση ο Θέμης Μαγκανάς, που, περνώντας στο ζήτημα του νερού, αναφέρει: «Η πόλη, όμως, αντιμετωπίζει και άλλα σημαντικά και χρόνια προβλήματα, μείζον των οποίων είναι η ανεπαρκής κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων, η τεράστια σπατάλη νερού που δεν τιμολογείται, η λειτουργία του δικτύου με διακοπές και όχι υπό πίεση, τα ντεπόζιτα και τα μηχανάκια (μοναδικότητα, αν δεν κάνω λάθος, σε όλη την Ελλάδα) και το ότι το νερό ΔΕΝ είναι πόσιμο και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε και να μεταφέρουμε εμφιαλωμένο νερό!!!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νερό (ύδρευσης;;;) το Σάββατο 12 Μαΐου στο κέντρο του Ηρακλείου ήταν καφέ και μέχρι και χθες όχι τελείως διαυγές.
Μπορείτε λοιπόν να ενημερώσετε τους δημότες του κέντρου για τον λόγο που αυτό συνέβη και κυρίως γιατί δεν προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι ώστε να μη γεμίσουν ντεπόζιτα και δεξαμενές με ακατάλληλο (και ίσως επικίνδυνο νερό);
Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί στο κέντρο του Ηρακλείου το νερό έχει αγωγιμότητα 2.250 μS/cm (με ανώτατο επιτρεπτό τα 2.500 μS/cm), ενώ στη Χανιώπορτα 550 μS/cm; Οι κάτοικοι του κέντρου (ή και άλλων περιοχών με αντίστοιχες κακές μετρήσεις) είναι δημότες β' και γ' κατηγορίας;».


Και ο κ. Μαγκανάς συνεχίζει στην επιστολή του: «Μπορείτε επίσης να μας ενημερώσετε για τις έκτακτες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις (πολλών δεκάδων εκατομμυρίων) που έχει λάβει η ΔΕΥΑΗ από την κυβέρνηση; Εξ όσων γνωρίζω, αποτελούν σημαντικότατη βοήθεια του κράτους προς τη ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρότατα οικονομικά της προβλήματα και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Γιατί λοιπόν υπάρχει “σιγή ασυρμάτου” και γιατί δεν ενημερώνονται οι δημότες, που αιμοδοτούν την Επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια; Γιατί δεν ενημερώνονται επίσης οι δημότες για την προμήθεια (με ιδιαιτέρως συμφέροντες όρους - ακόμη και τζάμπα!) μεγάλων ποσοτήτων πεντακάθαρου και καταλληλότατου νερού από το φράγμα του Αποσελέμη;
Γιατί και πάλι δεν ενημερώθηκαν οι δημότες ότι το νερό από τον Αποσελέμη (αν βεβαίως δεν αναμειγνυόταν με νερό άλλης προέλευσης) ήταν ίσης ή/και καλύτερης ποιότητας από τα εμφιαλωμένα, ώστε να το καταναλώνουν άφοβα;
Γιατί το νερό (τουλάχιστον στο κέντρο) είναι υφάλμυρο και οριακά εντός του ανώτατου ορίου αγωγιμότητας; Γιατί γεωτρήσεις που “ξεκουράστηκαν” για δύο τουλάχιστον χρόνια παρουσιάζουν υφαλμύρινση; Μήπως δε συντηρήθηκαν ως έπρεπε;
Γιατί η ΔΕΥΑΗ δεν έχει μετακυλήσει στους δημότες τις επιχορηγήσεις και το μειωμένο κόστος παραγωγής νερού και εξυπηρέτησης οφειλών και δανείων; Μήπως η δημοτική Αρχή ή κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα έπρεπε να διερευνήσει το γεγονός αυτό;».
Καταλήγοντας ο άλλοτε γενικός διευθυντής του ΟΑΝΑΚ υπογραμμίζει στην επιστολή του: «Τέλος, θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό να απειλούνται οι δημότες με τσουχτερά πρόστιμα αν ποτίσουν κανένα μαϊντανό ή κανένα τριαντάφυλλο, ενώ η ευθύνη χρηστής διαχείρισης αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΥΑΗ, η οποία όφειλε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εξοικονόμησης νερού, μείωσης των απωλειών και δημιουργίας αντικινήτρων για μεγάλες καταναλώσεις, ακόμη και σταδιακές μειώσεις στην παροχή, ώστε να μην είχε κατασπαταληθεί το νερό του Αποσελέμη και να ήταν διαθέσιμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και για το 2018!
Επί των δύο τελευταίων ερωτήσεων, θεωρώ ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει αυτεπαγγέλτως για την προστασία των δημοτών και για το δημόσιο συμφέρον.
Παρακαλώ για τη δημόσια απάντηση της δημοτικής Αρχής, αφού συνεννοηθεί με τη ΔΕΥΑΗ.
Παρακαλώ επίσης και τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να πράξουν το καθήκον τους και να ελέγξουν τη ΔΕΥΑΗ και τη δημοτική Αρχή για τυχόν πράξεις και παραλείψεις, που δημιούργησαν ή/και δεν επίλυσαν το μείζον θέμα της ύδρευσης του Ηρακλείου».

Σχόλια