default-image

«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Κρήτης - Ποιες είναι οι αιτίες

Κρήτη
«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Κρήτης - Ποιες είναι οι αιτίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα, οι τομές των νοσοκομείων της Κρήτης και η οργή των εργαζομένων.

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για τη δημόσια υγεία στο νησί από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της ΚΡΗΤΗ TV.

Μπορεί να υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία του νησιού, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι στην Κρήτη τα προβλήματα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά μπορούν να επηρεάσουν τη γενικότερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού, με τη βασική επιβάρυνση να λαμβάνουν τα δύο νοσοκομεία της πόλης του Ηρακλείου, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα σηκώνουν στις πλάτες τους και ένα μεγάλο ποσοστό των σοβαρών περιστατικών της νότιας Ελλάδας.

Στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” άνοιξε ο φάκελος της δημόσιας υγείας στο νησί, στα πλαίσια μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έβαλε στο “μικροσκόπιο” όλες τις βαθμίδες υγείας στο νησί μας. Δυστυχώς, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης στη διάρκεια της εκπομπής, οι σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού “γονατίζουν” στην κυριολεξία τη λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας οδηγούν πολλούς ασθενείς στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, κάποιοι εκ των οποίων θα καταλήξουν στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο. Δηλαδή μπορεί ένας ασθενής να ταλαιπωρηθεί αρκετά αλλάζοντας μέχρι και τρία νοσοκομεία μέχρι να καταλήξει σε ένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του Ηρακλείου. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, η ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος θα μπορούσε να επιφέρει την αυτονομία του σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να αποφορτίσει κατά πολύ τα ήδη βεβαρημένα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Η θέση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, η διοικήτρια Ελένη Μαυρομμάτη, αλλά και ο υποδιοικητής Στέλιος Δημητρακόπουλος παρουσίασαν τα στοιχεία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία. Όπως τόνισε η κ. Μαυρομμάτη, παρά τις αμφισβητήσεις, είναι πλέον θετικό το ισοζύγιο των προσλήψεων στα νοσοκομεία της Κρήτης, προχωρώντας όμως και στη διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα με το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αλλά και το αντίστοιχο των Χανίων, υπογραμμίζοντας όμως και τις παρεμβάσεις που γίνονται για να ομαλοποιηθεί, όσο είναι εφικτό, η εικόνα στα δύο αυτά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τα ανοικτά μέτωπα στο ΠΑΓΝΗ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” παρέθεσε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650 με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς των νοσοκομείων που είχαν πραγματοποιηθεί το 2012. Αυτό μεταφράζεται σε ελλείψεις νοσηλευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

Με τον οργανισμό του 2012 έχουν “κοπεί” από το ΠΑΓΝΗ 60 κρεβάτια, ενώ 44 δύναται να δοθούν σε ασφαλιστικές εταιρείες. Για την κάλυψη των κενών έχουν αξιοποιηθεί όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΙΔΟΧ, “μπλοκάκια”, πρακτικάριοι ΚΕΕΛΠΝΟ, Κοινωφελής Εργασία, σπουδαστές ΟΑΕΔ, εθελοντές).

Όπως τόνισε ο κ. Βρύσαλης, για την κάλυψη των ελλείψεων μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία πληρώνονται από το ίδιο το νοσοκομείο 300 βάρδιες, που εργάζονται 16 ώρες, αρκετές φορές και 24ωρο. Έτσι αποκρύπτονται τα κενά. Παράλληλα, η φαρμακευτική δαπάνη είναι μειωμένη κατά 6 εκατ. ευρώ. Επίσης, ενώ υπάρχει χώρος και μηχανήματα, δεν ανοίγουν όλα τα κρεβάτια της ΜΕΘ εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, και μάλιστα ετοιμάζονται να απολυθούν 5 εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που συνεπάγεται τον άμεσο κίνδυνο να κλείσει κι άλλο κρεβάτι ΜΕΘ.

Βασικό αίτημα του νοσοκομείου αποτελεί και η ίδρυση μονάδας εγκαυμάτων, ενώ η λίστα αναμονής στα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία μεγαλώνει συνεχώς.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο

Οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο διεκδικούν:

- Διαχωρισμό Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ.

- Καταβολή δεδουλευμένων παρελθόντων ετών.

- Επιπλέον προσωπικό (πλέον προσλαμβάνονται μόνο συμβασιούχοι, ενώ προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας προσωπικού με πολλά προβλήματα υγείας).

- Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (όπως καταγγέλλουν, όλοι κάνουν τα πάντα).

- Χρηματοδότηση (το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά).

- Κτηριακές υποδομές.

- Επιπλέον ειδικευομένων.

Τα ανοικτά μέτωπα στο ΓΝΑΝ

* Στο ιατρικό προσωπικό:

- Προβλέπονται 70 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στον οργανισμό.

Το 2012 υπηρετούσαν 57, το 2015 υπηρετούσαν 44 και το 2018 υπηρετούν 49.

- Εκκρεμούν 11 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

- Υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένες ειδικότητες και κλινικές (Ουρολογική, ΩΡΛ, Οφθ/κη, Αιμοδοσία), όπου δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις.

- Απαιτείται τροποποίηση του οργανισμού.

- Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη μη λειτουργία ΤΕΠ (επιβαρύνεται η Παθολογική και οι άλλες κλινικές), που είναι αβέβαιο αν θα λυθεί με τις προκηρύξεις.

- Υπάρχει κενό 10 ημερών στις εφημερίες της Oρθοπαιδικής τον μήνα Μάιο και δε λειτουργεί το οδοντιατρείο από 1/1/2017.

* Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία:

- Εργάζονται 132 άτομα (μόνιμοι και επικουρικοί) σε 243 οργανικές θέσεις, ποσοστό στελέχωσης 54,3%.

- Αναμένονται άφιξη 9 μόνιμων ατόμων και αποχώρηση 2 μόνιμων ατόμων από τις προκηρύξεις 5Κ και 7Κ.

- Ο συνολικός αριθμός χρωστούμενων ρεπό και αδειών παρελθόντων και τρέχοντος έτους είναι 9.995 μέρες (75,7 μ. ανά άτομο).

Τα ανοικτά μέτωπα στα Χανιά

Τα ανοιχτά μέτωπα στο Νοσοκομείο Χανίων είναι α) η έλλειψη προσωπικού και β) οι μειωμένες αποδοχές των εργαζομένων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

- Ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα.

- Δημιουργία νέων τμημάτων με το ελλιπές υπάρχον προσωπικό (αδυναμία κάλυψης).

Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι εργαζόμενοι μιλούν για:

- Υποστελέχωση (η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων).

- Κτηριακά προβλήματα-προβλήματα υποδομών λόγω παλαιότητας του κτηρίου (1950) - γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις συντηρήσεις, αλλά δεν παύει να είναι ένα παλιό κτήριο.

Πάγια αιτήματα των εργαζομένων αποτελούν η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού και οι μετακινήσεις εργαζομένων στους τόπους καταγωγής τους για οικονομικούς λόγους.

Μόλις 38 κρεβάτια στο νησί

Ως ζήτημα ζωής και θανάτου κρίνουν οι εργαζόμενοι την αύξηση των κρεβατιών εντατικής στις μονάδες της Κρήτης. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που διασωληνωμένοι ασθενείς μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο έως ότου βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Με μόλις 38 κρεβάτια στις ΜΕΘ της Κρήτης, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, αν λειτουργούσαν 150 κρεβάτια δε θα πέθαιναν τουλάχιστον 1.000 ασθενείς, με βάση και τα στοιχεία που παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα η ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, και μέσα στο 2018 είχαμε περιπτώσεις ασθενών από το Λασίθι που βρέθηκαν να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που είχε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει το θέμα ως βασική προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει προωθητικές κινήσεις για να υπάρξει αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ των κρητικών νοσοκομείων. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, ανέφερε ότι το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά τη συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Τομή... στη δημόσια υγεία

Ως μια σημαντική τομή, που φέρνει επανάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Κρήτη, χαρακτηρίζει τις ΤΟΜΥ η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα, η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ., μιλώντας στην “Ώρα Αιχμής”, υπογράμμισε ότι αυτές οι μονάδες έρχονται για να βοηθήσουν επί της ουσίας τους πολίτες, αλλά και για να αποφορτίσουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης, που παλεύουν καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη προσέλευση πολιτών.

Επτά Τοπικές Μονάδες Υγείας, μεταξύ αυτών οι τέσσερις στον νομό Ηρακλείου, λειτουργούν μέχρι τώρα στην Κρήτη. Η ίδρυση και λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας έρχεται για να καλύψει μια από τις κρισιμότερες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτή της ύπαρξης ενός οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα. Σήμερα, μετά από τους πρώτους μήνες λειτουργίας των ΤΟΜΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, που η προσέλευσή του είναι εντυπωσιακή.

Το ωράριο λειτουργίας των ΤΟΜΥ είναι από 7 π.μ. έως 10 μ.μ. καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, καθώς και αργίες, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή του το κοινό πρέπει να κλείσει ραντεβού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα πρώτα συμπεράσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, με τον κόσμο να εξυπηρετείται επί της ουσίας μέσα από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στην Κρήτη λειτουργούν οι εξής ΤΟΜΥ:

* Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου:

- 1η Τοπική Μονάδα Υγείας, Σπιναλόγκας και Αποστόλου Παύλου 22, Τ.Κ. 71.201.

- 2η Τοπική Μονάδα Υγείας, Μιχαήλ Βελισσαρίου και Αρκονήσου, Νέα Αλικαρνασσός, Τ.Κ. 71.408.

- ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου, Ρόδων και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Γάζι, T.K. 71.414.

- ΤΟΜΥ Χερσονήσου, Φιλικής Εταιρείας 11, Χερσόνησος, Τ.Κ. 70.014.

* Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:

- 1η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, Ζαμπελίου 32, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74.132.

* Περιφερειακή Ενότητα Χανίων:

- 1η ΤΟΜΥ Χανίων, Ι. Καποδίστρια και Σ. Δραγούμη, Τ.Κ. 73.133.

- 2η ΤΟΜΥ Χανίων, Ι. Καποδίστρια και Σ. Δραγούμη, Τ.Κ. 73.133.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News