Κρήτη

Στοχεύουν σε 5 δισ. ευρώ από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τουλάχιστον 5 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα θα επέφερε στην οικονομία της χώρας μας η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία καιρό τώρα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα όσων εμπλέκονται με τη μοναδική σανίδα σωτηρίας της οικονομίας μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

Αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια βήματα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε ορισμένες καθιερωμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και την Κρήτη, όπου είδαμε αρκετούς τουρίστες να μένουν στα ξενοδοχεία του νησιού και να σεργιανίζουν στους δρόμους και τους χειμερινούς μήνες, εντούτοις η υψηλή εποχικότητα παραμένει κυρίαρχο διαρθρωτικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό. Τα επίσημα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι άνω των 3/4 των διανυκτερεύσεων στη χώρα μας πραγματοποιούνται κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (έναντι 60% για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς).

Συνέπεια αυτού, σύμφωνα και με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, είναι η πληρότητα έτους στα ελληνικά ξενοδοχεία να περιορίζεται στο 27% (έναντι 40% για τους ανταγωνιστές), συμπεριλαμβανομένων των μηνών που τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. Την ίδια ώρα, λόγω της υψηλής εποχικότητας, η απόδοση των τουριστικών υποδομών είναι 8% χαμηλότερη έναντι των ανταγωνιστών σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας ανά μονάδα παγίων (παρά τη στήριξη της κερδοφορίας από τις υψηλές τιμές των καλοκαιρινών μηνών).

Το πρόβλημα μάλιστα φαίνεται να εντοπίζεται σε νησιωτικές περιοχές (που καλύπτουν τα 3/4 των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών) και των οποίων η εποχικότητα ξεπερνά το 80% των διανυκτερεύσεων στους 4 μήνες υψηλής ζήτησης (έναντι αντίστοιχης εποχικότητας της τάξης του 50% για τους αστικούς προορισμούς).

Τα ελληνικά ξενοδοχεία, για να αντεπεξέλθουν στις έντονες συνθήκες εποχικότητας, καταφεύγουν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, φτάνοντας σε τιμή σημαντικά υψηλότερη έναντι της περιόδου χαμηλής ζήτησης (κατά 60% σε νησιά και 23% σε αστικούς προορισμούς). Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων για Ιούλιο-Αύγουστο είναι 12% υψηλότερες έναντι των ανταγωνιστών (ενώ είναι 15% χαμηλότερες κατά τους υπόλοιπους μήνες).

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, εάν διευρυνθεί η τουριστική περίοδος στα πρότυπα των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών και παράλληλα επιτευχθεί προσέγγιση της ποιοτικής σύνθεσης των τουριστών στην Ελλάδα με αυτή σε άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς, οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από 40% από τα επίπεδα του 2017. Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από αυτήν την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί στα ξενοδοχεία.

Απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών

Αρκετά σημαντικής σημασίας όμως για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η βελτίωση των υποδομών για τον κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσω της έρευνας της ΕΤΕ, καθώς οι τουριστικές ΜμΕ τις αναγνωρίζουν ως βασικό παράγοντα που επιδρά στη λειτουργία τους (61% ως ευκαιρία και 55% ως εμπόδιο). Βάσει του μεριδίου των ξενοδοχειακών επενδύσεων στο σύνολο των τουριστικών επενδύσεων κατά την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές (εκτός ξενοδοχείων) πρέπει να αυξηθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ ετησίως - αντιστοιχώντας σε ετήσια αύξηση των συνολικών τουριστικών επενδύσεων της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ (από 3,9 δισ. το 2010-2015 και 8,6 δισ. ευρώ το 2005-2010).

Ακόμα μια σημαντική διαπίστωση της μελέτης είναι η αύξηση των μεμονωμένων τουριστών στη χώρα μας, οι οποίοι διπλασιάστηκαν στο διάστημα 2008-2016. Αντίθετα, οι κρατήσεις μέσω πρακτορείων μειώθηκαν κατά 20% - με τη συνεισφορά τους να μειώνεται σε 25% των αφίξεων το 2016, από 43% το 2008. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς οι μεμονωμένες κρατήσεις είναι πιο προσοδοφόρες, με τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση να είναι 8% υψηλότερες κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία, έναντι των κρατήσεων μέσω πρακτορείων - με τη διαφορά να αγγίζει το 20% το 2016.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Τουριστικές επενδύσεις σε δημοτικά ακίνητα

Την ίδια ώρα, το “πράσινο φως” για τη δυνατότητα παραχωρήσεων δημοτικών ακινήτων για 99 χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθούν τουριστικές επενδύσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου “Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ, πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται, κατόπιν δημοπρασίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Α.Κ., η μακροχρόνια μίσθωση:

α) δημοτικών ακινήτων για διάρκεια μέχρι 99 έτη, με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 2160/1993, όπως ισχύει,
β) ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων, για διάρκεια μέχρι 50 έτη, με σκοπό την εγκατάσταση και εκμετάλλευση στο μίσθιο επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων πάσης φύσεως και υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών, που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή,
γ) ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων, για διάρκεια μέχρι 50 έτη, με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής, που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή,
δ) ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων, για διάρκεια μέχρι 50 έτη, με σκοπό την ίδρυση ή την επέκταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σχόλια