Κρήτη

Πανηγυρίζει ο ιερός Ναός Αναλήψεως στη νήσο Ντία

Την Πέμπτη 17 Μαΐου συμπληρώνονται σαράντα ημέρες από την ημέρα που εορτάσαμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και η εκκλησία μας εορτάζει την Ανάληψή Του Σωτήρος.

Πολλοί και οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Ανάληψη Του. Ένας από αυτούς και το εκκλησάκι στη Νήσο Ντία, που εορτάζει με λαμπρότητα κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Πανηγυρίζει, λοιπόν ο φερώνυμος Ιερός Ναός στη Νήσο Ντία και θα τελεστεί Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη θεία λατρεία κατά την ημέρα της εορτής θα υπάρχουν πλοιάρια έμπροσθεν του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, όπου θα μεταφέρουν τους προσκυνητές το νησί δωρεάν.

Αναχώρηση 7 π.μ. και επιστροφή 14:00 μ.μ.

 

Η Ανάληψη του Κυρίου

Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού επί της Γης. Εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (17 Μαΐου το 2018). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο (ιστ 19), Λουκά ( κδ, 51) και Ιωάννη (στ, 62 και κ, 17), στις Πράξεις των Αποστόλων (α 2, 9), στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους δ 8-10, Προς Εβραίους δ14 και ζ 26. Α' Προς Τιμόθεον γ 16) και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (γ 22). Μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με τις ως άνω περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.

 

(Πηγή: sansimera.gr)

 

 

Σχόλια