Με κρητικές λιχουδιές και δώρα αναχώρησαν Κάρολος - Καμίλα από την Κρήτη

Κρήτη
Με κρητικές λιχουδιές και δώρα αναχώρησαν Κάρολος - Καμίλα από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναχωρούν από την Κρήτη ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Σύντομη αλλά ουσιαστική ήταν η παραμονή τους στο νησί μας.

Πρώτος σταθμός του πριγκιπικού ζεύγους ήταν η Κνωσός όπου τους υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Στο Μινωικό Ανάκτορο ξενάγησε τον Κάρολο και την Καμίλα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όπου εντυπωσιάστηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο και είχαν πολλές ερωτήσεις αναφορικά με την ιστορία του πρώτου πολιτισμού στην Ευρώπη.

Το πριγκιπικό ζεύγος ευδιάθετο με χαμόγελα και καλή διάθεση χαιρέτησε τους εκατοντάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Ανάκτορο για να ξεναγηθούν.

Έπειτα κατευθύνθηκαν προς τη Βίλα Αριάδνη ο πρίγκιπας Κάρολος και προς το οινοποιείο Λυραράκη η Δούκισσα Καμίλα. Στη Βίλα Αριάδνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Ανάκτορο και σήμερα στεγάζεται η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του πρίγκιπα με εκλεκτούς και υψηλούς προσκεκλημένους.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ξεχώρισαν οι παρουσίες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της Ελένης Δομαζάκης της Creta Farms, της Χριστίνας Χαλκιαδάκη της γνωστής κρητικής οικογενείας αλλά και της Μαρεύας Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα η Δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης επισκέφτηκε το οινοποιείο Λυραράκη στο Αλάγνι. Εκεί είχε την ευκαιρία να απολαύσει μία βόλτα στους κρητικούς αμπελώνες κάτω από τον καυτό ήλιο αλλά και να γευτεί κρασί από τοπικές ποικιλίες.

Το έθιμο που θέλει τους Βρετανούς να είναι πάντα στην ώρα τους επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν από τους διαφορετικούς προορισμούς με κατεύθυνση τις Αρχάνες, το πιο όμορφο παραδοσιακό οικισμό της Ευρώπης.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Το ζεύγος επισκέφτηκε τον χώρο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες αφού είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με το θέμα.

Έπειτα κατευθύνθηκαν στο παλιό πετρόχτιστο σχολείο των Αρχανών και αμέσως μετά βγήκαν στην κεντρική πλατεία όπου έσπασαν το πρωτόκολλο και όλους τους κανόνες του παλατιού. Οι κανόνες απαγορεύουν τις χειραψίες.

Κι όμως! Ο πρίγκιπας Κάρολος βαθιά ανθρώπινος, χαμογελαστός και ευδιάθετος άφησε το ελληνικό αίμα –από την πλευρά του πατέρα του Φίλιππου – που ρέει στις φλέβες του να τον κατακλύσει.

Έκανε χειραψίες με όλο τον κόσμο, με κρητικές γιαγιάδες αλλά και τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν την τύχη να δουν από κοντά τον πρίγκιπα τους εδώ, στην Κρήτη.

Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το ζεύγος μπήκε σε κάθε χριστιανικό ναό που συνάντησαν στον δρόμο τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν την ιστορία των ναών αλλά και οτιδήποτε σχετίζεται με την λατρευτική παράδοση της ορθόδοξης εκκλησίας. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όπλα και κειμήλια από τις επαναστάσεις των Κρητών τα οποία οι εφημέριοι προστατεύουν με ζήλο.

Στην πλατεία του χωριού στήθηκε παραδοσιακό γλέντι με συγκροτήματα με κρητικές ενδυμασίες και πάγκους με λιχουδιές, χειροτέχνες. Ο πρίγκιπας χαιρετούσε τους πάντες έναν προς έναν ενώ η Καμίλα έκανε ερωτήσεις για τις χειροποίητες κρητικές δημιουργίες.

Με ζεστή καρδιά, αμέτρητα δώρα και πολλές ευχάριστες αναμνήσεις μετά από σχεδόν 4 ώρες στην Κρήτη το πριγκιπικό ζεύγος κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προκειμένου να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.

Η γεύση και το «άρωμα» Κρήτης ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο μέσα από το ταξίδι – αστραπή του Καρόλου και της Καμίλας έτσι ώστε όλοι να έρθουν σε επαφή με την κρητική φιλοξενία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News