Κρήτη

Ανοίγει η «κάνουλα» για ύδρευση και αποχέτευση

Μετά τις παιδικές χαρές και τα σχολεία ανοίγει πλέον για τους Δήμους η “κάνουλα” της χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, και για έργα ύδρευσης-αποχέτευσης...

Το υπουργείο Εσωτερικών προκήρυξε ήδη δύο σχετικές προσκλήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τους Δήμους όλης της χώρας, όπως και εδώ της Κρήτης, να καλούνται πλέον να υποβάλουν προτάσεις για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων.

Πρόκειται, όπως σημειώνει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, για μια εξέλιξη- “ανάσα”, ειδικά για την Κρήτη, όπου το ζήτημα της ύδρευσης έχει αναγορευτεί στο υπ' αριθμόν ένα ζήτημα και ως εκ τούτου οποιοδήποτε έργο δρομολογηθεί βάζει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια νοικοκυρέματος της ύδρευσης και αντιμετώπισης του κινδύνου της λειψυδρίας.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων (για την ακρίβεια δανειοδοτικών προγραμμάτων, που όμως συνιστούν καθαρή χρηματοδότηση αφού δεν επιβαρύνονται οικονομικά οι Δήμοι) που ανοίγουν είναι υψηλός - ανέρχεται συγκεκριμένα στα 400 εκατ. ευρώ - είναι στο χέρι των ΟΤΑ της Κρήτης να εντάξουν έργα και παρεμβάσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ...

Αναλυτικότερα, δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ενεργοποιήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης επενδυτικών δανείων “ΦιλόΔημος”. Με τις νέες αυτές προσκλήσεις, η συνολική δανειοδότηση προς τους ΟΤΑ φτάνει τα 580 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 740 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018 και τα 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Έχουν προηγηθεί προσκλήσεις για την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων και την κατασκευή παιδικών χαρών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, και προβλέπει τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π. & Δ.) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους Δήμους. Ως εκ τούτου, μιλάμε στην πράξη για χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους!

Η πρώτη πρόσκληση αφορά “Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση”, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.

Η δεύτερη πρόσκληση με τίτλο “Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης”, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού με στόχο τη διαχείριση αστικών λυμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.

Η χρηματοδότηση αφορά οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 κατοίκους), ενώ θα χρηματοδοτηθούν έργα σε μικρότερους οικισμούς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), η πρόσκληση περιλαμβάνει τόσο την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όταν έχει παρέλθει 20ετία από την έναρξη λειτουργίας τους, όσο και την προσθήκη προχωρημένης επεξεργασίας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της εκροής για επωφελείς χρήσεις (άρδευση, πυρόσβεση, εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα κ.λπ.).

Σ. Βαρδάκης: “Ανάσα” στους Δήμους

Μεγάλη ανάσα δίνουν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, οι δύο πολύ σημαντικές προσκλήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες καλούνται οι Δήμοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο κ. Βαρδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργείου σε μείζονος σημασίας θέματα.

«Οι ανάγκες των Δήμων για τη βελτίωση ποιότητας ζωής των δημοτών τους είναι πάρα πολύ μεγάλες. Τα αιτήματα των Δήμων για χρηματοδότηση, ώστε να αποκαταστήσουν βλάβες ή και να αναβαθμίσουν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης είτε υπερκάλυπταν τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, είτε δεν μπορούσαν για άλλους λόγους να ενταχθούν σε αυτό. Το υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζοντας την προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα αυτά, μέσω του προγράμματος “ΦιλόΔημος” ανακοίνωσε δύο νέες προσκλήσεις για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης», αναφέρει ο βουλευτής και επισημαίνει ακόμα ότι «το επόμενο διάστημα, όπως ενημερωθήκαμε από τον υπουργό, θα ακολουθήσουν τρεις νέες προσκλήσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για την επισκευή δημοτικών κτηρίων με σκοπό την εκ νέου αξιοποίηση, δηλαδή την επανάχρηση από τους Δήμους. Σημαντική είναι επίσης η πρόσκληση που θα αφορά αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), στοχεύοντας σε ακόμα μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι και θέλει και μπορεί να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται και από τους Δήμους προς όφελος των πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια