default-image

«Θησαυρός» 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο ορυκτός πλούτος στην Κρήτη

Κρήτη
«Θησαυρός» 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο ορυκτός πλούτος στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζαλίζουν» τα νούμερα στα οποία εκτιμώνται τα πιθανά έσοδα των υδρογονανθράκων - Η Κρήτη στο ενεργειακό επίκεντρο

Κι όμως! Προκαλούν ίλιγγο πραγματικά, ακούγονται απίστευτα, αλλά τα πιθανά έσοδα μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και... τόσα! Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 600 δισ. δολάρια έσοδα θα μπορούσαν να αποφέρουν στη χώρα μας, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που “κρύβει” η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης!

Μετά από σχετικές εκτιμήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, όπως του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου, ο οποίος το φωνάζει εδώ και τόσο καιρό, σε ανάλογη αποκάλυψη για τον απίστευτο ορυκτό πλούτο της Κρήτης, ότι αναλογεί δηλαδή σε τουλάχιστον 3-4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (θεωρητικά ο αριθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια!), προέβη και ο καθ’ ύλην αρμόδιος από πλευράς κράτους. Εν προκειμένω ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς!

Τα σημαντικά μαντάτα διά στόματος του επικεφαλής της ΕΔΕΥ δε σταματούν όμως εδώ. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις με την πανίσχυρη κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ., που έχει καταθέσει προσφορά για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, θα τελειώσουν μέχρι την εκπνοή του Μαΐου και πως οι διαδικασίες παραχώρησης των δύο οικοπέδων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε νέο διαγωνισμό και νέο γύρο παραχωρήσεων για θαλάσσιες περιοχές τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη χώρα...

Αναλυτικότερα, αίσθηση, σηματοδοτώντας συνάμα σημαντικές εξελίξεις όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ελλάδα συνολικά, προκάλεσε η ηχηρή αποκάλυψη στην οποία προέβη ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ότι στα νότια της Κρήτης υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ποσότητες που κυμαίνονται από 3 έως 30 τρισ. κυβικά πόδια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”, ο κ. Μπασιάς μίλησε προχθές στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών για το Πετρέλαιο (Med Petroleum Summit) για το θέμα αυτό.

Επί της ουσίας, επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν νότια της Κρήτης θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ελλάδα έσοδα ύψους 600 δισ. δολαρίων τα επόμενα 25 χρόνια.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το εντυπωσιακό μέγεθος των κοιτασμάτων, ο κ. Μπασιάς τις απέδωσε:

- Στις ομοιότητες των γεωλογικών δομών της δυτικής Ελλάδας με εκείνες του “Ζορ”.

- Στις αντίστοιχες ομοιότητες της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων “Ονησίφορος” και “Καλυψώ”, που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

- Στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τέσσερις τύπους γεωλογικών δομών:

* “Καλυψώ”, “Ονησίφορος”, “Ζορ”: 37 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου.

* “Αφροδίτη”, “Τανίν” και “Καρίς”: 6 τρισ. κ.π.

* “Λεβιάθαν” και “Ταμάρ”: 33 τρισ. κ.π.

* “Μαρί”, “Νόα” και “Γάζα”: 2,5 τρισ. κ.π.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Μπασιά έρχονται σε συνάρτηση με τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολου, αλλά και με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Environmetal Science and Engineering”. Στην τελευταία, μάλιστα, υπολογιζόταν πως στην Ελλάδα υπάρχουν 4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (περίπου 3 δισ. βαρέλια). Εφόσον συνεκτιμηθούν τα παραπάνω στοιχεία, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η χώρα θα μπορούσε αφενός να ξεπληρώσει το χρέος της, και αφετέρου να εξοικονομήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισαγωγές καυσίμων, για τις οποίες δαπανά το 5% του ΑΕΠ της.

Νέος γύρος παραχωρήσεων

Μετά από αυτά και σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛ.ΠΕ., το οποίο υποχρεωτικά από τη σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ στοχεύει σε συνεργασία με την εταιρεία PGS να επιδιώξει τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, ο οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εταιρείες που θα επιδείξουν εμπορικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

«Γεώτρηση το 2020»!

Πέρα από τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ, δριμύτερος για τεράστιο πλούτο κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη επανήλθε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, και το 2022 να έχουμε πρώτη παραγωγή. Δηλαδή, να αρχίσουμε να παράγουμε προς την Ευρώπη πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα βγει από την Κύπρο», είπε ο καθηγητής αναφερόμενος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης.

Σχετικά με το πεδίο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ο κ. Φώσκολος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι 16 πεδία και ξέρουμε πού είναι. Η Total, τα ΕΛ.ΠΕ. και η ExxonMobil θα διαθέσουν 12 δισ. για να ανακαλύψουν τα κοιτάσματα, τις τοποθεσίες. Αυτά είναι πολλά χρήματα. Κάθε γεώτρηση στοιχίζει 100 εκατ. και αυτοί πάνε για περισσότερες από 50 γεωτρήσεις. Για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει αυτές οι εταιρείες να δαπανήσουν περίπου 60 δισ. Αυτά τα χρήματα μόνο μεγάλες εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν. Αυτά τα 60 δισ. είναι που θα σώσουν την Ελλάδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με αυτό πλέον δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης».

Μέσα στο 2018 η συμφωνία για τον αγωγό East Med

Εντός του τρέχοντος έτους θα υπογραφεί η συμφωνία αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, έργο στο οποίο αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο η Κρήτη. Αυτό προανήγγειλε χθες από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τέταρτης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε ότι στη χθεσινή τριμερή συζητήθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Σημειώνεται ότι και στο εν λόγω έργο η Κρήτη αναμένεται να έχει ρόλο... “κλειδί”.

«Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον αγωγό φυσικού αερίου, προαναγγέλλοντας ότι η επίμαχη συμφωνία θα υπογραφεί εντός του 2018. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία. Είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου και θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, ακόμη, εμβληματικό τον αγωγό East Med, ενώ ανέλυσε και τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξή του.

Κατά την 4η Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των τριών κρατών, λοιπόν, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα αναφορικά με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε και την ανησυχία του στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect, ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο η Μεσόγειος να καταστεί θάλασσα ειρήνης. Συζητήθηκαν, ακόμη, και συνεργασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το περιβάλλον.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με το Κυπριακό, ενώ μιλώντας για το Παλαιστινιακό είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Κοινό όραμα»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι μεταξύ των τριών χωρών «υπάρχει κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία προωθεί καθημερινά με πρακτικό τρόπο το κοινό όραμα. Όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έτσι και ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med και δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί από τους τρεις ηγέτες διακρατική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Κρήτη και ακολούθως προς την Κεντρική Ευρώπη. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι ο αγωγός «θα έχει στρατηγικό όφελος για τις τρεις χώρες και την ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στην τριμερή συζητήθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των τριών κρατών στα επόμενα βήματα για προώθηση του επίμαχου έργου. Επίσης, ο πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη θέση αρχών των δύο χωρών στο Κυπριακό, αλλά και την αλληλεγγύη τους προς την κυπριακή κυβέρνηση έναντι των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του με την Κύπρο και την Ελλάδα «μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες». Ειδικότερα, ο κ. Νετανιάχου, μιλώντας για τη συνεργασία των τριών κρατών, έφερε ως παράδειγμα τη σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Χάιφα. Επίσης, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Κύπριου αστυνομικού που πριν λίγες ημέρες διακομίστηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου μίλησε και για τη συνεργασία των τριών κρατών στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω και εσείς να κάνετε το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη. Τέλος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε και στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς της Τεχεράνης στρέφεται κατά του κράτους του και «είναι απειλή για όλους μας».

Τι υπογράφηκε χθες;

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου, οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών κρατών υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης στους τομείς των τεχνολογιών του διαστήματος, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και εφαρμογές και μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των πληροφοριών και των τεχνολογιών επικοινωνίας. Εξάλλου, υπογράφτηκε εφαρμοστική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης υπο-περιφερειακής θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και ένα μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των εμπορικών Επιμελητηρίων. Τέλος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν και τροποποιητικό πρωτόκολλο του μνημονίου συναντίληψης για τη μείωση των τελών περιαγωγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News