1908: Η ιστορία της Κρητικιάς γιαγιάς που τεμάχισε και έβρασε το νεογέννητο εγγόνι της

Κρήτη
1908: Η ιστορία της Κρητικιάς γιαγιάς που τεμάχισε και έβρασε το νεογέννητο εγγόνι της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πειραίας 1908 - Ένα ειδεχθές έγκλημα σοκάρει το Πανελλήνιο: Η Κρητικιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει ζωντανό και έπειτα βράζει το νεογέννητο μωρό της ίδιας της τής κόρης

Φρικιαστικό, ειδεχθές, αποτρόπαιο, αδιανόητο, στυγερό, κ.λπ... Αυτά είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που οι δημοσιογράφοι είθισται να χρησιμοποιούν στην προσπάθειά τους να δώσουν περισσότερη έμφαση στη φρίκη που προκαλεί στους ανθρώπους ένα έγκλημα. Είναι κοινός τόπος ότι οι εν λόγω χαρακτηρισμοί συναντώνται με πολύ μεγάλη συχνότητα σε ενδοοικογενειακές δολοφονίες, και ακόμη πιο συχνά όταν πρόκειται για παιδοκτονίες...

Ωστόσο, όσο… αποτρόπαια και να είναι μια παιδοκτονία, δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία έχουμε συναντήσει στο παρελθόν αρκετά παρόμοια περιστατικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν καταγραφεί το ίδιο συχνά περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος άνθρωπος δε σκοτώνει το παιδί του, αλλά το παιδί του παιδιού του.

Ένα τέτοιο συμβάν έλαβε χώρα σαν σήμερα πριν από ακριβώς 110 χρόνια, στον Πειραιά. Και μπορεί το απίστευτο φονικό να συνέβη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη, ωστόσο οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν... Κρητικοί.

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαΐου του 1908, όταν η Κρητικιά Μαρία Παπαδάκη τεμάχιζε ζωντανό το νεογέννητο νόθο μωρό της ίδιας της τής κόρης. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, η 60χρονη χήρα καταγόταν από τα Σφακιά.

Η Μαρία Παπαδάκη είχε μετακομίσει από την Κρήτη σε γειτονιά του Πειραιά μαζί με την 30χρονη κόρη της. Οι δυο γυναίκες ζούσαν μόνες τους σε ένα μικρό ισόγειο διαμέρισμα. Σύμφωνα με το διαδικτυακό ιστότοπο mixanitouxronou.gr, η 30χρονη Αφροδίτη είχε μείνει έγκυος στην Κρήτη χωρίς να είναι παντρεμένη. Το γεγονός αυτό, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ταμπού μέχρι και τις μέρες μας, την εποχή εκείνη συνιστούσε αιτία μεγάλης κοινωνικής κατακραυγής από τον περίγυρο.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν τα κουτσομπολιά της γειτονιάς, μητέρα και κόρη κρατούσαν καλά επτασφράγιστο το μεγάλο τους μυστικό: Όταν οι γειτόνισσες ξεκίνησαν να ρωτούν για την κοιλιά της 30χρονης που μεγάλωνε, εκείνη απαντούσε ότι έπασχε από υδρωπικία. Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία η κοιλιά γεμίζει με υγρό και πρήζεται.

Οι μήνες πέρασαν και κάποια στιγμή άρχισαν οι πόνοι της γέννας. Όπως γράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Σκριπ”, μητέρα και κόρη κλείστηκαν στο μαγειρειό του σπιτιού τους, για να κρατήσουν μυστικό τον τοκετό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το νεογέννητο αγοράκι “έφυγε” από τη ζωή λίγες μόλις στιγμές μετά που αντίκρισε για πρώτη φορά το φως του ήλιου!

Η 30χρονη, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μετέβη στην κρεβατοκάμαρα για να ξαπλώσει, αφήνοντας το μωράκι στα χέρια της μητέρας της. «Με ένα μαχαίρι αποκεφάλισε το νεογνό και του έκοψε τα πόδια. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα κομμάτια μέσα σε ένα τσουκάλι με βραστό νερό για να τα εξαφανίσει», γράφεται σε δημοσίευμα της εποχής που περιγράφει το φρικιαστικό έγκλημα.

Πώς, ωστόσο, αποκαλύφθηκε το τραγικό περιστατικό; Καθ’ οδόν από το μαγειρειό στο δωμάτιο, η λεχώνα άφησε ίχνη αίματος στην πλακόστρωτη αυλή του σπιτιού. Το αίμα κίνησε, όπως ήταν λογικό, την περιέργεια των γειτονισσών: Κάποιες από αυτές εισέβαλαν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η 30χρονη κι έκπληκτες διαπίστωσαν ότι η τελευταία είχε μόλις γεννήσει... Οι γυναίκες δεν άργησαν να διαπιστώσουν το τι είχε συμβεί και κάλεσαν την Αστυνομία.

Η αποκάλυψη

Όταν ο επικεφαλής του αστυνομικού κλιμακίου μετέβη στο σπίτι, ζήτησε από τη Μαρία Παπαδάκη να του δείξει το νεογνό. Τότε αποκαλύφθηκε το έγκλημα, με αποτέλεσμα η 60χρονη να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα και η κόρη της να διακομιστεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Τα κομμάτια του άτυχου βρέφους μεταφέρθηκαν με τη σειρά τους στο νοσοκομείο για να διενεργηθεί η νεκροψία και να συνταχθεί η ιατροδικαστική έκθεση...

Στο στάδιο της ανάκρισης, η 30χρονη κατέθεσε ότι δε γνώριζε ότι ήταν έγκυος. Είπε ακόμη πως, όταν έφτασε η ώρα της γέννας, κατάλαβε ότι πατέρας του παιδιού ήταν ένας συντοπίτης της με τον οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν ήξερε το παραμικρό για τις προθέσεις της μητέρας της, αφού αμέσως μετά τον τοκετό η ίδια πήγε και ξάπλωσε στο κρεβάτι της.

«Η κακούργος γραία Μαρία ανακρινόμενη κατατέθηκεν ότι, όταν είδε ότι εγέννησε η θυγάτηρ της Αφροδίτη, σάστισε διότι απ’ έξω είχαν μαζευτεί γυναίκες και εφοβήθη μήπως αντιληφθούν αυτό το πράγμα με τα κλάματα του παιδιού και διά τούτο του έκοψε το κεφάλι με το μαχαίρι. Πιστεύει ότι όμως ότι το παιδί γεννήθηκε νεκρό», γράφει η εφημερίδα “Σκριπ”.

Ωστόσο, οι γιατροί του νοσοκομείου διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της λεχώνας, καθώς αποκάλυψαν στις Αρχές πως, όταν η τελευταία τους είχε επισκεφτεί μαζί με τη μητέρα της λίγους μήνες νωρίτερα, τις είχαν πληροφορήσει ότι πρόκειται για εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, η Μαρία Παπαδάκη όταν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ομολόγησε το έγκλημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έπεσε και το έκοψα, κύριε εισαγγελέα μου».

Το απόκομα της εφημερίδας της εποχής:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News