default-image

Ο «Γολγοθάς» και η ιστορία των Πανελλαδικών στην Ώρα Αιχμής

Κρήτη
Ο «Γολγοθάς» και η ιστορία των Πανελλαδικών στην Ώρα Αιχμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ιστορία των Πανελλαδικών αναφέρθηκε η εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV.

Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837 και μέχρι το 1924, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γινόταν χωρίς εξετάσεις. Με το νόμο 2905 της 27ης Ιουλίου 1922 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις, που εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1963, οι εισαγωγικές εξετάσεις διοργανώνονταν από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεχωριστά.

Ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να λάβει μέρος σε όσες εξετάσεις ήθελε, εφόσον δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους, και αν πετύχαινε σε περισσότερες από μία σχολές, αναγκαστικά επέλεγε τη μία από αυτές. Την ίδια πάνω-κάτω περίοδο έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις. Από το 1964 και μέχρι σήμερα ισχύει το «συγκεντρωτικό σύστημα» για την είσοδο των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η ιστορία των Πανελλαδικών

1837-1924 εισαγωγή χωρίς εξετάσεις

1922 θεσπίστηκαν οι εισαγωγικές εξετάσεις

1924 εισαγωγή με πανελλαδικές για πρώτη φορά

1924-1963 εισαγωγικές εξετάσεις για κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά

1964-μέχρι σήμερα συγκεντρωτικό σύστημα

1980 οι εισαγωγικές εξετάσεις μετονομάστηκαν σε πανελληνίες

1983 μετονομάστηκαν εκ νέου γενικές εξετάσεις από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου

2000 έως σήμερα ονομάζονται πανελλαδικές εξετάσεις (Από τις δέσμες στα επιστημονικά πεδία)

Όπως ανέφερε η υποψήφια των Πανελλαδικών Σταματίνα: «είναι δύσκολη η καθημερινότητα για τα παιδιά και τους γονείς τους δηλαδή είναι το σχολείο, μετά οι ώρες του φροντιστηρίου και οι ώρες που πρέπει να διαβάσεις για το σχολείο και το φροντιστήριο. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει ο μαθητή ελεύθερο χρόνο και να είμαι περισσότερο προσηλωμένη στα μαθήματα».

Όπως σημείωσε ο Θοδωρής για το ενδεχόμενο να αλλάξει το σύστημα: «Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά ως προς το άγχος και για την οικογένεια γενικά αλλά πιστεύω ότι θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα μετά στο Πανεπιστήμιο διότι –ακούω από τους μεγαλύτερους που έχουν περάσει στα Πανεπιστήμια και σπουδάζουν – ότι η προετοιμασία τους ήταν ελλιπής και είχαν προβλήματα μετά να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια».

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News