Κρήτη

Δύο συλλήψεις για το δεξαμενόπλοιο με τα λαθραία καύσιμα

Τι έδειξε η επιθεώρηση για το δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε στα Χανιά και ρυμουλκήθηκε στους Καλούς Λιμένες.

Πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο δεξαμενόπλοιο «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» για το οποίο είχε σημάνει συναγερμός πριν από λίγες μέρες και μετά τη ρυμούλκησή του στον όρμο Καλών Λιμένων.

Από την επιθεώρηση διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων FUEL OIL, που ανέρχεται σε 2,335 Μ/Τ, για την οποία δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς και τριάντα (30) ουσιώδεις ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας-ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κώδικα ασφαλούς διαχείρισης και γραμμής φόρτωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο προβλεπόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία Βιβλίο Πετρελαίου του πλοίου καθώς και στο αντίστοιχο Ημερολόγιο Γεφύρας δεν είχαν καταχωρηθεί σχετικές εγγραφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση αναφορικά με την επιθεώρηση και τα ευρήματά της, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «ΒΑΣΙΛΙΚΗ», ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι έγινε η ρυμούλκησή του από τη θαλάσσια περιοχή Παλαιόχωρας Χανίων στους Καλούς Λιμένες λόγω μηχανικής βλάβης. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου. Παράλληλα, έγινε και έλεγχος από το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια