Χήρες «εγκλωβισμένες» στο Νόμο Κατρούγκαλου: 15 χρόνια στο… περίμενε για τη σύνταξη

Κρήτη
Χήρες «εγκλωβισμένες» στο Νόμο Κατρούγκαλου: 15 χρόνια στο… περίμενε για τη σύνταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πραγματικό δράμα βιώνουν τα μέλη του Συλλόγου Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α., καθώς όχι μόνο έχουν «χάσει» τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά είναι και «εγκλωβισμένες» στο Νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά εκατοντάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα, αλλά και τα δεκάδες μέλη Συλλόγου Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α., ανήμπορες στο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ιδίως όταν έχουν να μεγαλώσουν και τα ανήλικα παιδιά τους.

Και αυτό γιατί, υπάρχουν περιπτώσεις που οι γυναίκες, οι οποίες έχασαν τον άνδρα τους και είναι κάτω των 52 ετών, μπορεί να περιμένουν μέχρι και 15 χρόνια για να δουν το ποσό της σύνταξης στο πορτοφόλι τους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου, «Το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 προβλέπει πως σε περίπτωση θανάτου η σύνταξη δεν θα δίνετε σε χήρες κάτω των 52 ετών, ενώ έχουν πληγή αδυσώπητα από το χτύπημα του θανάτου. Σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου, ο επιζών σύζυγος εφόσον είναι κάτω των 52 ετών δεν δικαιούται σύνταξη πριν τα 67. Σε περίπτωση που είναι 52 ετών, λαμβάνει το ποσοστό της σύνταξης του θανόντος συζύγου, που δικαιούται για 3 έτη. Μετά τα 3 χρόνια ”κόβεται” μέχρι ο επιζών σύζυγος κλείσει τα 67 έτη.

Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις, που οι σύζυγοι των θανόντων είναι κάτω των 52 ετών, οι οποίες λαμβάνουν για τρία και μόνο έτη την σύνταξη χηρείας, η οποία μετά τα 55 τους έτη ”κόβεται”, δίχως ο νομοθέτης να έχει μεριμνήσει για το τι μέλει γενέσθαι.»

Παράλληλα, ειδικά μνεία γίνεται στο Νόμο, αναφορικά με τους νεκρούς συζύγους που υπηρετούσαν στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας και «έπεσαν» εν ώρα υπηρεσίας. Οι γυναίκες των αδικοχαμένων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να λάβουν, κανονικά τη σύνταξη, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η είσπραξη της σύνταξης μπορεί να «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου:

Το δράμα, που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, και που δεν περιορίζεται στον χαμό των συζύγων τους, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τα μέλη του Συλλόγου Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α, σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο και με τον Αντιπρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου, συνάδελφο Στέλιο Βοργιά και Νίκο Καλαϊτζακη. Τα μέλη του Συλλόγου, όπως και 100άδες ακόμα γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους,  βρίσκονται εγκλωβισμένες στον νόμο Κατρούγκαλου, που αφορά στις συντάξεις χηρείας.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος τους ΕΚΗ οι δραματικές συνέπειες των νόμων «οδοστρωτήρων», που ψήφισε η κυβέρνηση αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.  Ο Κος Βοργιάς χαρακτήρισε «αισχρό και άδικο» τον συγκεκριμένο νόμο, που στην ουσία «τιμωρεί» τις συζύγους των θανόντων, πολλές εκ των οποίων είναι μητέρες ανήλικων τεκνων.

Το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 προβλέπει πως σε περίπτωση θανάτου η σύνταξη δεν θα δίνετε σε χήρες κάτω των 52 ετών, ενώ έχουν πληγή αδυσώπητα από το χτύπημα του θανάτου. Σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου, ο επιζών σύζυγος εφόσον είναι κάτω των 52 ετών δεν δικαιούται σύνταξη πριν τα 67. Σε περίπτωση που είναι 52 ετών, λαμβάνει το ποσοστό της σύνταξης του θανόντος συζύγου, που δικαιούται για 3 έτη. Μετά τα 3 χρόνια «κόβεται» μέχρι ο επιζών σύζυγος κλείσει τα 67 έτη.

Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις, που οι σύζυγοι των θανόντων είναι κάτω των 52 ετών, οι οποίες λαμβάνουν για τρία και μόνο έτη την σύνταξη χηρείας, η οποία μετά τα 55 τους έτη «κόβεται», δίχως ο νομοθέτης να έχει μεριμνήσει για το τι μέλει γενέσθαι.

Για τα Σώματα Ασφαλείας, ισχύει το ίδιο καθεστώς, με εξαίρεση τους ένστολους, που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος. Συνεπώς με την επιφύλαξη του πορίσματος της διενεργηθείσας Ε.Δ.Ε., για το θάνατο του αστυνομικού, στρατιωτικού που πρέπει να αναφέρει ρητά ότι αυτός προήλθε εξ’ αιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης η σύζυγος δικαιούται κανονικά την σύνταξη.

Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η γραφειοκρατία αποτελεί «αγκάθι» για την είσπραξη των συντάξεων από τις συζύγους των ένστολων και των στρατιωτικών, που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος.

Το ΕΚΗ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον ‘’τερατώδη’’ αυτό νόμο που βάζει ‘’θηλιά στο λαιμό’’ σε χιλιάδες συζύγους  και τις αφήνει στο περιθώριο χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη. Καλεί τον νομοθέτη να σκύψει πάνω από το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των θανόντων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News