default-image

Παίρνουν το «πράσινο φως» για πολεοδόμηση οικοδομικοί συνεταιρισμοί στην Κρήτη

Κρήτη
Παίρνουν το «πράσινο φως» για πολεοδόμηση οικοδομικοί συνεταιρισμοί στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον δρόμο για πολεοδόμηση παίρνουν σταδιακά 30 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, σε όλη την χώρα μεταξύ των οποίων ωστόσο κάποιοι βρίσκονται και στην Κρήτη. 

Πρόκειται για όσους δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα και οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα. Αντίθετα στην Αττική, τα προβλήματα 220 οικοδομικών συνεταιρισμών δείχνουν αξεπέραστα.

Ειδικότερα, στον δρόμο για οικιστική αξιοποίηση - μετά από δεκαετίες περιπετειών - βρίσκονται τριάντα οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε Εύβοια, Κρήτη, Λάρισα, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Ρόδο.

Από αυτούς τέσσερις έχουν λάβει την τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος (με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη). Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς «Έμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολης» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Ευβοίας (14 στρέμματα).

Τα στοιχεία παρουσίασε η κυρία Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε εκδήλωση για τις «Οικιστικές Αναπτύξεις και Επενδύσεις σε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών», που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών".

Σύμφωνα με την ίδια, τα ΠΔ έχουν εγκριθεί για άλλους τρεις συνεταιρισμούς _ Σύλλογος Πολυτέκνων Χανίων με 410 στρέμματα, Εργοληπτική Αναπτυξιακή «Όλυμπος» στη Λάρισα με 214 στρέμματα και ΟΣ Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο με 65 στρέμματα. Εκκρεμεί όμως η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

Για επτά συνεταιρισμούς, το ΠΔ έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος ή βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών στα συναρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για έναν οικοδομικό συνεταιρισμό στο Λασίθι, δύο στο Ηράκλειο και τέσσερις στη Λάρισα, συνολικής έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων. Σε δύο από αυτούς (υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ Ηρακλείου και ΔΕΗ Ηρακλείου) συντάσσεται η πράξη παραχώρησης.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού όλες οι διαδικασίες για άλλους οκτώ συνεταιρισμούς σε Ηράκλειο, Λασίθι, Εύβοια, Ρόδο και Ρέθυμνο, συνολικής έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων.

Πολεοδομικές μελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ή πρόκειται να προωθηθούν άμεσα προς έγκριση από το Συμβούλιο, για πέντε συνεταιρισμούς σε Χαλκιδική, Ηράκλειο, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, ενώ για άλλους τέσσερις χορηγήθηκε βεβαίωση οικιστικής καταλληλότητας. Εξ αυτών ένας (Τριόπετρα Ρεθύμνης, 1.215 στρεμμάτων) βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών.

Συνολικά, σύμφωνα και με το vima.gr, στην αρμόδια διεύθυνση πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος εκκρεμούν 88 αιτήματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών και ιδιωτικών πολεοδομήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News